Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2935, Did:0, useCase: 3

Čakšs: "Galvenais, lai rīt nelīst"

Čakšs: "Galvenais, lai rīt nelīst"
Gatis Čakšs. Foto: Romāns Kokšarovs, F64

Trešdien Tokijas olimpiskajās spēlēs šķēpmešanas kvalifikāciju aizvadīs viens no šīs sezonas tālāko metienu autoriem pasaulē Gatis Čakšs. Sarunā ar portālu Sportacentrs.com viņš uzsver, ka šiem mačiem ir pilnībā gatavs, taču vienlaikus pauž arī cerību, ka rīt nelīs.

Vasaras sākumā Čakšs sacensībās Austrijā uzvarēja ar rezultātu 87,57 metri, kas starp šī gada tālāko metienu autoriem ierindo viņu piektajā vietā. Latvietis trešdien startēs kvalifikācijas A grupā, bet, lai automātiski sasniegtu sestdien gaidāmo finālu, ir jāaizmet 83,50 metrus. Ja tas neizdodas, abu grupu vērtējumā ir jāiekļūst labāko divpadsmitniekā.

“Izveidoju režīmu, ka diezgan agri eju gulēt, un, izrādās, pareizi arī daru, jo kvalifikācijā man būs A grupa un rīt jāceļas jau 5:00 no rīta,” Tokijā Čakšs ieradās 30. jūlijā. Viņš norāda, ka vietējam laikam ir aklimatizējies. Kvalifikācijas A grupa pēc Tokijas laika trešdien startēs jau 9:00 no rīta, kas ir labi, jo vismaz svelme tobrīd nebūs tik augsta kā dienas vidū. “Galvenais, lai rīt nav lietus. Negribas mest izmirkušus šķēpus. Tiesa, sliktos laikapstākļos kādam vienmēr patrāpas iespēja. Var izgrūst kādu, kam laikapstākļi tieši traucē.”

Kau arī Tokijā joprojām valda liels karstums, Čakšs norāda, ka apstākļi ir labāki nekā 2019. gada pasaules čempionātā Dohā, kad svelme bijusi teju neizturama.

“Olimpisko stadionu esmu tikai apskatījis – aura ir tīri patīkama. Arī segums šķiet foršs. Trenējamies citā stadionā. Vakar aizgāju apskatīties iesildīšanās stadionu, bet šodien novērtēju arī citas lietas, kas man sacensību dienā būs vajadzīgas. Viss ir diezgan viegli saprotams,” apmierināts ir Čakšs. “Ar veselību viss kārtībā. Vienkārši, kā uzkāpšu uz sektora un ko izdarīšu – tas ir atkarīgs no rītdienas. Vēl jāpārlaiž nakts. Galvenais, pozitīvas domas, tad visam jābūt kārtībā.”

Šķēpmetējiem liela atbildība gulstas tieši uz kvalifikācijas mačiem, jo tajos ne reizi vien psiholoģiskā sloga dēļ nevar parādīt labāko sniegumu. Tam piekrīt arī Čakšs.

“Ja vari uzreiz uzmest kvalifikācijas normatīvu, tad viss kārtībā, bet bieži kāds, no kura gaidi, netiek pāri atlasei un otrādāk – no kura negaidi, tas tiek. Redzēts arī, ka šķēpmetējs, kurš bijis jaudīgs kvalifikācijā, finālā neko nevar parādīt un netiek sešiniekā,” brīžam arī Latvijas šķēpmešanas realitāti ieskicē Čakšs, kura pirmais mērķis ir skaidrs – iekļūt starp finālistiem. “Pēc tam jau mērķis ir daudz augstāks.”

Čakšam šīs ir debijas olimpiskās spēles, taču Covid-19 dēļ ir daudz ierobežojumu. Piemēram, atlētiem bez treniņiem un sacensībām ir jādzīvo tikai olimpiskajā ciematā. Citus sporta veidus apmeklēt nedrīkst. Latviešu šķēpmetējs gan par to nepārdzīvo, jo viņš koncentrējies tikai savam startam.

“Ja arī drīkstētu, es citus sporta veidus tāpat neapmeklētu, jo negribu patērēt spēkus. Protams, gribas pafanot par savējiem, tāpēc ejam uz mūsu delegācijas lielo istabu, kur skatāmies mūsējo mačus. Šodien gan jau arī iesim paskatīties. Vienīgi būs diezgan vēlu, varbūt jau ap svarcelšanas laiku gulēšu,” skaidro Čakšs. “Neeju uz suvenīru veikaliem, neko apkārt nepētu – nostaigāju un notrenējos, cik man vajag, paēdu un dodos gulēt. Cerams, tas viss apmaksāsies. Viss šobrīd notiek kā pēc plāna.”

Čakšs otrdien gan bija devies apskatīt dāmu šķēpmešanas kvalifikāciju, kur no mūsējām finālu sasniedza tikai pieredzējusī Madara Palameika. Tikmēr Līnai Mūzei un Anetei Kociņai tuvākajās dienās būs jābrauc mājās.

“Pirmā kvalifikācijas grupa izskatījās bēdīgi, jo bija stiprs lietus. Šķita, ka viss ir pilnībā izmircis. Noteikti arī iesildīties ārpus olimpiskā stadiona sportistēm bija diezgan grūti. Pats biju aizbraucis uztaisīt tur nelielu svaru treniņu, un man bija žēl, ka šķēpmetējām ir jāstartē tādos laikapstākļos,” atzīst Čakšs. “Savukārt, kad startēja otrā grupa, spīdēja saule. Tur jau viss bija kā vajag – viņas sāka mest trakus rezultātus. Par laimi, vismaz Madara tika finālā. Nezinu, kas notika Līnai un Anetei. Varbūt sastresojās. Diezgan daudz meiteņu sameta 60 metrus. Ja sāc domāt, ka ir obligāti jāmet pāri 60 metriem, tad varbūt ir neliels stress. Madara, kā sāka, tā ar pirmo metienu sev uzsita pārliecību.”

