Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:323, Did:0, useCase: 3

IOC brīdina sportistus atturēties no politisku uzskatu demonstrēšanas Sočos

Rolands Eliņš

IOC brīdina sportistus atturēties no politisku uzskatu demonstrēšanas Sočos
IOC prezidents Tomass Bahs
Foto:AFP/Scanpix

Starptautiskās olimpiskās komitejas (IOC) prezidents Tomass Bahs mudina sportistus, kuri piedalīsies 2014. gada olimpiskajās spēlēs Sočos, atturēties no jebkādu politisku uzskatu demonstrēšanas sacensību norises laikā.

“Sportistiem nevajadzētu kļūt par politisko konfrontāciju upuriem, ” norādījis IOC prezidents Tomass Bahs, kurš mudina olimpisko spēļu dalībniekus izvairīties no savu uzskatu paušanas Soču olimpiskajās spēlēs. „Šādi cenšos pasargāt sportistus no nokļūšanas sabiedrības krustugunīs. Zinu no savas pieredzes, ka politikai olimpiskajās spēlēs nav vietas.”

Bahs pats 1976. gadā Vācijas Federatīvās Republikas sastāvā kļuva par olimpisko čempionu paukošanā, kad olimpiskās spēles notika Monreālā, Kanādā.

IOC arī plāno nosūtīt visiem spēļu dalībniekiem oficiālu vēstuli ar Baha izteikto aicinājumu, tāpat arī tā jau pieprasījusi oficiālu atbildi no Krievijas valdības, kādā ziņā tās pieņemtais „anti-geju propagandas” likums varētu ietekmēt spēļu norisi.

Saskaņā ar Olimpisko hartu IOC ir tiesības no olimpiādes patriekt sportistus, kuri pārkāpj noteikumus par politisko uzskatu paušanu sacensību laikā, tiesa, IOC pārstāvji atzinuši, ka Soču olimpiādes laikā šis noteikums tiks izvērtēts „ar veselo saprātu un iejūtību” un netiks pielietos nevietā.

Bahs arī atsaucas uz precedentu šī gada pasaules čempionātā vieglatlētikā Maskavā, kurā Zviedrijas augstlēcēja Emma Grēna-Tregaro piedalījās ar varavīksnes krāsās nokrāsotiem nagiem, tādējādi protestējot pret Krievijas nostāju seksuālo minoritāšu jautājumā. Sacensību organizatori toreiz ieteica Grēnai-Tregaro mainīt savu nagu krāsu, bet kārtslēkšanas zvaigzne Jeļena Isinbajeva publiski nosodīja visus sportistus, kuri šādi nokrāsojuši savus nagus.

Izmantotie resursi:
BBC Sport - Sochi 2014 Winter Olympics:...

  +1 [+] [-]

, 2013-12-10 18:54, pirms 11 gadiem
varbūt vienkārši neļaut rīkot olimpiskās spēles valstīm, kurās šādi konflikti var rasties.

     [+] [-]

, 2013-12-10 22:24, pirms 11 gadiem
kāds IOC? SOK!
bet par faktu- nu kad jau otkatiņš paņemts par ziemas OS rīkošanu vasaras kūrortā, tad jau jāizdabā naudas devēju interesēm.