Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Eiduka par lielisko rezultātu debijā leģendārajā Holmenkollenas 30km distancē

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Eiduka par lielisko rezultātu debijā leģendārajā Holmenkollenas 30km distancē
Patrīcija Eiduka. Foto no sportistes personīgā arhīva.

Pasaules U23 vicečempione Patrīcija Eiduka no Aizkraukles novada ar lielisku rezultātu – 21.vietu un mazāk nekā trīs ar pusi minūšu deficītu līdz uzvarētājai Terēzei Juhaugai – debitējusi leģendārajā Holmenkollenas (Norvēģija) 30km distancē, kas šogad norisinājās klasiskajā stilā. Tas ir Latvijas vadošās slēpotājas labākais rezultāts Pasaules kausa posmos šajā sezonā distancē un 16.reize karjerā labāko trīsdesmitniekā.

Holmenkollena ir viena no vēsturiskajām slēpošanas mekām, kur katru gadu norisinās vienīgais garākais slēpojums Pasaules kausa ietvaros, sievietēm sacenšoties 30km, bet vīriešiem – 50km. 2011.gadā tur pasaules čempionātā dažādās distancēs sacentās arī vairāki latviešu slēpotāji, prestižajā 50km vīriešiem līdz finišam tiekot tikai Raivim Zīmelim. Tajā čempionātā par slēpju smērētāju kopā ar Mārtiņu Jakoviču strādāja arī Valts Eiduks bet šo sestdien tur pirmo reizi startēja viņa māsa Patrīcija, kļūstot par pirmo Latvijas slēpotāju, kura startējusi prestižajā Pasaules kausa posmā Holmenkollenā.

Gan olimpiskajās spēlēs Pekinā ar izcīnīto 23.vietu 10km klasikā, kļūstot par pirmo un vienīgo Latvijas pārstāvi sieviešu konkurencē, kura olimpiskajās spēlēs vai pasaules čempionātā slēpošanā ir tikusi trīsdesmitniekā, gan ar vēsturisko pirmo Latvijas medaļu tajā pašā distancē februāra beigās pasaules U23 čempionātā, Patrīcija Eiduka apliecināja, ka ir progresējusi klasikā un ka var uzrādīt ļoti atzīstamus rezultātus arī šajā slēpošanas stilā. Pirms trim nedēļām 30km brīvajā stilā olimpiskajās spēlēs, kad līdz tam vairāk par 15km nebija slēpojusi, Eiduka pēdējā distances ceturtdaļdalā pamatīgi “noplīsa” un noslīdēja ārpus trīsdesmitnieka, taču tik un tā ar sniegumu lielākajā distances daļā parādīja, ka Top20 vai pat Top15 ir viņai reāli sasniedzams. Toreiz pietrūka izturības un pieredzes, taču tagad, otro reizi startējot tik garā distancē, nekas nepietrūka un viss sanāca lieliski.

Prestižajā 30km distancē 22 gadus vecā latviete finišēja 21.vietā. Tā kā Juhauga pašās beigās svinēja uzvaru savā pēdējā startā Holmenkollenā, kur viņa 2011.gadā pārliecinoši izcīnīja zeltu šajā distancē slidsolī pasaules čempionātā, tad deficīts nebija četras minūtes, bet nedaudz mazāk par trim ar pusi (3:22). Līdz ar to Eiduka šajā sezonā ceturto reizi iekļuva trīsdesmitniekā, sasniedzot šīs sezonas labāko rezultātu distancē, jo decembrī Davosā 10km bija ieguvusi 26.vietu. Tikmēr augstāko vietu Valta Eiduka trenētā Patrīcija ieguva Lencerhaides sprintā “Tour de ski” pirmajā posmā, kad izcīnīja 19.vietu. Jau pagājušajā sezonā mūsu visu laiku labākā slēpotāja ar saviem rezultātiem apliecināja, ka ir kļuvusi par pasaules elites slēpotāju un svarīga ir iegūtā vieta, tādējādi vairs nav nepieciešamības pie viņas rezultāta pieminēt iegūtos FIS punktus.

Protams, pati Patrīcija ir gandarīta par paveikto: “Domāju, ka starts izdevās ļoti labs. Man ir patiess prieks, ka tas izdevās klasiskajā stilā, kas līdz šim bija mans neparocīgākais solis.” Viņa atzīst, ka speciālas taktikas nebija. “Sacensību laikā vadījos pēc sajūtām, nevis īpašas taktikas. Es gandarīta, ka viss izdevās un sajūtas nepievīla.”

Pekinā 30km distancē piedzīvotais esot nācis par labu. “Starts olimpiskajās spēlēs 30km slidsolī deva lielu pieredzi, kas šeit Norvēģijā ļoti noderēja. Centos mācīties no savām kļūdām,” norāda Latvijas ātrākā slēpotāja, kura atzīmē, ka nevienu brīdi prātā nav ienākusi doma par “plīsienu”, kā tas noticis Pekinā, jo bija ļoti koncentrējusies uz slēpošanas tehniku. Patrīcija uzslavē arī slēpju smērētāju darbu. “Slēpju smērētāji ļoti labi pastrādāja, jo slēpes nebija vajadzības mainīt. Slēpju slīdāmība un “klasikas pēda” ļoti labi turēja līdz pat finišam.”

  -1 [+] [-]

, 2022-03-06 13:00, pirms 2 gadiem
Nav nekas pret, bet kādēļ Eidukai katrā rakstā to Aizkraukles novadu liek klāt? Mēs jau to sen zinām.

  +1 [+] [-]

, 2022-03-06 13:38, pirms 2 gadiem
Būba rakstīja: Nav nekas pret, bet kādēļ Eidukai katrā rakstā to Aizkraukles novadu liek klāt? Mēs jau to sen zinām.
Ir šablons pie kura jāpieturās. Nekatrs cilvēks lasa rakstu par Patrīciju katru dienu, es piemēram priekš sevis tikai šodien uzzināju, ka viņa ir no Aizkraukles novada.

A na hu j Tu piepisies ? Labs raksts a Tu pie pis sies ....

     [+] [-]

, 2022-03-06 14:27, pirms 2 gadiem
Lou Friday's rakstīja: Ir šablons pie kura jāpieturās. Nekatrs cilvēks lasa rakstu par Patrīciju katru dienu, es piemēram priekš sevis tikai šodien uzzināju, ka viņa ir no Aizkraukles novada.

A na hu j Tu piepisies ? Labs raksts a Tu pie pis sies ....
Netrako nav vajadzības