Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2964, Did:0, useCase: 3

Sporta špikeris: kādā turnīrā šonedēļ piedalīsies Latvijas hokeja izlase?

Krišjānis Pundurs
Krišjānis Pundurs

Sporta špikeris: kādā turnīrā šonedēļ piedalīsies Latvijas hokeja izlase?
Latvijas hokeja izlase. Foto: LHF

Sporta špikeris – vienkārši par sarežģīto. Īstā vieta tiem, kam zināšanas par sportu nav stiprā puse.

Hokejs un Latvijas izlase ir saderīgāks komplekts, ja runājam par ikgadējo "hokeja pavasari" jeb pasaules čempionātu, taču šogad latviešu labākos ripas meistarus būs iespēja vērot arī pašā vasaras izskaņā. Proti, jau parīt Harija Vītoliņa vadītā Latvijas valstsvienība uz ''Arēna Rīga'' ledus sāks cīņu par vietu Pekinas 2022. gada ziemas olimpiskajās spēlēs. Šajā materiālā nedaudz par to, kas ir šis turnīrs un kāda ir kvalifikācijas sistēma.

Latvijas hokeja valstsvienība kopš 2002. gada Soltleiksitijas olimpiskajām spēlēm nebija izlaidusi nevienu olimpisko turnīru, līdz 2016. gadā kāju priekšā aizlika Vācijas hokejisti - secen gāja 2018. gada olimpiāde Phjončhanā. Šogad latviešiem ir lieliska iespēja atkal atgriezties olimpiskajā apritē.

Gaidāmajām 2022. gada Pekinas olimpiskajām spēlēm automātiski kvalificējušās ir astoņas labākās izlases pēc 2019. gada IIHF [Starptautiskā hokeja federācija] ranga [kas aktualizēts pēc tā gada pasaules čempionāta] - Kanāda, Krievija, Somija, Zviedrija, Čehija, ASV, Vācija un Šveice. Vēl viena vieta pienākas Ķīnai kā olimpisko spēļu rīkotājvalstij. IIHF rangā zemāk esošās komandas, tai skaitā arī Latvija, kas pēc 2019. gada ranga ieņēma desmito pozīciju, līdz ar to cīnās kvalifikācijas turnīrā par vienu no atlikušajām trim vietām.

Sākumā gan tiek izspēlētas trīs priekšvalifikācijas kārtas, kurās var piedalīties pilnīgi visas IIHF rangā esošās komandas - piemēram, pirmo priekškvalifikācijas kārtu, uzvarot savās apakšgrupās, pārvarēja Kirgizstānas (#44) un Taipejas (#38) izlases. Hokeja līdzjutējiem krietni labāk zināmas komandas, kas spēlējušas arī pasaules čempionātos elites un pirmajā divīzijā, ieskaitot arī mūsu kaimiņus igauņus un lietuviešus, cīņā par olimpisko sapni iesaistās trešajā priekškvalifikācijas kārtā. Ne Igaunijai, ne Lietuvai gan neizdevās aizkļūt līdz pēdējai kvalifikācijas kārtai, tomēr jāatzīmē, ka aiz borta tika atstātas vairākas izlases, kuras šogad bija redzamas darbībā pasaules čempionātā Rīgā [Lielbritānija un Kazahstāna], savukārt pēdējā kvalifikācijas kārtā iekļuva Slovēnijas, Ungārijas un Polijas hokejisti.

Noslēdzošajā kvalifikācijas kārtā cīņā iesaistās ranga 9. līdz 17. vietā esošo valstu komandas, tai skaitā Latvija (#10), kā arī trīs iepriekšminētās izlases, kuras pārvarējušas trešo priekškvalifikācijas kārtu. Arī noslēdzošajā kārtā 12 komandas tiek sadalītas trīs grupās pa četrām. Katra grupa izspēlē viena apļa turnīru, un olimpisko ceļazīmi nopelna tikai šīs grupas uzvarētāja.

Latvijai par kāroto mērķi jācīnās ar Francijas, Itālijas un Ungārijas izlasēm. Turnīrs risināsies ''Arēna Rīga'', un pirmo spēli latvieši aizvadīs 26. augustā pret Itāliju. Pēc divām aizvadītām pārbaudes spēlēm, debitējot pie valstsvienības stūres, