Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2935, Did:0, useCase: 3

Medaļu kopvērtējums (16. diena): varoņi, dinastijas un alternatīvais "Top 20"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Medaļu kopvērtējums (16. diena): varoņi, dinastijas un alternatīvais "Top 20"
Eliuds Kipčoge: divkārtējs olimpiskais čempions maratonā. Foto: imago/Scanpix

Svētdien, 8. augustā, Tokijā tika sadalīti pēdējie 13 medaļu komplekti (summā 339 no 339). ASV trešo reizi pēc kārtas izcīnīja visvairāk zelta godalgu un ieguva pirmo vietu kopvērtējumā. Ķīna sesto reizi pēc kārtas finišēja "Top 3" un, pateicoties 38 zelta medaļām, atkārtoja otro labāko rezultātu. Japāna aizvadīja labākās spēles vēsturē, pēc 53 gadu pārtraukuma iekļūstot labāko trijniekā.

Īsumā. Svētdien neviena valsts netika pie pirmās medaļas, turklāt – tāpat kā 3. un 6. augustā – neviena valsts nenopelnīja pirmo zelta godalgu. ASV izcīnīja trīs zelta medaļas un izrāvās pirmajā vietā kopvērtējumā. Lielbritānija pievienoja divas augstākā kaluma godalgas, kopvērtējumā pakāpjoties uz ceturto vietu. Īrija dubultoja zelta krājumu, pa vienai zelta medaļai ieguva Francija, Kanāda, Kuba, Kenija, Bulgārija, Serbija un Uzbekistāna.

Dienas varonis – Eliuds Kipčoge. Kenijas skrējējs 2003. gadā Parīzē kļuva par pasaules čempionu 5000 metru skrējienā. Šajā distancē viņš nopelnīja divas olimpiskās medaļas, finišējot otrais gan 2004. gadā Atēnās, gan 2008. gadā Pekinā.

Divdesmit septiņu gadu vecumā Kipčoge pievērsās skriešanai ārpus stadioniem, garajās distancēs sasniedzot lielākos panākumus. Viņš kļuva par olimpisko čempionu maratonā Rio un Tokijas spēlēs, bet 2018. gadā Berlīnē sasniedza pasaules rekordu, finišējot pēc divām stundām un 01:39 minūtēm.

"Olimpiskais sapnis ir īpašs sapnis. Katram sportistam jāiegulda milzīgs laika patēriņš, lai nokļūtu līdz šim brīdim. Šodien es piedzīvoju savu Olimpisko sapni. Vienmēr saku, ka sports ir kā dzīve, vari uzvarēt vai zaudēt. Taču šodien bija diena, kurā uzvarēju," pēc uzvaras rakstīja Kipčoge.

Vienā teikumā

#: Bulgārijas mākslas vingrotājas pirmo reizi uzvarēja komandu ieskaitē, pārtraucot Krievijas vingrotāju piecu uzvaru sēriju disciplīnā, kurā godalgas piešķir no 1996. gada.

#: Francijas handbolistes revanšējās Krievijai par neveiksmi Rio spēļu finālā, pirmo reizi izcīnot olimpisko zeltu – kungiem ir trīs tituli.

#: ASV volejbolistes trīs sudraba un divām bronzas godalgām pievienoja pirmo zeltu, finālā trīs setos pārspējot Brazīliju.

#: Serbijas ūdenspolo meistari aizstāvēja Rio izcīnīto titulu, izšķirošajā spēlē pieveicot Grieķiju ar 13-10.

Varoņi

Emma Makkiona. Austrālijas peldētāja Tokijā izcīnīja septiņas godalgas. “Griffith” universitātes peldēšanas kluba pārstāve nopelnīja zelta medaļas 50 un 100 metru brīvā stila distancēs, kā arī 4x100 metru stafetēs kompleksajā peldējumā un brīvajā stilā.

Makkiona pievienoja trīs bronzas godalgas 100 metru peldējumā tauriņstilā, 4x200 metru stafetē brīvajā stilā un 4x100 metru jauktajā stafetē. Brisbenas peldētājai ir piecas olimpiskās zelta medaļas – viņa kopā ar peldētāju Īenu Torpu dala pirmo vietu Austrālijas titulētāko olimpiešu sarakstā.

Kelebs Dresels. Divdesmit četrus gadus vecais ASV peldētājs Tokijā izcīnīja piecas zelta medaļas – par vienu vairāk nekā Makkiona. Viņš bija ātrākais 100 metru peldējumos tauriņstilā un brīvajā stilā, pirmais sasniedza mērķi 50 metru peldējumā brīvajā stilā, kā arī vīriešu 4x100 metru stafetēs kompleksajā peldējumā un brīvajā stilā.

Dresels kļuvis par ceturto amerikāņu peldētāju-vīrieti, kurš izcīnījis piecas zelta medaļas vienās spēlēs. Agrāk to paveica Marks Spics, Mets Biondi un Maikls Felpss. Dresels sasniedza pasaules rekordus 100 metros tauriņstilā un 4x100 metru stafetē kompleksajā peldējumā.

Keilija Makjūena. Divdesmit gadus vecā Austrālijas peldētāja izcēlās ar četrām medaļām. Makjūena ar jaunu olimpisko rekordu uzvarēja 100 metru peldējumā, pēc tam bija labākā 200 metros uz muguras un 4x100 metru stafetē kompleksajā peldējumā. Jauniete pievienoja bronzas medaļas 4x100 metru jauktajā stafetē kompleksajā peldējumā.

Žanga Jufei. Divdesmit trīs gadus vecā Ķīnas peldētāja Tokijā nopelnīja divas zelta un divas sudraba medaļas. Jufei bija ātrākā 200 metru distancē tauriņstilā un 4x200 metru stafetē brīvajā stilā. Viņa finišējā otrā 100 metru peldējumā tauriņstilā un 4x100 metru stafetē kompleksajā peldējumā.

Ana Sana. Loka šāvēja pielika aci un roku trim no sešām Korejas zelta medaļām. Ana Sana uzvarēja individuālās sacensībās, kā arī komandu sacensībās sievietēm un jauktajiem pāriem. Korejieši loka šaušanā izcīnīja četras no piecām zelta medaļām – turks Mete Gazozs uzvarēja individuālajās sacensībās vīriešiem.

Eleina Tompsone-Hera. Jamaikas sprintere nopelnīja trīs zelta godalgas. Pasaules ātrākā sieviete uzvarēja 100 un 200 metru distancēs, vēlāk kopā ar komandas biedrēm triumfējot arī 4x100 metru stafetē.

Liza Keringtone. Jaunzēlandes kanoe airētāja ieguva trīs zelta medaļas. Keringtone uzvarēja vieninieku sacensībās 200 un 500 metru distancēs, kā arī 500 metros sieviešu divniekiem.

Ketlīna Ledeki. Amerikāņu “zelta zivtiņa” Tokijā tika pie četrām godalgām, tostarp uzvarēja brīvā stila peldējumos 800 un 1500 metru distancēs. Ledeki 400 metru distancē brīvajā stilā piekāpās austrālietei Ariarnei Titmusai, kā arī tika pie sudraba 4x200 metru stafetē brīvajā stilā.

Ariarne Titmusa. Austrālijas peldētāja no Tasmānijas salas izcīnīja četras medaļas – divas zelta, pa vienai sudraba un bronzas godalgai. Atmiņā vairāk palikusī uzvara – triumfs 400 metru peldējumā brīvajā stilā, apsteidzot galveno favorīti Keitiju Ledeki. Titmusas treneris pēc panākuma metās trakā uzvaras dejā, kļūstot par interneta zvaigzni.

Sifana Hasana. Etiopijā dzimusī Nīderlandes skrējēja izvirzīja mērķi – kļūt par pirmo sportisti, kurai vienās spēlēs izdevies uzvarēt 1500, 5000 un 10 000 metru distancēs. Hasana paklupa 1500 metru kvalifikācijas skrējiena pēdējā apļa sākumā, bet pēc apbrīnojamas pakaļdzīšanās pirmā sasniedza mērķi. Finālā viņa finišēja trešā, taču kļuva par ātrāko piecu un desmit kilometru skrējienos.

Divas zelta medaļas nopelnīja arī Krievijas šāvēja Vitaļina Bacaraškina, britu peldētāji Džeimss Gajs un Ādams Pītijs, japāņu vingrotājs Daiki Hašimoto, krievu peldētājs Jevgeņijs Rilovs, nīderlandiešu treka riteņbraucējs Harijs Lavreisens, austrāliešu peldētājas Keita Kempbela un Mollija O`Kalahana.

Sjū Bērda un Daiana Taurasi. Konektikutas universitātes absolventes – Longailendas salā uzaugusī ņujorkiete Bērda un kaliforniete Taurasi – “USA Basketball” krāsas nēsā no 2000. gada. Svētdien, 8. augustā, viņas kļuva par pirmajām spēlētājām vēsturē, kuras uzvarējušas piecos olimpiskajos turnīros pēc kārtas.

Kevins Durents. Visu laiku rezultatīvākais ASV spēlētājs olimpiskajos turnīros. Durents sestdien kļuva par otro basketbolistu, kurš izcīnījis trīs olimpiskās zelta medaļas – pirms pieciem gadiem Rio to paveica Karmelo Entonijs.

Alisone Fēliksa. Skrējēja nopelnīja vienpadsmito olimpisko medaļu, kļūstot par visu laiku godalgām bagātāko ASV vieglatlēti. Fēliksa apsteidza Karlu Lūisu, kura rēķinā ir desmit medaļas.

Dinastijas

ASV sieviešu basketbola izlase septīto reizi pēc kārtas triumfēja olimpiskajā turnīrā, finālā ar 90:75 apspēlējot pārsteidzošo Japānu. “Zvaigžņoti-svītrainās” kļuva par pirmo sieviešu komandu vēsturē, kura tik ilgi dominē Olimpiskajās spēlēs. Līdzīgs sasniegums bijis pa spēkam tikai ASV vīriešu izlasei, kura palika nepārspēta no 1936. līdz 1968. gadam.

Amerikānietes olimpiskajā turnīrā uzvarējušas 55 spēlēs pēc kārtas. Salīdzinājumam, vīriešu valstsvienība no 2004. gada bronzas spēles līdz 2016. gadam uzvarēja 25 spēlēs pēc kārtas, bet atklāšanas cīņā Tokijā zaudēja Francijai ar 76:83.

ASV vīriešu basketbola izlase sestdien ceturto reizi pēc kārtas izcīnīja zelta medaļu, izšķirošajā cīņā revanšējoties Vensāna Kolē trenētajai Francijai – 87:82. Grega Popoviča trenētā komanda reabilitējās par neveiksmīgo startu 2019. gada Pasaules kausā Ķīnā, kur finišēja septītajā vietā.

Serbijas vīriešu ūdenspolo izlase izveidoja jaunu dinastiju, Rio zeltam pievienojot tādu pašu panākumu Tokijā. Serbu sportisti Pekinā un Londonā izcīnīja bronzas godalgas, savukārt nākamajās spēlēs nogāja uzvaras ceļu līdz galam.

Sieviešu ūdenspolo turpinājās ASV izlases dominance. Amerikānietes pirmajos trīs olimpiskajos turnīros ieguva divas sudraba un viena bronzas medaļu, bet, sākot no 2012. gada, uzkāpušas virsotnē trīs reizes pēc kārtas.

Francijas vīriešu handbola izlase un Nīderlandes sieviešu hokeja izlase izcīnīja trešo zeltu pēdējos četros olimpiskajos turnīros. Abas komandas piedzīvoja neveiksmes Rio finālos, lai pēc pieciem gadiem atgrieztos virsotnē.

Brazīlijas vīriešu U23 futbola izlase 2016. gadā nopelnīja pirmo zelta medaļu, 63 707 skatītāju klātbūtnē atjaunotajā “Maracana” stadionā soda sitienos pieveicot Vāciju. Dienvidamerikāņi bija labākie arī Tokijā, šoreiz finālā apspēlējot Spānijas jauniešus.

Alternatīvais "Top 20"

Pārrēķinot pret iedzīvotāju skaitu, trīs sekmīgākās delegācijas Tokijā pārstāv Sanmarīno, Bermudu salas un Grenadas salu. Svētā Marīna vārdā nosauktajā Sanmarīno dzīvo 34 tūkstoši iedzīvotāju, taču mazajai valstij izdevies nopelnīt vienu sudraba un divas bronzas godalgas. Vidēji vienu uz 11 tūkstošiem iedzīvotāju.

Bermudu salām ir viena zelta medaļa uz 60 tūkstošiem, savukārt Grenada ar 112 tūkstošiem iedzīvotāju tikusi pie vienas bronzas. Izcīnīto zelta medaļu skaita ziņā no bermudiešiem atpaliek tikai Bahamu salas, kuras ieguvušas vienu augstākā kaluma godalgu uz 200 tūkstošiem iedzīvotāju.

Jaunzēlande ar nepilniem pieciem miljoniem iedzīvotāju izcīnījusi 20 medaļas – vidēji pa vienai uz 250 tūkstošiem iedzīvotāju. Tālu neatpaliek Jamaika, Slovēnija, Gruzija un Horvātija. Salīdzinoši pieticīgas spēles Somijai, kura pie zelta medaļas nav tikusi kopš 2008. gada.

Top 29 (valstis ar max 5,8 miljoniem iedzīvotāju)

#Valsts (iedz.sk.)ZeltsSudrabsBronzaSumma
1Jaunzēlande (4.9 miljoni)76720
2Norvēģija (5.3 miljoni)4228
3Jamaika (2.9 miljoni)4149
4Dānija (5.8 miljoni)34411
5Horvātija (4.0 miljoni)3328
6Slovēnija (2.1 miljons)3115
7Gruzija (3.7 miljoni)2518
8Īrija (4.9 miljoni)2024
9Katara (2.8 miljoni)2013
10Bahamu salas (0.4 miljoni)2002
11Kosova (1.9 miljoni)2002
12Slovākija (5.4 miljoni)1214
13Igaunija (1.3 miljoni)1012
14Latvija (1.9 miljoni)1012
15Fidži (0.9 miljoni)1012
16Bermudu salas (0.06 miljoni)1001
17Puertoriko (3.2 miljoni)1001
18Armēnija (2.9 miljoni)0224
19Mongolija (3.2 miljoni)0134
20Sanmarīno (0.034 miljoni)0123
21Lietuva (2.8 miljoni)0101
22Ziemeļmaķedonija (2.0 miljoni)0101
23Namībija (2.5 miljoni)0101
24Bahreina (1.6 miljoni)0101
25Somija (5.5 miljoni)0022
26Grenada (0.011 miljoni)0011
27Kuveita (4.2 miljoni)0011
28Botsvāna (2.3 miljoni)0011
29Moldova (2.6 miljoni)0011

Somu rezultāti apliecina olimpisko medaļu vērtības relatīvo raksturu. Somi uzskatāmi par vienu no veselīgākajām nācijām pasaulē, taču tas automātiski nenozīmē tiekšanos pēc augstām vietām olimpiskajā vērtējumā. Tas attiecas arī uz ziemas spēlēm – Somija pēc 2002. gada valstu vērtējumā nav bijusi augstāk par 18. vietu.

Kopvērtējums 8. augustā (sadalīti 339 no 339 komplektiem)

#ValstsZeltsSudrabsBronzaSumma
1ASV394133113
2Ķīna38321888
3Japāna27141758
4Lielbritānija22212265
5KOK20282371
6Austrālija1772246
7Nīderlande10121436
8Francija10121133
9Vācija10111637
10Itālija10102040
11Kanāda761124
12Brazīlija76821
13Jaunzēlande76720
14Kuba73515
15Ungārija67720
16Koreja641020
17Polija45514
18Čehija44311
19Kenija44210
20Norvēģija4228
21Jamaika4149
22Spānija38617
23Zviedrija3609
24Šveice34613
25Dānija34411
26Horvātija3328
27Irāna3227
28Serbija3159
29Beļģija3137
30Bulgārija3126
31Slovēnija3115
32Uzbekistāna3025
33Gruzija2518
34Taivāna24612
35Turcija22913
36Grieķija2114
-Uganda2114
38Ekvadora2103
39Īrija2024
-Izraēla2024
41Katara2013
42Bahamu salas2002
-Kosova2002
44Ukraina161219
45Baltkrievija1337
46Rumānija1304
-Venecuēla1304
48Indija1247
49Honkonga1236
50Slovākija1214
-Filipīnas1214
52Dienvidāfrika1203
53Austrija1157
54Ēģipte1146
55Indonēzija1135
56Etiopija1124
-Portugāle1124
58Tunisija1102
59Igaunija1012
-Latvija1012
-Fidži1012
-Taizeme1012
63Bermudu salas1001
-Maroka1001
-Puertoriko1001
66Kolumbija0415
67Azerbaidžāna0347
68Dominikānas Republika0325
69Armēnija0224
70Kirgizstāna0213
71Mongolija0134
72Sanmarīno0123
-Argentīna0123
74Jordānija0112
-Nigērija0112
-Malaizija0112
77Lietuva0101
-Ziemeļmaķedonija0101
-Namībija0101
-Turkmenistāna0101
-Saūdu Arābija0101
-Bahreina0101
83Kazahstāna0088
83Meksika0044
85Somija0022
86Burkina Faso0011
-Ziloņkaula Krasts0011
-Gana0011
-Grenada0011
-Kuveita0011
-Sīrija0011
-Botsvāna0011
-Moldova0011

