Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

PČ kalnu slēpošanā virmo neapmierinātība ap paralēlo slalomu

Ivars Bācis
Ivars Bācis

PČ kalnu slēpošanā virmo neapmierinātība ap paralēlo slalomu
Foto: AFP.

Šo otrdien pirmo reizi pasaules čempionātos kalnu slēpošanā tik noskaidroti labākie paralēlajā slalomā, vīriešu konkurencē uzvarot francūzim Matjē Fevram, bet sievietēm zelta medaļas tika piešķirtas divām – itālietei Martai Basino un austrietei Katrīnai Līnsbergerei. Taču lielāku rezonansi izsauca vairāku dalībnieku un speciālistu paustā neapmierinātība ar sacensību norisi attiecībā uz rezultātu noteikšanu un arī nevienādajām paralēlajām trasēm, nosaucot paralēlo slalomu par skandalozām sacensībām.

Noteikti arī tie, kas sekoja līdzi paralēlā slaloma norisei, pamanīja, ka trases nav gluži paralēlas un ka sarkanā trase bija ātrāka. Turklāt noteikums, ka pirmajā braucienā zaudētājs, ja arī piekāpās vairāk par 0,5 sekundēm, tik un tā otro braucienu nesāka vēlāk par pussekundi aiz pirmā braucienā uzvarējušā. Tā kā sarkanā trase bija ātrāka, tas deva priekšroku tiem, kas otro braucienu veica sarkanajā trasē. Tādējādi ne vienmēr ātrākais divu trašu kopsummā tika tālāk. No šādas netaisnīgas situācijas pusfinālā apstājās šveicietis Luks Meijārs, bet beigās vismaz bronzas medaļu nopelnīja, bet sievietēm pie pirmās vietas tika itāliete Marta Basino, kura faktiski divu braucienu summā bija lēnāka par konkurentēm ceturtdaļfinālā, pusfinālā un arī finālā, kur par itālieti redzami ātrāka divu braucienu tīrajā laikā bija austriete Līnsbergere, kura pirmajā trasē mājinieci bija apsteigusi vairāk nekā par sekundi.

Austrijas izlases vadītājs Kristiāns Miters: „No sportiskā viedokļa sacensības bija ļoti netaisnīgas. Līnsbergere bija ātrāka. Jutu, ka tas līdzinās amerikāņu vēlēšanu sistēmai, kur tas, kurš savāc vairāk balsu, nekļūst par prezidentu. Maksimālā robeža der šoviem, lai dalībniekam, kas nokritis, dotu vēl kādu iespēju. Taču šis nav šovs, tas ir pasaules čempionāts, tāpēc noteikumiem jābūt tādiem, lai tie būtu loģiski un tiktu ievērots sportiskais princips.” Austrieša viedoklim piekrīt Olimpiskais un pasaules čempions Četils Andrē Omuts no Norvēģijas, kurš arī uzskata, ka maksimālo robežu ir jāatceļ.

Sacensību direktors Starptautiskajā Slēpošanas federācijā (FIS) Peters Gerdols uzklausīja kritiku. Viņš saprot pārējo reakciju, bet mēģina skaidrot radušos situāciju ar mazo pieredzi paralēlo sacensību rīkošanā. „Es saprotu, ka ne visi ir apmierināti, bet notikumi attīstījās tā, kā mēs nebijām domājuši. Mēs nevarējām iejaukties un mainīt noteikumus, kad sapratām, ka ir radusies problēma.”

Ļoti sašutusi bija Olimpisko spēļu un pasaules čempionāta medaļniece Federika Brinjone, kura ceturtdaļfinālā piekāpās tautietei Basino, kaut pēc pirmās trases bija priekšā vairāk nekā pussekundi. „Šīs ir visnegodīgākās sacensības, kurās esmu piedalījusies. Ja tu vispirms brauc sarkanajā trasē, tad vairāk par pussekundi nevari būt priekšā, kaut esi apsteidzis vismaz par sekundi. Tas ir ļoti negodīgi. Esmu ļoti nikna. Šo jautājumu iesniegšu izskatīšanai FIS.”

Izmantotie resursi: NRK.no – nyheter, tv og radio fra Norge og hele...

     [+] [-]

, 2021-02-18 09:27, pirms 3 gadiem
Daudz tur taisnības ...it sevišķi jau par krišanu un iedod tikai 0,5 sekundi...bet apstākļi ar trasi tak visiem vienādi, vienreiz pa sarkano un otrreiz pa zilo...tā ka sliktam dejotājam olas traucē...cita lieta, ka tāpat vajadzētu arī komandu sacensībās, jo tur tiešām par daudz nejaušību un veiksme izlozē, kuram tad pa labāku trasi maukt un apmaiņas nenotiek

     [+] [-]

, 2021-02-18 11:10, pirms 3 gadiem
Cik redzēju, Fevre vienīgais uzvilka pretinieku no zilās puses.
Kādreiz bija pie 1:1 3.brauciens; tad vispār tikai viens bez izredzēm revanšēties.

     [+] [-]

, 2021-02-18 12:57, pirms 3 gadiem
nicks rakstīja: Cik redzēju, Fevre vienīgais uzvilka pretinieku no zilās puses.
Kādreiz bija pie 1:1 3.brauciens; tad vispār tikai viens bez izredzēm revanšēties.
Jā, bet 3.brauciens nav atbilde gadījumos kad trases ir tik acīmredzami nevienlīdzīgas.