Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:13, Did:0, useCase: 3

Skaidrojam: kamaniņu sporta sešu EČ medaļu vērtība valsts prēmiju izteiksmē

Rolands Eliņš

Skaidrojam: kamaniņu sporta sešu EČ medaļu vērtība valsts prēmiju izteiksmē
Latvijas stafetes komanda - Eiropas čempione. Foto: Kamanas.lv

Aizvadītajā nedēļas nogalē Latvijas kamaniņu sportisti parūpējās par pamatīgu medaļu ražu Eiropas čempionātā, un jau tika manīti viedokļi, ka ar šo vienu startu savā mājas trasē garantētas valsts prēmijas atliektiem galiem. Patiesībā gan, saskaņā ar sporta likumā minēto, kamaniņu sportisti par Eiropas čempionātā paveikto varēs tēmēt uz prēmijām 63 tūkstošu eiro apmērā. Turklāt, kā portālam Sportacentrs.com norādīja LKSF ģenerālsekretārs Kristaps Mauriņš, pašā izlasē prēmiju jautājums šobrīd ir neaktuāls.

Latvijas sporta naudas balvu likums izpelnījies lielāku un mazāku kritiku jau vairāku gadu garumā, un bijuši vairāki aicinājumi to pārstrādāt, taču fakts ir tāds, ka šobrīd prēmijas par sasniegumiem sportā tiek piešķirtas pēc šī likuma. Naudas balvas tiek piešķirtas par sasniegumiem starptautiskos čempionātos (Eiropas vai pasaules), un šeit ir konkrēta klasifikācija pēc svarīguma.

Pašreizējā likuma versijā kā svarīgākā līmeņa sacensības tiek minētas olimpiskās spēles, paralimpiskās spēles un nedzirdīgo spēles, kas visas likumā atzīmētas kā viena līmeņa sacensības. Šāda klasifikācija pavēra ceļu Zanes Embrektes 2022. gada prēmijai vairāk nekā 200 tūkstošu eiro apmērā par triumfu Nedzirdīgo spēļu 50m distancē peldēšanā. Tam seko pasaules čempionāti un Pasaules kausa kopvērtējumi, un tikai tad nonākam līdz Eiropas čempionātiem pieaugušo konkurencē, proti, līdz kamaniņu sporta EČ Siguldā aizvadītajā nedēļas nogalē. Šeit maksimālā paredzētā prēmija par zeltu ir 14229 eiro.

Olimpiskajās spēlēs prēmijas var saņemt arī labākajā sešiniekā iekļuvušie sportisti, bet par EČ likums paredz, ka uz prēmijām var tēmēt tikai medaļu ieguvēji. Latvijas kamaniņu sportisti Siguldā ieguva sešas medaļas, taču tikai vienu zeltu. Attiecīgi viņi visi varēs pretendēt uz valsts prēmijām gada nogalē, tiesa, jāuzsver, ka Eiropas čempionātos gan nekādi miljoni netiek sadalīti.

Kā liecina Sportacentrs.com aprēķins, par iegūtajām sešām EČ medaļām kamaniņu sportisti kopumā varēs pretendēt uz valsts prēmijām 63177 eiro apmērā, turklāt vēl 10457 eiro varēs tikt piešķirti viņu treneriem vai apkalpojošajam personālam.

"Par šo jautājumu domāsim droši vien tikai rudenī, kad pienāks brīdis iesniegt dokumentāciju IZM," mūsu portālam par prēmijām izteicās LKSF ģenerālsekretārs Kristaps Mauriņš. "Tāpēc arī neko sīkāk par EČ sasniegumu prēmijām šobrīd nedomājam. Saprotu, ka cilvēkiem varbūt interesē kaut ko tur rēķināt un apspriest, bet mums pašiem šobrīd visa uzmanība ir gaidāmajam pasaules čempionātam un Pasaules kausa sezonas turpinājumam."

No prēmiju viedokļa Latvijas kamaniņu izlase uzvarēja tieši ienesīgākajā disciplīnā – komandu stafetē, kurā piedalās četri sportisti. Sporta likums paredz, ka individuālo sporta veidu komandu sacensībās iegūtās prēmijas ir 75% apmērā no tā, kas paredzēts par individuālo uzvaru. Attiecīgi Eiropas čempioni Kristers Aparjods, Elīna Ieva Vītola, Mārtiņš Bots un Roberts Plūme katrs varēs pretendēt uz 10672 eiro.

