Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:323, Did:0, useCase: 3

FIS akceptējusi jaunos noteikumus par apdzīšanu, Borodavko tos nosauc par smieklīgiem

Ivars Bācis
Ivars Bācis

FIS akceptējusi jaunos noteikumus par apdzīšanu, Borodavko tos nosauc par smieklīgiem
Finišs pasaules čempionātā 50km. Foto: ekrānuzņēmums.

Starptautiskā Slēpošanas federācija (FIS) savā mājaslapā ir paziņojusi par izmaiņām noteikumos jaunajā sezonā. Vienas no izmaiņām skar apdzīšanu un traucējumu neradīšanu.

Daudziem palikuši atmiņā pagājušās sezonas divi skandalozi notikumi distanču slēpošanā, kas saistīti ar ceļa nedošanu finiša koridora sākumā. Abos gadījumos bija iesaistīts Krievijas izlases līderis un pasaules kausa kopvērtējuma uzvarētājs Aleksandrs Boļšunovs.

Pirmajā gadījumā janvāra beigās Pasaules kausa posmā Lahti stafetēs pirms finiša koridora soms Joni Meki, atrodoties nedaudz priekšā un izvēloties finiša koridoru, noteikumu robežās apzināti (atzina arī pats soms – aut.piez.) aizšķērsoja ceļu lielākā ātrumā slēpojušajam Boļšunovam. To pašu Bolšunovs izdarīja norvēģim Johannesam Klēbo pasaules čempionātā 50km distances finišā, atrodoties nieka tiesu priekšā un apzināti stumjot norvēģi ārā no trases.

Lai šādas negodīgas rīcības neatkārtotos, kad priekšā esošais slēpotājs, apzinoties ar noteikumiem piešķirtās savas priekšrocības, apzināti nogriež ceļu konkurentam, FIS ir mēģinājusi izdarīt izmaiņas. Jaunie grozījumi ietver divus galvenos principus – 1) līderpozīcijās esošais slēpotājs var izvēlēties kustības trajektoriju, ņemot vērā citu slēpotāju pozīcijas, un 2) slēpotāji, kas atrodas viens otram blakus, par traucējumiem būs atbildīgi kopīgi.

Krievijas izlases vecākais treneris Jurijs Borodavko šīs izmaiņas par apdzīšanu nodēvējis par nesaprotamām un smieklīgām. “Es uzskatu, ka šīs izmaiņas radīs vēl lielākas problēmas un protestus, jo katrs sāks interpretēt šos noteikumus pēc saviem ieskatiem. Šīs izmaiņas ir radījušas vēl lielāku sarežģītību. Līderim paliek priekšrocība, viņš paliek tiesības izvēlēties veikt to manevru, ko ir iedomājis, bet kā gan viņš var ņemt vērā ātrumu tam slēpotājam, kurš ir aizmugurē? Viss tas ir smieklīgi un nesaprotami.”

Izmantotie resursi:
Homepage
https://www.sport-express.ru/skiing/