Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:13, Did:0, useCase: 3

Tīruma: "Izbaudu katru braucienu, jo šī ir mana pēdējā sezona"

Tīruma: "Izbaudu katru braucienu, jo šī ir mana pēdējā sezona"
Elīza Tīruma. Foto: TAS/Scanpix

Pieredzējušajai Latvijas kamaniņu braucējai Elīzai Tīrumai šosezon startēt ir vieglāk – viņa izbauda katru braucienu, jo aizvada karjeras noslēdzošo sezonu, portālam Sportacentrs.com norāda sportiste.

Pagājušajā nedēļā Pekinā sākās jaunā Pasaules kausa sezona, bet šonedēļ 2014. gada Soču olimpisko spēļu mājvietā tiks aizvadīts otrais posms, kas būs redzams Sportacentrs.com TV un portālā. Sezonas pirmajās sacensībās Tīruma pirmajā braucienā bija piektā, bet otrajā uzrādīja vien 14. rezultātu, summā ieņemot septīto pozīciju.

“Visu Pekinā pavadīto laiku cīnījos ar pirmajām divām virāžām vai virāžu lejasdaļā, kur otrajā braucienā smagi kļūdījos. Pirmajā braucienā trasi izbraucu ļoti labi. Protams, bija sīkumiņi, bet tie Pekinas trasē nemaksāja daudz. Izbraucu optimāli. Tas bija viens no labākajiem braucieniem, kāds man tajā trasē sanāca,” sacensības atmiņā atsauc Tīruma. “Otrajā braucienā kļūdījos pēc 13. virāžas, un tur tā vieta tiešām ir sarežģīta. Tur kļūdījās daudzi braucēji. Bija arī meitenes, kuras pirmo braucienu nobrauca sliktāk, tāpēc mans rezultāts bija augstāks. Otrajā braucienā viņas bija labākas, bet es nobraucu sliktāk, tādēļ man bija tikai 14. rezultāts.”

“Pekinas trase ir ļoti interesanta. Grūti ir tas, ka jāiespringst līdz pašam pēdējam metram. Līdzīgi ir visās trasēs, taču šajā tas ir izteikti. Nekur nevari kamanu laist brīvi un atslābt. Visu laiku ir jākontrolē ragavas un jābūt gatavam. Olimpiskajā trasē arī ir grūti saķert laiku. Man šķiet, mēs – latvieši – līdz galam šo trasi neatkodām. Mums ir jāsaprot, kurās virāžās varam iegūt laiku. Pekinas trasē nobraucot labu braucienu, ir ļoti liels gandarījums. Trase ir sarežģīta un gara,” ieskicē Tīruma.

Nākamā iespēja apgūt Pekinas trasi kamaniņu sportistiem būs vien pirms pašām olimpiskajām spēlēm. Tīruma paredz, ka līdz tam trasē varētu būt izmaiņas, jo jau treniņu laikā tika veiktas būtiskas korekcijas dāmu un divnieku pirmajās divās virāžās un arī īsi pēc 13. virāžas.

Turpmākajos mēnešos olimpiskā trase tikšot apgūta no safilmētajiem video materiāliem, taču jādomā būs arī par tehniku. “Pekinā izmēģinājām pēc iespējas vairāk tehniskās lietas, bet mači pienāca tik ātri, ka nebija tāda rezumē – jā, ar šo kamanu braukšu olimpiskajās spēlēs!”

Tīrumai šī būs pēdējā sezona sportistes karjerā, jo viņa savā dzīvē nolēmusi pāršķirt jaunu lappusi. “Pekinā būs manas pēdējās starptautiskās sacensības. Kamaniņu sportā esmu jau 17 gadus. Savā dzīvē vēlos vērt vaļā jaunu lapu. Ir plecu problēmas, un jūtu, ka organisms sāk piekust.”

“Šobrīd man ir vieglāk startēt, jo izbaudu katru braucienu,” neslēpj 31 gadu vecā Tīruma. “Pret kamaniņu sportu mīlestība nav zudusi, ir vienkārši sagurums no viena un tā paša. Visu vasaru ir viens un tas pats, katru ziemu tāpat. Zini, kad brauksi, piemēram, uz Altenbergu un kur dzīvosi. Morāli esi piekusis no viena un tā paša.”

Tīruma norāda, ka viņas mērķis Pekinas olimpiskajās spēlēs būs pirmais sešinieks, bet šajā sezonā sportiste visos braucienos vēlas no sevis izlikt maksimumu, lai pašai pēc tam būtu gandarījums. Tieši šonedēļ Sočos gaidāmais posms norisināsies trasē, kas kopā ar Siguldu ir latvietes iecienītākā. Tur viņa 2014. gadā ieguva savu līdz šim vienīgo olimpisko medaļu – bronzu stafetē.

“Man patīk, kādas braucot šeit ir sajūtas, turklāt no šīs trases man ir vislabākās atmiņas. Pat labākas nekā no Siguldas – ne tikai no sacensībām, bet arī apkārt notiekošā. Šeit jūtos ļoti labi,” Tīruma priecājas, ka Sočos atmosfēra ir nedaudz brīvāka, jo burbulī var pastaigāties un aiziet uz veikalu. Tikmēr Pekinā bijis tikai viesnīca-trase režīms ar norobežotu teritoriju.

“Ceru, ka rezultāti nedēļas nogalē būs labi, bet pārsteidzīgus spriedumus neizdarīšu. Vēl neesam braukuši pa trasi. Sočos bijām rudenī. Protams, trase bija laba, bet ledus kvalitāte pāris virāžās – ne tik ļoti,” skaidro Tīruma. “Uz nedēļas nogali sola lietu. Tas šeit varētu būt diezgan sarežģīti, jo, kad ir liels mitrums, trasē var būt migla. Trases kvalitāte arī siltos laikapstākļos šeit gan ir ļoti laba.”

  +3 [+] [-]

, 2021-11-23 21:47, pirms 2 gadiem
Lai izdodas

     [+] [-]

, 2021-11-24 10:03, pirms 2 gadiem
Mēs visi izbaudām. Kā var neizbaudīt braucienu ar ragutiņām?