Šāda sistēma darbojas arī divniekos, kur pie sudraba tika Latvijas divnieki gan vīriešu, gan sieviešu konkurencē, un tur katrs sportists varētu saņemt prēmiju 6403 eiro apmērā, taču tas attieksies tikai uz dāmu ekipāžu Saniju Ozoliņu un Andu Upīti, jo šeit ir jāatzīmē svarīgs likuma punkts – prēmijas tiek piešķirtas tikai par vienu sasniegumu, to, kurš bijis visvērtīgākais. Attiecīgi Bota/Plūmes sudrabs EČ divniekos, kā arī Aparjoda un Vītolas bronzas medaļas (tās būtu 5122 eiro vērtībā) atsevišķi prēmētas netiks, jo prēmija tiks saņemta jau par uzvaru stafetē, taču par EČ divnieku bronzu 3841 eiro katrs varēs saņemt Eduards Ševics-Mikeļševics un Lūkass Krasts.

Turklāt sezonas turpinājumā kamaniņu sportistiem ir iespēja parūpēties, ka viņi nesaņem arī EČ stafetes zelta prēmiju, proti, ja tiks izcīnīts vēl lielāks panākums. Saskaņā ar sporta likumu, augstāk par EČ zeltu tiktu apbalvota pirmā (individuāli 28.4 tūkstoši , komandā 21.3 tūkstoši) un otrā vieta (individuāli 17 tūkstoši, komandā 16 tūkstoši) pasaules čempionātā vai Pasaules kausa kopvērtējumā, kamēr bronza (individuāli 10.2 tūkstoši, komandā 7.6 tūkstoši) jau būtu mazāk vērtīga nekā EČ zelts.

Šeit salīdzinājumā var piesaukt arī Pasaules kausa posmu, kas Siguldā notika nedēļu pirms Eiropas čempionāta, un tur Latvijas sportisti izmantoja mājas trases priekšrocības daudz iespaidīgāk, iegūstot četrus zeltus un vienu sudrabu. Tas gan nenozīmē, ka, ja šāds panākums būtu atkārtots EČ ieskaitē, tad prēmijās tiktu nopelnīts daudz vairāk, proti, tādā gadījumā Latvijas izlases sportistiem kopējā prēmija sanāktu 68 591 eiro apmērā (jo atkal katram sportistam valsts balva pienāktos tikai par vienu sasniegumu). Savukārt par atsevišķu PK posmu prēmijas nav paredzētas, tikai par vietu sezonas kopvērtējumā.

Vēl gan papildus šeit jāpiemin, ka atsevišķu prēmiju par panākumiem EČ var saņemt arī attiecīgā sporta veida federācija, proti, Latvijas Kamaniņu sporta federācija. Šeit gan kritēriji likumā vairs nav tik precīzi norādīti, tikai minēts, ka "Ministru kabinets attiecīgajai sporta federācijai var piešķirt naudas balvu līdz 35 572 eiro". Piemēram, 2022. gadā LKSF saņēma naudas balvu 20 tūkstošus eiro, tiesa, šie līdzekļi paredzēti sporta veida attīstībai un jauno sportistu sagatavošanai, un par to izlietošanu federācijai arī attiecīgi jāatskaitās.

Aizvadītajā gadā pēc pašreizējās sporta balvu likuma redakcijas valdība vienojās prēmijās izmaksāt 1.3 miljonus eiro. Uz šī fona kamaniņu sportistu prēmijas par EČ ir tikai neliela daļa, tiesa, kā jau minēts, tad Latvijas kamaniņu sportistiem vēl būs iespējas gūt lielākus sasniegumus pasaules čempionātā un Pasaules kausa kopvērtējumā.

