Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:323, Did:0, useCase: 3

Krievu policisti Sočos piedraud norvēģu žurnālistam ar ieslodzīšanu cietumā

Jānis Pārums

Krievu policisti Sočos piedraud norvēģu žurnālistam ar ieslodzīšanu cietumā
Oisteins Bogens
Foto: hrw.org

Norvēģijas televīzijas kanāla TV2 žurnālisti Oisteins Bogens un Oge Auness Krievijas policija vairākas reizes aizturējusi, kamēr viņi gatavojuši sižetu par Soču gatavošanos olimpiskajām spēlēm.

Divu dienu laikā policija sešas reizes pratinājusi korespondentus, trīsreiz viņi tikuši arestēti un aizturēti uz vairākām stundām un viņiem atņemti sakaru līdzekļi. Divreiz viņiem liegts kontaktēties ar Norvēģijas vēstniecību. Žurnālisti iztaujāti par viņa darba plāniem, jautāts arī par personisko dzīvi, izglītību un reliģisko pārliecību. Viens no policijas darbiniekiem, neko nepaskaidrojot, apgalvojis, ka Bogens lietojot narkotiskās vielas un aicinājis žurnālistu iziet narkotiku testu. Uz jautājumu, kas notiks, ja viņš atteiksies to darīt, policists atbildējis: "Tā būs vainas atzīšana, un mēs tevi ieslodzīsim cietumā."

Bogens sazinājies ar vēstniecību, kas viņam rekomendējusi neiziet narkotiku testu, jo tā rezultāti var tikt viltoti. Bogens arī atzinis, ka no Krievijas kolēģiem dzirdējis gadījumus, kad tā patiešām ir noticis.

"Krievijā par korespondentu esmu strādājis kopš 1995.gadā. Nekas tamlīdzīgs līdz šim nebija ar mani noticis," sacīja Bogens, kurš norādīja, ka tagad pats uz savas ādas izjutis, kas notiek ar tiem, kas vēlas atklāt patiesību par Vladimira Putina vadīto valsti. Jāpiebilst, ka sižets bija ieplānots kā kritisks ieskats, kā notiek gatavošanās Soču olimpiādei.

"Parastie krievi baidās no savas policijas. Tagad apzināmies, ka arī mums ir iemesls baidīties. Šeit policija neievēro likumu, atrod pierādījumus no zila gaisa. Šeit nav droši," piebilda Bogens.

Norvēģijas vēstniecība Maskavā grasās pieprasīt paskaidrojumus no Krievijas varasiestādēm. Cilvēktiesību organizācijas "Human Rights Watch" pārstāve Džeina Buhanana norādījusi, ka paskaidrojumus no Krievijas varasiestādēm vajadzētu pieprasīt arī Starptautiskajai Olimpiskajai komitejai, jo Krievijas policistu darbības ir pretrunā ar preses brīvību, ko garantē olimpiskā harta.

Izmantotie resursi:
TV2no - Nyheter, sport, underholdning, vær,...
Human Rights Watch | Defending Human Rights...

  +7 [+] [-]

, 2013-11-05 23:05, pirms 11 gadiem
Soču Olimpiskās spēles būs lieliska cirka izrāde

  +4 [+] [-]

, 2013-11-05 23:17, pirms 11 gadiem
Tas nebūs cirks. Tā būs viena liela Potjomkina sādža.

  +1 [+] [-]

, 2013-11-05 23:18, pirms 11 gadiem
Jack Daniel`s rakstīja: Soču Olimpiskās spēles būs lieliska cirka izrāde
O, jā - es nevaru jau sagaidīt, ar kādiem ārpus programmas uzvedumiem Soči pārsteigs!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2013-11-06 00:06, pirms 11 gadiem
Idiotiska valst ar idiotisku iekartu,reżimu un tarakãniem.......

     [+] [-]

, 2013-11-06 08:46, pirms 11 gadiem
Bogens ar naivs atcerās 1995 gadu ,ka tad tā nav bijis,protams nebija jo Jelcina laikā Krievijā bija preses un vārda brīvība.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja