Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Vīriešiem slalomā būs jauns pasaules čempions

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Vīriešiem slalomā būs jauns pasaules čempions
Marko Švarzs brauc pretī uzvarai Alpu kombinācijā. Vai to pašu slaloma līderis atkārtos šodien? Foto: Olympic channel.

Šodien ar vīriešu slalomu Kortīnā d’Ampeco noslēgsies pasaules čempionāts kalnu slēpošanā. Ja vakar sievietēm amerikānietei Mikaelai Šifrinai bija iespējas aizstāvēt savu titulu, tad pēdējo divu čempionātu uzvarētājs vīriešiem Marsels Hiršers jau divus gadus kā beidzis sportiskās gaitas, un tāpēc vīriešu konkurencē gaidāmas spraigas cīņas, lai noskaidrotu, kurš tad būs jaunais čempions.

Pēdējās divas desmitgades šajā disciplīnā vīriešiem ir dominējusi Austrija, izcīnot septiņas uzvaras slalomā pēdējos desmit čempionātos. Arī šobrīd austriešiem ir slalomisti, kas būtu spējīgi izcīnīt uzvaru. Vispirms jau būtu jāmin slaloma kopvērtējuma līderis Marko Švarcs, kurš šosezon rāda apbrīnojamu stabilitāti, no deviņiem startiem septiņos iekļūstot trijniekā un divos svinot uzvaru. Švarcs, kurš pagājušā čempionātā izcīnīja bronzas medaļu, šajā čempionātā ir atzīmējies ar zeltu kombinācijā un bronzu milzu slalomā, un diez vai mērķē uz pilnu medaļu komplekta nopelnīšanu, drīzāk jau uz otro zeltu Kortīnā. Austrieši cer arī uz 2017.gada pasaules vicečempionu Manuelu Felleru, kurš aizvada labu sezonu, ar pirmo vietu Flahavā nopelnot savu karjeras pirmo uzvaru, kā arī divas reizes esot otrajam. Jārēķinās arī ar divkārtējā pasaules čempiona un Olimpiskā čempiona Mario Mata brāli Mihaelu, kurš pats ir atzīmējies ar bronzu Olimpiskajās spēlēs un sudrabu pagājušā pasaules čempionātā. Šo sezonu Mihaels aizvada ar mainīgiem rezultātiem, bieži finišējot otrajā desmitā, taču pašreizējais pasaules vicečempions janvārī trīs reizes ir bijis tieši aiz trijnieka un mērķē uz medaļu otro čempionātu pēc kārtas.

Divos no trim čempionātiem pēdējās divās desmitgadēs, kuros nav uzvarējis Austrijas pārstāvis, zelta medaļa ir ceļojusi uz Franciju, pateicoties Žanam Baptistam Granžam. 2011. un 2015.gada pasaules čempions ir ierindā šodienas sacensībās, taču 36 gadus vecais francūzis reti kad pasaules kausos iekļūst desmitniekā, un pēdējā viņa godalgotā vietā augstākā līmenī ir uzvara 2015.gada pasaules čempionātā, jo PK posmos viņš trijniekā nav bijis desmit gadus. Ja 2011.gadā viņa uzvaru varēja paredzēt, tad 2015.gadā tā nāca negaidīti, un maz ticams, ka Granžs varētu vēlreiz „izšaut” līdzīgi kā pirms sešiem gadiem. Toties „Les Blues” rindās ir divi citi, kas var parūpēties gan par godalgotas vietas, gan uzvaras nopelnīšanu. Alpu kombinācijas vicečempions un bronzas medaļas ieguvējs supergigantā Aleksis Penturo milzu slalomā bija tuvu pilna medaļu komplekta nopelnīšanai un pirmā zelta izcīnīšanai šajā čempionātā, taču kļūda un izstāšanās otrajā braucienā noteikti vispusīgo francūzi motivē ar sportisko niknumu censties labi nostartēt slalomā. Pasaules kausa līderis slalomā vēl medaļu nav izcīnījis, toties pagājušā čempionātā bija tieši aiz trijnieka, bet šosezon divas reizes ieguvis trešo vietu. Lai arī pēdējo divu sezonu vicelīderis slalomā šo sezonu aizvada nestabili, tomēr ar Klemenu Noelu francūži saista lielākās cerības slalomā. Janvāra beigās Noels divas reizes ieguva otro vietu un arī pirmo šīs sezonas uzvaru.

Tā kā zviedriem vairs nav Andrē Mīrera, Matiasa Hargina vai Jensa Bigmarka, tad skandināvi var cerēt tikai uz norvēģiem, kuru rindās ir šajā sezonā uzvarējušie Henriks Kristofersens un Sebastians Foss-Sulevogs. Pasaules čempions milzu slalomā un Olimpiskās bronzas medaļas ieguvējs Kristofersens, kurš slalomā pasaules čempionātos nav ticis trijniekā, divreiz ieņemot 4.vietu, šo sezonu neaizvada veiksmīgi, neskatoties uz divām uzvarām slalomā, jo tās arī ir bijušas vienīgās reizes trijniekā. Bez samērā ierastajām 4.vietām ar otro vietu un savu pirmo karjeras uzvaru šajā sezonā izcēlies Foss-Sulevogs, kurš komandu sacensībās iegūtajam zeltam vēlēsies pievienot vēl vienu medaļu.

Medaļām bagātākā Šveice cer uz Olimpiskā vicečempione un šīs sezonas slaloma vicelīdera Ramona Cenhauzerna panākumu. Viņš sezonas pirmajā startā izcīnīja uzvaru, tad turpināja ar devītajām un trīspadsmitajām vietām, bet pēdējos divos startos pirms čempionāta izcīnīja otrās vietas, apliecinot, ka būs medaļu pretendents Kortīnā. Šveicei vēl ir ļoti labi slalomisti kā Luks Meijārs, Daniels Jūle, Luka Aerni. Jūlem, kurš pagājušajā sezonā izcīnīja trīs uzvaras un divas trešās vietas, šī sezona ir daudz švakāka, jo divas septītās vietas ir viņa labākais veikums.

Viens no daudzajiem šajā sezonā slalomā uzvaru izcīnījušajiem ir arī vācietis Linus Štrasers, kura kontā ir arī otrā vieta un kurš mēģinās Vācijas negaidīto medaļu krājumu šajā čempionātā papildināt ar piekto godalgu.

Pirmais brauciens sāksies plkst.11.00 (pēc Latvijas laika). Dalībnieku vidū būs arī viens Latvijas pārstāvis Elvis Opmanis, kuram vienīgajam vakar izdevās pārvarēt kvalifikāciju un kurš šodien 100 dalībnieku vidū startēs ar 76.numuru.

     [+] [-]

, 2021-02-21 10:15, pirms 3 gadiem
tak neviens čempions neaizstāvēja titulu...