Latvijas sportistu labākie rezultāti EČ Siguldā

DisciplīnaSportistiVietaPrēmija
Komandu stafeteVītola/Aparjods/Bots/Plūme1. vieta10672 (katram)
Sieviešu divnieksAnda Upīte/Sanija Ozoliņa2. vieta6403 (katrai)
Vīriešu divnieksMārtiņš Bots/Roberts Plūme2. vieta6403 (katram)
Vīriešu vieninieksKristers Aparjods3. vieta5122
Sieviešu vieninieksElīna Ieva Vītola3. vieta5122
Vīriešu divnieksEduards Ševics-Mikeļševics/Lūkass Krasts3. vieta3841 (katram)

Izcelti panākumi, par kuriem varēs pretendēt uz valsts prēmijām, proti, katra sportista labākais sasniegums

     [+] [-]

, 2023-01-17 12:40, pirms gada
Viss tik par prēmijām,trases nograusanam...debilie Lv zurnalugas
Nointervejiet taču vienu vienreiz kādu ārzemju renes stāru

  +2 [+] [-]

, 2023-01-17 12:45, pirms gada
Palasīju to sporta likumu, kur saka, ka maksā par PČ/EČ sportaveidos kas atzīti vai nu (Para)Olimpiskajā komitejā vai ir starptautisko sporta federāciju asociācijas (SportAccord) biedre. Cik diez grūti kļūt par biedru tajā Sportaccord un 2x gadā uzorganizēt ķiršu kauliņu spļaušanas čempionātus, kur pēctam man uzvarētāji maksā otkatus no prēmijām?

  +2 [+] [-]

, 2023-01-17 12:45, pirms gada
Godīgi sakot,protams,grūti novērtēt,kā,kas pareizi,jo nu tomēr tas notika mūsu trasē,un trases priekšrocības renē tomēr diezgan nozīmē,bet godīgi sakot,ja salīdzina ar to kādas anormālas summas dažbrīd izsniedz dažam labam paralimpistam par godalgotu vietu,pat dažbrīd tikai 5 sportistu konkurencē,šis liekas pilnīgi nekas slikts.

     [+] [-]

, 2023-01-17 12:46, pirms gada
ice F-1 rakstīja: ārzemju renes stāru
Tas ir oksimorons

  -1 [+] [-]

, 2023-01-17 12:58, pirms gada
Edvards Grīgs rakstīja: Godīgi sakot,protams,grūti novērtēt,kā,kas pareizi,jo nu tomēr tas notika mūsu trasē,un trases priekšrocības renē tomēr diezgan nozīmē,bet godīgi sakot,ja salīdzina ar to kādas anormālas summas dažbrīd izsniedz dažam labam paralimpistam par godalgotu vietu,pat dažbrīd tikai 5 sportistu konkurencē,šis liekas pilnīgi nekas slikts.
Sieviešu divniekos bija 8 ekipāžas.

  +1 [+] [-]

, 2023-01-17 12:59, pirms gada
ice F-1 rakstīja: Nointervejiet taču vienu vienreiz kādu ārzemju renes stāru
tādu nav

  +1 [+] [-]

, 2023-01-17 13:13, pirms gada
Rubentus rakstīja: Sieviešu divniekos bija 8 ekipāžas.
Eiropas čempionātā piedālās tikai Eiropas pārstāvji, tā kā ASV pārstāves nēskaita un lūk jau sanāk 6 dalībnieki.

  -2 [+] [-]

, 2023-01-17 13:24, pirms gada
Pasaules kausa kopvērtējuma 1.vietu vērtēju augstāk par EČ un arī PČ medaļu. PK kopvērtējums sezonas laikā ir meistarības rādītājs sezonā kopumā. PČ iegūst medaļu, bet PK kopvērtējumā otrā desmitā. Vai PČ padsmitais, bet sezonā kopumā labāko trijniekā. Stabilitāte kopumā ir ļoti svarīgs rādītājs. Sekoju līdzi kā kamaniņu sportisti ir PK kopvērtējuma tabulā un par to varēja dot prēmijas.

  -2 [+] [-]

, 2023-01-17 13:26, pirms gada
varenais_eksperts rakstīja: Palasīju to sporta likumu, kur saka, ka maksā par PČ/EČ sportaveidos kas atzīti vai nu (Para)Olimpiskajā komitejā vai ir starptautisko sporta federāciju asociācijas (SportAccord) biedre. Cik diez grūti kļūt par biedru tajā Sportaccord un 2x gadā uzorganizēt ķiršu kauliņu spļaušanas čempionātus, kur pēctam man uzvarētāji maksā otkatus no prēmijām?
Pašam nav smieklīgi salīdzināt, kāds darbs jāieliek kamaniņās un ķiršu kauliņu spļaušanā.

