Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2935, Did:0, useCase: 3

ASV izlase kļūst par pirmo olimpisko čempioni 3x3 basketbolā

Kristaps Pildiņš
Kristaps Pildiņš

ASV izlase kļūst par pirmo olimpisko čempioni 3x3 basketbolā
ASV 3x3 basketbola izlase. Foto: FIBA

Tokijas olimpiskajās spēlēs noslēdzies 3x3 basketbola turnīrs sievietēm. Par pirmajām olimpiskajām čempionēm šajā basketbola veidā kļuva ASV izlases basketbolistes, kuras finālā ar 18:15 pieveica Krievijas Olimpiskās komitejas komandu.

Tokijas olimpisko spēļu 3x3 basketbola sieviešu turnīrā pēc aizvadītajiem pusfināliem atlika noskaidrot medaļu ieguvējas un pirmās olimpiskās čempiones šajā basketbola veidā.

Vispirms cīņā par bronzu devās Francijas un Ķīnas izlases, kuras aizvadīja diametrāli pretējus pusfinālus. Francūzietes līdz pēdējam varēja izraut uzvaru pret ASV, bet Ķīna kapitulēja Krievijas komandas priekšā. Abu komandu savstarpējā duelī pamatturnīrā Ķīnas izlase francūzietes uzvarēja ļoti pārliecinoši ar 20:13, bet šī jau bija cita spēle un ar pavisam citu nozīmi.

Spēle sākās nervozi, komandām nespējot gūt punktus. Pēc pusotras spēletas minūtes divu punktu gājienu veica Lili Vana, bet vēlāk trāpīja tālmetienu, panākot 5:1. Francijas izlases situāciju ar diviem punktiem uzlaboja Mamiņāna Turē, bet Vana turpināja dominēt laukumā (8:3). Līdz spēles laika vidum ķīnietes saglabāja pārsvaru, bet tad tālmetienu realizēja Marī Pažē (6:9).

Ķīnietes drīz vien pārtrauca neveiksmīgo nogriezni un neļāva francūzietēm panākt izlīdzinājumu. Džitiņa Džana realizēja metienu groza apakšā, dodot savai komandai četru punktu pārsvaru, bet francūzietes to ātri sadeldēja uz pusi (9:11). Ārkārtīgi svarīgu tālmetienu realizēja Vana, gūstot savu devīto punktu spēlē (14:9). Francijas izlase vēl divas reizes atspēlējās un ar precīziem tālmetieniem samazināja deficītu līdz diviem punktiem. Tādējādi spēles liktenis izšķīrās pēdējā minūtē, kurā ķīnietes mēģināja vilkt laiku, bet francūzietes - izglābties. Vēl trīs sekundes līdz spēles laika beigām tiesneši piešķīra Francijai iespēju, bet francūzietes to izniekoja. Tādējādi bronzas medaļas izcīnīja Ķīnas basketbolistes - 16:14.

Tokijas olimpiskās spēles, 3x3 basketbols sievietēm, spēle par 3. vietu, 28. jūlijs

Francija-Ķīna 14:16

Francija: Turē 8, Pažē 5, Filipa 1, Guapo
Ķīna: Vana 9 Jana 3, Džana 2 (7 ab), Vaņa 2

Kā jau tika gaidīts pirms turnīra, tad lielajā finālā spēlēja ASV izlase, bet viņām pretī stājās basketbolistes no Krievijas, kuras sevi apliecināja no pirmās turnīra dienas, liekot noprast, ka mērķis ir tikai godalgas. Abu komandu savstarpējā duelī pamatturnīrā ASV izlase uzvarēja ar 20:16, bet pēdējās spēles pierādījusi, ka nav neuzvarama.

Abas komandas spēles ievadā apmainījās precīziem metieniem, bet tad Kelsija Plama un Stefānija Dolsone izvirzīja ASV vadībā ar 6:1. Līdz spēles laika vidum krievietes spēja atgriezties cīņā, bet bija jāatrod veids kā apturēt Plamu. Spēles laika vidū rezultāts uz tablo vēstīja 8:4 ASV izlases labā.

Spēles otrajā pusē krievietēm vēl bija jārēķinās ar sapelnīto piezīmju normu. Pirmā uz soda metiena līnija stājās Dolsone, bet aizmeta garām abus soda metienus. Tikmēr Alīša Greja no soda laukuma vidus deva ASV izlasei sešu punktu pārsvaru (11:5). Krievietēm cerību pēc pārtraukuma ar tālmetienu deva Jūlija Kozika, bet Anastasija Logunova sadeldēja deficītu līdz trim punktiem (9:12). ASV izlase pilnībā spēles grožus no rokām neizlaida, atjaunojot piecu punktu pārsvaru. Pēdējā minūtē krievietes vēl divas reizes sadeldēja deficītu līdz trim punktiem, bet ASV noturēja uzvaru un kļuva par pirmo olimpisko čempioni 3x3 basketbolā.

Tokijas olimpiskās spēles, 3x3 basketbols sievietēm, fināls, 28. jūlijs

ASV - Krievijas Olimpiskā komiteja 18:15

ASV: Dolsone 7 (9 ab), Plama 5, Greja 4 (6 ab), Janga 2
Krievijas Olimpiskā komiteja: Logunova 6 (5 ab), Kozika 4, J.Frolkina 4, O.Frolkina 1

Noderīgas saites:

Tokijas OS ziņas
Latvijas olimpiskā komanda
Starti, rezultāti, tiešraides
Medaļu kopvērtējums

Skaties visus olimpisko spēļu notikumus tiešraidēs, abonējot discovery+ pie Go3!

     [+] [-]

, 2021-07-29 14:19, pirms 3 gadiem
virsraksts tik maldinošs

kur tādi autori var būt

pareizi būtu: ASV izlase kļūst par pirmo olimpisko čempioni 3x3 basketbolā sievietēm