Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Karjeru beiguši daži titulēti distanču slēpotāji

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Karjeru beiguši daži titulēti distanču slēpotāji
M.J.Sunbī steidz uz savu pēdējo startu - 15km pasaules čempionātā Oberstdorfā. Foto:Terje Pedersen / NTB

Pirms divām nedēļām Šveicē Engadinē noslēdzās pasaules kausa sezona distanču slēpošanā. Kā jau parasti pēc sezonas par karjeras beigām paziņo daži distanču slēpotāji, šoreiz viņu vidū titulētākajiem esot norvēģim Martinam Jonsrūdam Sunbī un amerikānietei Sofijai Koldvelai-Hamiltonei.

Martins Jonsrūds Sunbī šīs sezonas sākumā nebija tajā labākajā formā, tāpēc 36 gadus veco slēpotāju nepaņēma uz pasaules kausa posmu Rukā novembra beigās. Turpinājumā sacensībās Norvēģijā viņš nestartēja slikti, bet neko ievērības cienīgu nevarēja parādīt, un ja ne čempiona tituls 2019.gadā Zēfeldē, tad viņš nemaz netiktu uz šī gada pasaules čempionātu (saskaņā ar noteikumiem pasaules čempionam tiek dota iespēja aizstāvēt savu titulu jebkurā gadījumā, protams, ja vien viņš nav beidzis karjeru – aut.piez.). Oberstdorfā Sunbī parādīja labu sniegumu, 15km distancē iegūstot 7.vietu, taču tik un tā bija sliktākais no visiem pieciem norvēģiem. Jebkura cita komanda, ieskaitot arī Krieviju, tādu slēpotāju gaidītu ar atplestām rokām, taču Norvēģija tas vairs nav nekas īpašs un arī pats Olimpiskais un pasaules čempions juta, ka pietiek sevi izdzīt un laiks likt punktu, lai vairāk laika varētu pavadīt ar ģimeni.

Sunbī karjeras laikā uzvarēja 30 pasaules kausa posmos, 74 reizes iegūstot godalgotu vietu. Ja pirms tam viņš pasaules čempionātos bija uzvarējis tikai stafetē, tad 2019.gadā Zēfeldē tika izcīnīts pirmais individuālais zelts. Kopumā pasaules čempionātos viņš ir ieguvis deviņas medaļas, sešas no kurām individuālās. Olimpiskajās spēlēs Sunbī izcīnījis piecas medaļas, pie abiem zeltiem tiekot stafetē un komandu sprintā 2018.gadā. Martins Sunbī trīs reizes ieguvis Lielo kristāla globusu par uzvaru sezonas kopvērtējumā, kā arī trīs reizes ticis pie „Tour de ski” titula, no viena tomēr šķiroties par dopinga noteikumu pārkāpumu.

Šajā sezonā ļoti labus rezultātus, turklāt kuplā skaitā, uzrādīja ASV izlase, bet divas no šīs komandas izlēmušas beigt karjeru. Viena no tām ir Sofija Koldvela Hamiltone, kurai nupat pirms dažām dienām palika tikai 31 gads. Pasaules kausa apritē viņa debitēja tikai 21 ar pusi gadu vecumā, pirmajā startā (sprintā) iegūstot 14.vietu. Turpinājumā viņa pārsvarā palika ārpus trīsdesmitnieka, bet 2014.gada martā īsi pirms 24.Dzimšanas dienas amerikāniete pirmo reizi iekļuva trijniekā, pēc tam karjeras laikā vēl 9 reizes izcīnot godalgoto vietu, tajā skaitā divas uzvaras. Pasaules junioru čempionātā viņa ar augstvērtīgie rezultātiem neizcēlās, ar 17.vietu sprintā vienīgo reizi esot labāko divdesmitniekā, tādējādi startējot junioru līmenī daudz pieticīgāk nekā mūsu Patrīcija Eiduka. Lahti 2017.gadā Koldvela sasniedza finālu sprintā un ieņēma 6.vietu, kas ir viņas labākais sasniegums pasaules čempionātos. Tieši to pašu amerikāniete bija sasniegusi trīs gadus iepriekš Olimpiskajās spēlēs Sočos.

Vairs sacensībās neredzēsim arī viņas gadu vecāko tautieti Sadiju Bjorsenu-Mobē, kura septiņas reizes PK posmos ir tikusi trijniekā, bet nav sanācis uzvarēt. Četras reizes Bjornsena-Mobē pasaules čempionātos stafetēs ierindojās 4.vietā, vienreiz piektajā vietā un divas reizes bija piektā komandu sprintā, taču bez medaļas viņa tomēr nepalika, jo 2017.gada ar Džesiku Diginsu izcīnīja bronzu komandu sprintā. Olimpiskajās spēlēs Bjornsena-Mobē individuālajos startos ierindojusies otrā desmita vidū, bet stafetē ieguvusi 5.vietu.

     [+] [-]

, 2021-03-26 11:48, pirms 3 gadiem
Kaut kur lasīju, ka Sundbī plāno piedalīties slēpošanas maratonos.

  +1 [+] [-]

, 2021-03-26 12:18, pirms 3 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Kaut kur lasīju, ka Sundbī plāno piedalīties slēpošanas maratonos.
Ļoti iespējams. Un domāju viņam tur labi veiksies. Slavenā Marita Bjergena arī startē maratonos tagad. Pēdējā posmā palika stabili otrā!

     [+] [-]

, 2021-03-26 12:43, pirms 3 gadiem
Jā, vēl labu laiku iepriekš jau ziņoja, ka kopā ar cīņu biedru Niklas Dyrhaug startēs kā Team Eidissen/BN bank un akcents būs tieši uz ski classic maratonu sēriju un citiem lielākajiem pasākumiem ārpus pasaules kausa. Ski classic jau vairākus gadus ar ievērojamiem sasniegumiem piedalās cits norvēğis Tord Asle Gjerdalen (atpazīstams ar tradicionālajām "pilot saulesbrillēm"). Zinot ka Sundby ir problēmas ar muguru un maratonos 90% ir stumšanās, pārāk lielas cerības nelieku uz viņu, bet lai veicas.