Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Eiduka sarūpē pirmo Latvijas pusfinālu sprintā pasaules U23 čempionātos

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Eiduka sarūpē pirmo Latvijas pusfinālu sprintā pasaules U23 čempionātos
Patrīcija Eiduka

Vuokati (Somija) notiekošajā pasaules čempionātā distanču slēpošanā U23 grupā klasiskā stila sprintā 57 dalībnieču konkurencē Latvijas vadošā slēpotāja Patrīcija Eiduka no Kokneses novada izcīnīja 9.vietu, kļūstot par pirmo Latvijas slēpotāju, kas pasaules čempionātā U23 grupā sprintā iekļuvusi pusfinālā.

Konkurenci mūsu olimpietei sastādīja tādas konkurentes kā šosezon pasaules kausa posmos sprintā četras reizes divdesmitniekā tikušo latviešu izcelsmes amerikānieti Heiliju Svirbuli, 9. un 11.vietu izcīnījušo čehieti Terēzu Beranovu, vienreiz pusfināla divpadsmitnieku sprintā sasniegušo un divreiz divdesmitniekā iekļuvušo krievieti Hristīnu Matsokinu, novembra beigās Rukā klasikas sprintā 14.vietu izcīnījušo norvēģieti Hedu Amundsenu, pirms divām nedēļām Falunā klasikas sprintā ceturtdaļfinālu sasniegušo francūzieti Lēnu Kvintēnu, kā arī pagājušā gada divas ātrākās junioru sprinteres Luīzi Lindstrēmu no Zviedrijas un Izabellu Marcišu no Polijas.

Savulaik slidsoļa sprintā pasaules čempionātā junioru konkurencē 10. un 13.vietu ieguvusī Patrīcija savā debijā U23 grupā ar uzrādīto 12.laiku kvalifikācijā pārliecinoši iekļuva izslēgšanas braucienos. Patrīcijai trāpījās ceturtais no pieciem ceturtdaļfināla braucieniem, kur galvenās konkurentes bija iepriekšminētā Matsokina (2.laiks kvalifikācijā) un pagājušās gada otra labākā pasaules junioru čempionāta sprinta kvalifikācijā Hanne Rofstāde no Norvēģijas. Kaut arī pusdistancē 21 gadu vecā slēpotāja no Vecbebriem no trešās vietas sāka noslīdēt uz sesto, tomēr kopumā regulāri pasaules kausa posmos trīsdesmitniekā iekļūstošā latviete taktiski teicami nobrauca un, lieliski veicot otro daļu, pakāpās uz otro pozīciju un droši tika pusfinālā.

Pusfinālu braucienu Patrīcija veica ļoti labi, līdz pat finiša taisnei pretendējot uz iekļūšanu finālā, bet beigās finišēja piektā, kas kopējā vērtējumā deva 9.vietu. Līdz ar to viņa atkārtoja pasaules čempionātos U23 grupā Latvijas labāko vietu, ko pērn 30km brīvajā stilā ar masu startu ieguva Raimo Vīgants, bet ir pirmā, kas to paveikusi sprintā. Patrīcija junioru konkurencē divas reizes bija iekļuvusi desmitniekā, un tagad to izdarīja U23 grupā. Viņa ir arī vienīgā no mūsu sievietēm, kas tikusi trīsdesmitniekā.

Fināls sanāca aizraujošs un arī savā ziņā dramatisks. Finiša taisnē vadībā atradās Terēza Beranova, un šķita, ka divas reizes pasaules kausos pusfinālā tikusī čehiete svinēs uzvaru, taču aiz viņas slēpojošā Anastasija Faļejeva, mainot špūri, īsi pirms finiša līnijas aizķēra Beranovas slēpes, kā rezultātā čehiete krita. Pirms diviem gadiem Madonā pasaules čempionātā rollerslēpošanā startējusī Faļejeva negaidīti šķērsoja finišu līniju pirmā un ļoti sapriecājās par titula iegūšanu, taču vēlāk 20 gadus vecā krieviete tika sodīta par pārkāpumu un ierindota finālā kā pēdējā sestā. Taču tas nekādu mierinājumu Beranovai nedeva, jo tāpat krievietes dēļ medaļa ir gājusi secen. Tādējādi par čempioni kļuva pirmo gadu U23 grupā startējošā vāciete Līza Lomane, kura junioros bija izcīnījusi sudrabu 5km klasikā un zeltu stafetē. Savu pirmo individuālo medaļu nopelnīja otrās vietas ieguvēja Matsokina, kura pērn palika tieši aiz fināla, bet pagājušā gada junioru čempione Lindstrēma pirmajā startā U23 grupā nopelnīja bronzu.

Rītdien U23 grupai kopā ar junioriem būs intervāla starta distance (10km) brīvajā stilā, kur Patrīcija mēģinās egūt vēl augstāku vietu nekā šodien.

Fināls sprintā klasiskajā stilā U23 sievietes

V.SportisteValstsRezultāts
1.Līza LomaneVācija2:38.07
2.Hristīna MatsokinaKrievija+0.46
3.Luīze LindstrēmaZviedrija+1.66
4.Ingrīda GuldbransenaNorvēģija+5.07
5.Terēza BeranovaČehija+1:50.44
6.Anastasija FaļejevaKrievija
9.Patrīcija EidukaLatvija

  -1 [+] [-]

, 2021-02-11 17:17, pirms 3 gadiem
Slēpošanā ir arī pusfināli? Tik pārāk nelamā mani, es rakstu nelasīju.

  +2 [+] [-]

, 2021-02-11 17:53, pirms 3 gadiem
Banss rakstīja: Slēpošanā ir arī pusfināli? Tik pārāk nelamā mani, es rakstu nelasīju.
Sprintā ir arī kvalifikācija un 1/4 fināli, ne tikai pusfināli un fināls!

  +5 [+] [-]

, 2021-02-11 18:10, pirms 3 gadiem
Bāc, čehietes gan žēl. Būtu stabils zelts, viiņai no krievietes dsq labuma nekāda.

  +5 [+] [-]

, 2021-02-11 18:52, pirms 3 gadiem
Patrīcija baigais malacis! Tā turpināt!

  -1 [+] [-]

, 2021-02-11 21:59, pirms 3 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Sprintā ir arī kvalifikācija un 1/4 fināli, ne tikai pusfināli un fināls!
ok, paldies. būs jāpačeko. Es pavisam atpalicis.

     [+] [-]

, 2021-02-12 09:57, pirms 3 gadiem
Kur varēja skatīties čempionātu. Jau iepriekš paldies!