Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2935, Did:0, useCase: 3

Par zeltu 3x3 basketbolā spēlēs ASV un Krievijas basketbolistes

Kristaps Pildiņš
Kristaps Pildiņš

Par zeltu 3x3 basketbolā spēlēs ASV un Krievijas basketbolistes
Kelsija Plama. Foto: FIBA

Tokijas olimpisko spēļu 3x3 basketbola turnīrā sievietēm noskaidrojies, ka par pirmajām olimpiskajām čempionēm šajā basketbola veidā kļūs basketbolistes no ASV vai Krievijas, kas pusfinālā attiecīgi pieveica Francijas un Ķīnas izlasi.

Tokijas olimpisko spēļu 3x3 basketbola sieviešu turnīra pēdējā dienā četras labākās komandas cīnījās par medaļām. Pirms tam gan bija jāaizvada pusfināla spēles. Pēc pamatturnīra pusfinālā iekļuva ASV un Krievijas Olimpiskās komitejas komanda, bet ceturtdaļfinālā uzvaru izcīnīja Francijas un Ķīnas basketbolistes.

Pirmajā pusfinālā ASV mērojās spēkiem ar Francijas izlasi. Pirms turnīra paredzēja, ka šīs komandas Tokijā cīnīsies par zeltu, bet Francijas izlases sliktais turnīra sākums noveda pie tā, ka komandas satiekas jau pusfinālā. Pamatturnīrā ASV izlase bija pārāka par Franciju ar 17:10, bet nebija neuzvarama, ko pierādīja Japānas basketbolistes.

Spēles sākumā ASV izlase spēlēja uz Stefāniju Dolsoni, kura palīdzēja savai komandai izvirzīties vadībā ar 4:1. Tad tālmetienu trāpīja Ana Marija Filipa, bet brīdi vēlāk bija precīza no groza apakšas (4:5). Kādu laiku cīņa ritēja punkts punktā, kad tālmetienu realizēja Kelsija Plama (9:6). Brīdi vēlāk ASV izlase vēl par punktu palielināja savu pārsvaru, bet spēles laiks vēl bija sešas minūtes.

Letīcija Guapo meklēja iespējas no tālās distances, bet ASV basketbolistes viņu ļoti labi neitralizēja perimetrā. Tomēr ASV arī jau ilgāku laiku palika bez punktiem. Sākoties spēles otrajai pusei, rezultativitāte no abu komandu puses atgriezās. Pirms pārtraukuma savu otro tālmetienu realizēja Filipa, sadeldējot Francijas izlases deficītu (11:12). Francūzietēm neradās iespēja panākt izlīdzinājumu, jo pretinieces ātri atjaunoja trīs punktu pārsvaru. Sekmīgi turpināja spēlēt Plama, bet ar viņas pūlēm bija par maz, lai nodrošinātu uzvaru. Francūzietes visu laiku bija spēlē.

Pēdējā minūte sākās ar Guapo sekmīgu metienu un neizšķirtu rezultātu uz tablo (16:16). Tad pat pēc video atkārtojuma noskatīšanās nepareizu lēmumu pieņēma tiesnesis, atdodot bumbu ASV. Viss beidzās ar Ališas Grejas diviem soda metieniem, no kuriem precīzs bija viens. Francūzietes nespēja realizēt savu uzbrukumu, bet Plama no soda metiena līnijas arī trāpīja vienu no diviem metieniem. Francijai bija divas sekundes, lai izglābtos, bet ASV izlase nepieļāva izpildītu tālmetienu, svinot uzvaru ar 18:16 un iekļūstot finālā.

Tokijas olimpiskās spēles, 3x3 basketbols sievietēm, pusfināls, 28. jūlijs

ASV-Francija 18:16

ASV: Plama 6, Greja 6, Dolsone 5 (8 ab), Janga 1
Francija: Filipa 8 (9 ab), Pažē 3, Guapo 3, Turē 2

Otrā pusfinālā Ķīna cīnījās pret Krievijas Olimpiskās komitejas komandu. Pamatturnīrā ķīnietēm pret krievietēm bija ļoti slikta spēle (9:19), kamdēļ Krievijas komanda varēja pretinieces nenovērtēt. Tomēr tā tas nebija, Jūlijai Kozikai ātri izvirzot krievietes vadībā ar 3:0. Kad spēlēta bija pusotra minūte, māsu Frolkinu saspēle beidzās ar precīzu metienu, bet arī ķīnietes sāka regulārāk gūt punktus (5:3). Agri vai vēlu, bet Ķīnas izlase sāka atrast groza apakšā Džitinu Džanu, kura pēc divu punktu gājiena sadeldēja deficītu līdz minimumam (6:7).

Likās, ka spēles vidū iniciatīva jau pilnībā pieder Ķīnas izlasei, bet krievietes īsā laikā atjaunoja trīs punktu pārsvaru (11:8). Ķīnas izlase turpināja meklēt variantus groza apakšā, bet rezultātu tas nedeva. Krievijas komanda audzēja pārsvaru, izvirzoties vadībā ar 15:9. Šuju Jana deva ķīnietēm cerību ar precīzu tālmetienu, bet krievietes ātri atguva zaudēto. Pēdējās divās minūtēs Krievijas Olimpiskās komitejas komanda labi spēlēja aizsardzībā un pelnīti iekļuva olimpisko spēļu finālā - 21:14.

Tokijas olimpiskās spēles, 3x3 basketbols sievietēm, pusfināls, 28. jūlijs

Krievijas Olimpiskā komiteja-Ķīna 21:14

Krievijas Olimpiskā komiteja: Kozika 10, O.Frolkina 9, Logunova 2 (6 ab), J.Frolkina
Ķīna: Džana 7, Jana 4, Vaņa 2, Vana 1

Noderīgas saites:

Tokijas OS ziņas
Latvijas olimpiskā komanda
Starti, rezultāti, tiešraides
Medaļu kopvērtējums

Skaties visus olimpisko spēļu notikumus tiešraidēs, abonējot discovery+ pie Go3!