Saīsinājumi. PRC – Ķīnas Tautas Republika. ROC – Ķīnas Republika (Taivāna). ROK – Korejas Republika. IRI – Irānas Islāma Republika. KOK – Krievijas olimpiskā komiteja.

Piezīme. Augstlēkšanā vīriešiem 1. augustā tika pasniegtas divas zelta medaļas – Itālijai un Katarai.

Noderīgas saites:

Tokijas OS ziņas
Latvijas olimpiskā komanda
Starti, rezultāti, tiešraides
Medaļu kopvērtējums

Skaties visus olimpisko spēļu notikumus tiešraidēs, abonējot discovery+ pie Go3!

  +2 [+] [-]

, 2021-08-08 20:12, pirms 3 gadiem
Beidzot ir ielikts objektīvs tops ar mazajam valstīm. Tikai žēl, ka olimpiskie svētki tik ātri beidzās, jo pat īsti nesanāca izbaudīt 2 nedēļu laika. Gaidam nākošo OS, kur Parīze varam pacīnīties par vairākam medaļam un pat aizbraukt klātiene paskatīties, ko viennozīmīgi jāizmanto Eiropas dzīvojošajiem.

  +1 [+] [-]

, 2021-08-08 22:38, pirms 3 gadiem
Teicams raksts!!

     [+] [-]

, 2021-08-08 23:18, pirms 3 gadiem
Vai bez Jeļenas Rubļevskas 2004. gada sudrabu pieccīņā, kādu medaļu Latvijai kopš neatkarības atgūšanas ir izcīnijusi sieviete?
Vairumam valstu medaļas izcīna tieši sievietes. Igaunijai un Lietuvai arī tikai sievietes šajās spēlēs izcīnija medaļas.

Tas pats laikam sanāk ziemas spēlēs, jo tur arī cik atceros tik viena sieviete ir piedalījusies komandu bronzas medaļas izcīnīšanā, kur no 4 mūsejiem bija viena sieviete - Elīza Cauce ja pareizi atceros.

P.S. Sanmarīno tur visi naturalizētie. Somija 21. gadsimtā vismaz ar mums daudz maz vienā līmenī gan vasaras, gan ziemas spēlēs, bet 5,5 miljoni iedzīvotāji. Jaunzēlandē gandrīz tikpat iedzīvotāju kā Somijā, bet daudz medaļas airēšanā un trekā, kur daudz un dažādas disciplīnas...

  -1 [+] [-]

, 2021-08-09 00:17, pirms 3 gadiem
Somijai Ziemas OS pēc 2002.g. ir 25 medaļas 4 OS, tiesa, tikai 2 zelta. Ja skatās kopējo medaļu skaitu, neredzu neko baigi traku.

  +1 [+] [-]

, 2021-08-09 00:33, pirms 3 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Somijai Ziemas OS pēc 2002.g. ir 25 medaļas 4 OS, tiesa, tikai 2 zelta. Ja skatās kopējo medaļu skaitu, neredzu neko baigi traku.
Tik tiešām, rekur medaļas vasaras spēlēs Somijai

Sydney 2000 2 1 1
Athens 2004 0 2 0
Beijing 2008 1 1 2
London 2012 0 2 1
Rio de Janeiro 0 0 1
Tokyo 0 0 2

  +1 [+] [-]

, 2021-08-09 20:14, pirms 3 gadiem
Ļoti grūti dabūt zeltu mazajām nācijām...Latvija var...Mauri nepārspējami...Nīderlande naturalizē....dŽokovičs piečakarēja...

     [+] [-]

, 2021-08-09 22:39, pirms 3 gadiem
Kā jums patīk Financial Times alternatīvais medaļu tops, ar iegūtajām medaļām salīdzinot arī ekonomikas rādītājus. Par ko tādu kangaru režīma apmaksāti meļi diezvai jūs informēs
https://ig.ft.com/tokyo-olympics-al...