Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Francijas prokuratūra izmeklē 2021. gada PČ rīkošanas tiesību piešķiršanu Jūdžinai

Francijas prokuratūra izmeklē 2021. gada PČ rīkošanas tiesību piešķiršanu Jūdžinai
Foto: AP/Scanpix

Francijas prokuratūra sākusi izmeklēšanu saistībā ar 2021. gada pasaules vieglatlētikas čempionāta rīkošanas tiesību piešķiršanu ASV pilsētai Jūdžinai.

Jūdžina, kas ir cieši saistīta ar sporta apģērbu ražošanas gigantu "Nike", tiesības rīkot 2021. gada pasaules vieglatlētikas čempionātu ieguva pat bez ierastā kandidātu izskatīšanas procesa.

Jau tagad Francijas pārstāvji izmeklē apsūdzības korupcijā, kurās iesaistīts bijušais Starptautisko vieglatlētikas federāciju asociācijas (IAAF) prezidents Lamins Diaks. Bet tagad esot uzsākta jauna izmeklēšana saistībā ar 2021. gada pasaules čempionātu.

Pagājušajā mēnesī pašreizējais IAAF prezidents Lords Sebastjans Ko pārtrauca savas saistības ar "Nike" divas dienas pēc tam, kad BBC vedināja uz domām, ka viņš piedalījies sarunās ar Diaku un "Nike" par 2021. gada pasaules čempionāta rīkošanas tiesību piešķiršanu, kamēr pats saņēmis atalgojumu no sporta apģērbu ražošanas giganta (par sūtņa lomu viņš saņēmis aptuveni 138 000 eiro gadā).

Lords Ko apgalvoja, ka viņš nav lobējis Jūdžinas kandidatūru, bet gan vienkārši iedrošinājis viņus atkārtoti censties iegūt tiesības rīkot pasaules čempionātu. Tomēr 2015. gada 30. janvāra epasts, ko "Nike" pārstāvis Kreigs Mesbeks nosūtījis Jūdžinas kandidatūras vadītājam Vinam Lanannam, nosūtīts pēc tikšanās ar Ko.

Tikšanās laikā Ko acīmredzot apliecinājis savu atbalstu, bet vienlaikus apliecinājis arī to, ka pēc sazināšanās ar Diaku tā brīža IAAF prezidents paziņojis, ka nekādi nerīkosies aprīļa sanāksmē, kad tiks noteikta 2021. gada pasaules čempionāta mājvieta. Neskatoties uz to, aprīlī IAAF vadītājs Diaks pavēstīja par negaidītiem balsošanas rezultātiem, ar 23 pret 1 piešķirot rīkošanas tiesības Jūdžinai.

Citos BBC aplūkotajos epastos ir redzams, ka pēc šī epasta tapšanas Lananna vismaz reizi devies uz Eiropu, lai satiktos ar Diaku. Francijas prokuratūru interesē detaļas par to, kā Diaks nonācis līdz lēmumam piešķirt pasaules čempionāta rīkošanas tiesības Jūdžinai.

Ko noliedzis, ka saruna ar "Nike" pārstāvi būtu bijis interešu konflikts, lai gan viņš tolaik bija gan IAAF viceprezidents, gan "Nike" sūtnis. Pašreizējais IAAF prezidents apgalvojis, ka par Diaka lēmumu bez kandidēšanas procesa piešķirt rīkot sacensības Jūdžinai uzzinājis vien pāris dienu pirms balsojuma.

Izmantotie resursi:
BBC Sport