  +2 [+] [-]

, 2023-01-17 13:27, pirms gada
Rubentus rakstīja: Sieviešu divniekos bija 8 ekipāžas.
Vai kā patīk piekasīties?😑Kaut kāds parasporta anormālo prēmiju aizstāvis esi?o

1.)Šis ir atsevišķs gadījums,kad tur ir tik maz dalībnieču,jo šī ir pirmā jeb IZMĒĢINĀJUMA sezona sieviešu divniekiem pasaules kausā kamaniņu sportā un nākamajās sezonās būs daudz vairāk dalībnieču sieviešu divniekos, jo sieviešu divnieki būs arī daļa no komandu stafetes un būs vairāk pāri jau no esošajām valstīm, kas ir pārstāvētas sieviešu divniekos, kā arī būs jaunas valstis, kas pievienosies. Šajā sezonā ir mazāk,jo vienkārši ir ieskriešanās,bet daudzās parasporta disciplīnās tā ir norma,ka piedalās tikai daži dalībnieki visu laiku,jo vienkārši nav iespējams būt lielam skaitam.
2.)Arī no tajiem sieviešu divniekien,kas piedalās,ir no stiprajām kamaniņu valstīm(Itālija,Austrija,Vācija(ja ņem tikai no Eiropas) un nav viegli uzvarēt,jo piedalās tikai spēcīgākie.Tikmēr daudzās paradisciplīnās ir redzams tas,ka,piemēram, 1.vieta salīdzinot ar to pašu 5.vietu ir aizlekusi,aizmetusi,aizskrējusi 2 labāk un tai,kas ir 1.vietā pat sev ļoti sliktā diena,kad nekas nesanāk,var būt pat nebūt iespējams būt zemāk par 2.vietu,jo vienkārši tie līmeņi pat tik mazā konkurencē ir tik dažādi.

Šis viss nav hate parasportistiem,jo viņiem ir,protams, nenormāli grūti un nav viegli ar savām problēmām, bet, kad iet runa par prēmēšanu, tad tomēr vajag sadalīt un nevar dot tik anormālas prēmijas aiz labas sirds un vajag nostādīt daudz savādākus kritērijus viņiem.

     [+] [-]

, 2023-01-17 13:49, pirms gada
Aldis Br rakstīja: Pašam nav smieklīgi salīdzināt, kāds darbs jāieliek kamaniņās un ķiršu kauliņu spļaušanā.
Tev lasītprasmi vajadzētu uzlabot. Es vispār nepieminēju renes sportus savā komentārā.

     [+] [-]

, 2023-01-17 14:02, pirms gada
Teikšu tā - manuprāt, ļoti mazas prēmijas. It īpaši, ja salīdzina ar para-prēmijām.

  -2 [+] [-]

, 2023-01-17 14:13, pirms gada
damokla_zobens_22 rakstīja: Teikšu tā - manuprāt, ļoti mazas prēmijas. It īpaši, ja salīdzina ar para-prēmijām.
Netupī, visiem ir vienādas prēmijas!

     [+] [-]

, 2023-01-17 16:17, pirms gada
varenais_eksperts rakstīja: Tev lasītprasmi vajadzētu uzlabot. Es vispār nepieminēju renes sportus savā komentārā.
Raksts ir par kamaniņām un protu lasīt "starp rindām".

  +1 [+] [-]

, 2023-01-17 17:48, pirms gada
Nopelnījuši katru centu ar sūru darbu treniņos. Paldies sportistiem un veiksmi sezonas turpinājumā.

     [+] [-]

, 2023-01-18 14:55, pirms gada
Uz kopējā valsts izmaksu līmeņa summas taču ir ļoti samērīgas. Lai taču vismaz kamaņiniekiem tās tiek. Tie tomēr ir pilna laika sportisti kas pilnībā sevi velta visaugstākaijeim mērķiem. Un būsim reālisti ka Turīnā 26 vienīgie kas reāli atvedīs kādu medaļu var būt viņi