Noderīgas saites:

Tokijas OS ziņas
Latvijas olimpiskā komanda
Starti, rezultāti, tiešraides
Medaļu kopvērtējums

Skaties visus olimpisko spēļu notikumus tiešraidēs, abonējot discovery+ pie Go3!

     [+] [-]

, 2021-08-03 10:29, pirms 3 gadiem
Lai sudraba lietiņš līst....

     [+] [-]

, 2021-08-03 11:57, pirms 3 gadiem
Kāda starpība, kādi laikapstākļi? Senie spartieši šķēpus meta jebkādos apstākļos un uzvarēja kaujas neatkarīgi - vai lija lietus, vai sniga sniegs!

     [+] [-]

, 2021-08-03 12:19, pirms 3 gadiem
Sākās...
Kas tie pa tekstiem, meitenes sastresojās, daudzi meta tālu, sastresojās?
Kas tad tiem pārējiem nav emocijas? Tie nestreso, tikai latvieši? Pirmo reiz startē ar konkurentiem, nezina, ka tie arī vēlas uzvarēt? tās tak ir sacensības, visi met tālu, visi grib uzvarēt.

Un, ja līs lietus, tas līs visiem, ne tikai letiņam, tā kā, visiem būs mitri šķēpi, slideni skrejceļu utt. Ne pirmo reizi met, lai pielāgojas.

  +6 [+] [-]

, 2021-08-03 12:21, pirms 3 gadiem
Raitcha rakstīja: Sākās...
Kas tie pa tekstiem, meitenes sastresojās, daudzi meta tālu, sastresojās?
Kas tad tiem pārējiem nav emocijas? Tie nestreso, tikai latvieši?

Un, ja līs lietus, tas līs visiem, ne tikai letiņam, tā kā, visiem būs mitri šķēpi, slideni skrejceļu utt. Ne pirmo reizi met, lai pielāgojas.
Runa vairāk par kvaleni bija, kad vienai grupai lija, bet otrai nē, bet ka tik kaut ko uzpirst. Domā, ja sāks līt - Gatis nemetīs vai necentīsies, vienkārši cer uz sev piemērotiem laikapstākļiem. Klauni
Slēpts komentārs: Raitcha
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +8 [+] [-]

, 2021-08-03 12:40, pirms 3 gadiem
To jau katrs interpretē pēc savām vērtībām/rakstura. Pēc tava vājā rakstura sanāk, ka Gatim ir jāuztraucās par savu metienu. Neesi iedomājies, ka tā varētu būt lieta, par kuru viņš ir pārliecināts? Kāpēc uztraukties par savu metienu? Tur viņš plāno visu izdarīt pēc labākās sirdsapziņas, bet laika apstākļus viņš ietekmēt nevar, tāpēc atliek tikai cerēt.
Kā jau kolēģis norādīja - vienādi apstākļi abās grupās būtu pietiekami godīgi, un šis citāts, vienozīmīgi, radies dāmu sacensību iespaidā. Pietam, mēs nezinām, kuras lietas Gatim ir svarīgākās..redzam tikai to, ko žurnālisti atreferē un ieliek virsrakstā.

  +3 [+] [-]

, 2021-08-03 13:17, pirms 3 gadiem
Raitcha rakstīja: Zini, ja sportists var pateikt, ka "Galvenais, lai rīt nav lietus", tātad es to redzu, ka viņš noskaņojas nevis uz savu metienu, savu tehniku, sevi savā happy place, bet cer uz blakus apstākļiem, cer uz veiksmi, citu neveiksmi, cer uz komfortablu vidi utt. Tām ir jābūt lietām, kas vienmēr ir aktuālas, bet tā nevar būt pamata lieta kurai pievērš uzmanību, par kuru runā utt...
"Galvenais, lai rīt nav lietus"
To izdarīja sportacentrs "žurnaļuga", ieliekot to kā virsrakstu, intervijas laikā visticamāk tā bija vienkārši frāze, kas nākusi pēc sieviešu kvalenēm

  +3 [+] [-]

, 2021-08-03 16:14, pirms 3 gadiem
Varētu grāmatu sarakstīt ar šķēpmetēju attaisnojumiem. Gadu gadiem turpinās šitie teksti.

     [+] [-]

, 2021-08-03 21:39, pirms 3 gadiem
Galvenai lai rīt nav liels ČUŠŠŠŠ

  +4 [+] [-]

, 2021-08-04 05:40, pirms 3 gadiem
Čušššš...

     [+] [-]

, 2021-08-04 06:32, pirms 3 gadiem
Lietus lija....un čusssssssss

     [+] [-]

, 2021-08-04 06:50, pirms 3 gadiem
Nu re, 3x3 čaļi teica "Lai līst!" un kas tur beigās no tā sanāca! Čakšs tieca "Lai nelīst!" un rezultāts pilnīgi pretējs. Viss ir maģija un psiholoģija. Kā teikt, arī šķēpmešanā viss sākas ar pareizām domām!

     [+] [-]

, 2021-08-04 06:52, pirms 3 gadiem
Nu Tūrists. Lietus šeit "ņepričom" visiem vienādi nosacījumi.

     [+] [-]

, 2021-08-04 08:34, pirms 3 gadiem
Šķēpmetēji izgāzās,jo neviens ne tuvu saviem labākiem rezultātiem.Lūk ,kuriem vajag psihologu komandā.