Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2935, Did:0, useCase: 3

Karatists Kalniņš: "Manā svarā olimpiskajās spēlēs ir zvaigžņots sastāvs"

Karatists Kalniņš: "Manā svarā olimpiskajās spēlēs ir zvaigžņots sastāvs"
Kalvis Kalniņš. Foto no personīgā arhīva

Tokijas olimpiskajās spēlēs ir apvienotas divas svara kategorijas, un no katras ir kvalificējušies labākie, tāpēc jebkura cīņa šajā turnīrā būs kā fināls, uzsākot beidzamo gatavošanos debijai šajā sporta forumā portālam Sportacentrs.com saka latviešu karatists Kalvis Kalniņš.

Kalniņš oficiāli pie ceļazīmes uz Tokiju tika jūnija vidū, taču jau kopš gada sākuma sportists apzinājās, ka olimpiskajā rangā izredzes iegūt kontinentālo kvotu ir diezgan labas. Dažas dienas pirms tam viņš olimpiskās atlases turnīrā zaudēja jau pirmajā cīņā, bet beigu beigās latvietis saņēma kontinentālo ielūgumu.

“Pirms kvalifikācijas sacensībām bija divi saspringti turnīri 60 kilogramu kategorijā. Atlases turnīrs bija uzreiz pēc divām nedēļām. Iespējams, nepaspēju līdz galam atjaunoties. Punktus, kurus tiesnešiem vajadzēja dot, nedabūju. Nebija īstā diena. Bija noteikti jāuzvar, pēc visiem rādītājiem biju krietni labāks. Biju vadībā ar 2:1, bet pieļāvu rupju kļūdu,” skaidro Kalniņš, kurš olimpiskās atlases turnīra pirmajā cīņā ar 2:4 atzina Gvatemalas sportista Kristiana Vīvera pārākumu.

Olimpiskajās spēlēs Kalniņš cīnīsies svarā līdz 67 kilogramiem, kur startēja arī kvalifikācijā. Taču viņam ierastāka ir 60 kilogramu kategorija – tajā viņš vēl maijā izcīnīja sudrabu Eiropas čempionātā, bet pirms četriem gadiem kļuva arī par Vecā kontinenta čempionu. 2019. gadā viņš šajā svarā izcīnīja zeltu arī Eiropas spēlēs un bronzu 2010. gada pasaules čempionātā. Tiesa, ranga punktus olimpiskajām spēlēm skaitīja kopā abām svara kategorijām, tāpēc latvietis līdz pēdējam izvēlējies startēt 60 kilogramu sacensībās. Šāds solis attaisnojies, ar labiem rezultātiem iegūstot vērtīgus punktus.

“Mans svars ir ap 65 kilogramiem. Tagad treniņos mēģinām dabūt papildus jaudu un nedaudz uzaudzēt muskuļus. Kvalifikācijas turnīrā pierādījās, ka 60 kilogramos startējušie var līdzīgi cīnīties ar 67 kilogramu karatistiem. Katrai kategorijai ir savas priekšrocības. 67 kilogramos ir fiziski spēcīgāki sportisti, bet 60 kilogramos – ātrāki un kustīgāki. Jautājums, kāds kādu stratēģiju izmantos. Manā svara kategorijā olimpiskajās spēlēs tiešām būs paši spicākie sportisti. Visi labākie ir kvalificējušies Tokijas spēlēm. No viņiem jebkurš var pacīnīties par medaļām. Nav autsaideru vai izteiktu favorītu,” uzskata Kalniņš.

"Nevienam neļaušu sevi viegli uzvarēt. Kā vienmēr – cīnīšos par uzvaru. Nav variantu. Olimpiskajās spēlēs katra cīņa būs kā fināls. Tur jāparāda maksimāli labākais sniegums un vēl labāks, ja grib pacīnīties par augstākajām vietām,” apņēmības pilns ir Kalniņš. Viņš kā vienu no galvenajiem favorītiem uz zeltu piesauc pasaules un Eiropas čempionu Stevēnu da Kostu no Francijas. “Olimpiskajās spēlēs ir zvaigžņots sastāvs, jo apvienotas divas svara kategorijas, tāpēc ir pasaules un Eiropas čempioni. Būs ļoti interesants turnīrs.”

Līdz lidošanai uz Tokiju latviešu karatists trenēsies Latvijā. Vispirms būs darbs pie fiziskās sagatavotības un taktikas, bet pēc tam kopā ar sparingpartneriem tikšot atstrādāti stratēģiskie gājieni.

Kalniņam dalība šī gada olimpiskajās spēlēs var izrādīties pirmā un pēdējā, jo karatē nav iekļauts 2024. gada programmā Parīzē. “Tur karatē vairs nebūs, ja vien nenotiks kāds brīnums. Mums nedod pat iespēju Tokijā sevi parādīt. Grūti teikt, kāpēc tāds lēmums. Ceram, ka karatē pamainīs noteikumus un pielāgosies, lai nākotnē atkal varētu būt olimpiskajā programmā. Galvenais Tokijā parādīt, ka karatē ir interesants sporta veids un piederīgs olimpiskajai saimei. Pasaulē šajā sporta veidā trenējas ļoti daudz cilvēku.”

Pēc Tokijas spēlēm Kalniņš iecerējis nedaudz atvilkt elpu, bet novembrī Dubaijā būs pasaules čempionāts, kas karatistiem arī ir ļoti prestižas sacensības – tās notiek reizi divos gados.

     [+] [-]

, 2021-06-23 23:43, pirms 3 gadiem
Vai tad pārsvarā uz olimpiskajam nebrauc paši labākie?

     [+] [-]

, 2021-06-26 10:32, pirms 3 gadiem
Roluxzz rakstīja: Vai tad pārsvarā uz olimpiskajam nebrauc paši labākie?
Ja svaru kategrorijas nebūtu apvienotas, tad brauktu arī tādi, kas nebūtu stap pašiem labākajiem - tādi, kurus neuzskatītu par pretendentiem uz medaļām. Tādi, kā mūsu lielākā daļa Latvijas sportistu, kas brauc uz Olimpiskajām spēlēm.
Iespējams Kalniņa "paši spicākie" nozīmē "labākie no labākajiem"