Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2935, Did:0, useCase: 3

ASV garantē vietu pusfinālā, Krievijas, Ķīnas un Japānas 3x3 izlases cīnīsies par otro vietu

Kristaps Pildiņš
Kristaps Pildiņš

ASV garantē vietu pusfinālā, Krievijas, Ķīnas un Japānas 3x3 izlases cīnīsies par otro vietu
Spēle pret Ķīnu ASV izvērtās par līdz šim grūtāko. Foto: FIBA

Tokijas olimpisko spēļu 3x3 basketbola turnīrā sievietēm pēc trešās sacensību dienas pirmo vietu grupā garantējusi ASV izlase, tādējādi iekļūstot pusfinālā jau pirms pēdējās spēļu kārtas. Tikmēr par otro garantēto vietu pusfinālā cīņa vēl ir atvērta.

Trešā sacensību diena Tokijas olimpisko spēļu 3x3 basketbola sieviešu turnīrā sākās ar principiālu Āzijas komandu dueli, tiekoties Japānas un Ķīnas basketbolistēm. Pirmajās četrās spēlēs abas tika pie trim uzvarām, nu potenciāli cīnoties par trešo vietu turnīra pirmajā posmā. Spēles sākumā ar aktīvām darbībām aizsardzībā izcēlās Japānas basketbolistes, neļaujot Ķīnas komandai groza apakšā izvirzīt savu līderi Žitiņu Žaņu. Cīņa ritēja punkts punktā, bet tad mājiniecēm padevās trīs punktu izrāviens (5:2). Līdz spēles laika vidum ķīnietes sīvā cīņā prata atspēlēties - 5:5.

Nākamajā pusotrā minūtē komandas cīnījās punkts punktā, neatdodot nevienu laukuma centimetru. Mai Jamamoto realizēja tālmetienu, bet tas tikai uz brīdi deva vadību mājiniecēm. Trīs minūtes līdz spēles laika beigām rezultāts jau atkal bija neizšķirts (9:9). Žaņa un Šuju Jaņa nodrošināja Ķīnas komandas izrāvienu, ļaujot izvirzīties vadībā ar 13:9. Ķīnietes atlikušajā laikā neļāva pretiniecēm tikt groza apakšā, lai realizētu caurgājienus, bet arī pašas vairs nespēja gūt punktus. Nepilnu pus minūti līdz spēles beigām pie diviem soda metieniem tika Stefānija Muvali, sadeldējot deficītu līdz minimumam. Ķīnietes ar soda metieniem tomēr nodrošināja uzvaru, gūstot panākumu ar 15:12. Rezultatīvākā ar pieciem punktiem bija Lili Vaņa, bet Japānas komandā tikpat punkti Stefānijai Mavuli.

Nākamā dienas spēle bija starp abām turnīra pastarītēm, Mongoliju un Rumāniju. Šīs spēles uzvarētājas vēl varēja cerēt kaut uz teorētisku iekļūšanu ceturtdaļfinālā, jo pēc snieguma krietni atpalika no konkurentēm. Rumānietes spēli sāka ar trīs punktu izrāvienu, bet tad mongolietes ar sekmīgām darbībām aizsardzībā pamazām sāka atspēlēties. Kaut neizšķirtu neļāva panākt nerealizētie metieni groza apakšā un no soda metiena atzīmes. Rumānietes sāka atrauties, spēles laika vidū esot vadībā ar 14:7. Ar katru minūti mongolietes arvien vairāk netika līdzi pretinieču izspēlēm, bet vismaz realizēja tālmetienus. Tas gan neapdraudēja Rumānijas izlases pirmo uzvaru turnīrā - 22:14. Pa septiņiem punktiem guva Gabriela Margineana un Soņja Ursu, bet Mongolijas izlasē seši punkti Cerenlhaai Munhsaihanai.

Pēc ne tās pārliecinošākās uzvaras pār Mongolijas basketbolistēm, svarīga spēle cīņā par labāku pozīciju izslēgšanas spēlēs bija Francijas basketbolistēm, kuras pirmajās trijās spēlēs tika tikai pie viena panākuma. Ja pirms turnīra viņas bija vienas no favorītēm, tad nu spēlē pret Krievijas Olimpiskās komitejas komandu tas tā vairs nebija.

Neskatoties uz to, francūzietes jau pirmajā minūtē izvirzījās vadībā ar 4:0, nākamo četru minūšu laikā ļaujot pretiniecēm pietuvoties rezultāta starpībā vien līdz diviem punktiem. Francijas basketbolistēm izdevās iegūt arī piecu punktu pārsvaru (9:4), bet spēles turpinājumā rezultāta starpība sasniedza arī septiņus punktus (15:8). Pēdējās divās minūtēs krievietes sāka atgūties, bet laika bija atlicis par maz, Francijai svinot svarīgu uzvaru ar 17:14. Ar 10 punktiem izcēlās Mamiņa Turē, bet Krievijas komandā trīs basketbolistes guva pa četriem punktiem.

Pirms pēdējās spēļu kārtas pirmo vietu garantējusi ASV, kas šodien nebūt ne vieglākajās spēlēs izcīnīja vēl divas uzvaras pār Itāliju un Ķīnu, ko pieveica vien pēdējā minūtē ar precīzu Kelsijas Plamas tālmetienu (21:19). Tikmēr cīņa par otro garantēto vietu pusfinālā vēl ir atvērta. Labākā iespēja to iegūt būs Krievijas basketbolistēm, kurām rīt jāspēlē pret Itāliju, kamēr vismazākās Japānai, kam priekšā cīņa ar ASV. Visvieglāk pie uzvaras mačā pret Mongoliju būs iespēja tikt Ķīnai, bet zaudējums savstarpējā spēlē krievietēm visticamāk liks palikt trešajā pozīcijā. Skaidrs, ka izslēgšanas spēlēs neiekļūs Rumānija un Mongolija.

Tokijas olimpiskās spēles, 3x3 basketbols sievietēm, 26. jūlijs

SpēleRezultāts
Japāna-Ķīna12:15
Mongolija-Rumānija14:22
Rumānija-ROC12:21
Itālija-Japāna10:22
Francija-Mongolija22:18
Itālija-ASV13:17
ASV-Ķīna21:19
Francija-ROC17:14

Tokijas olimpiskās spēles, 3x3 basketbols sievietēm, 27. jūlijs

SpēleRezultāts
ASV-Japāna
Ķīna-Mongolija
Francija-Rumānija
ROC-Itālija

Tokijas olimpiskās spēles, 3x3 basketbols sievietēm

VietaValstsSUZGP
1.ASV660118
2.ROC642112
3.Ķīna642106
4.Japāna642110
5.Francija63396
6.Itālija62489
7.Rumānija61577
8.Mongolija60670

Noderīgas saites:

Tokijas OS ziņas
Latvijas olimpiskā komanda
Starti, rezultāti, tiešraides
Medaļu kopvērtējums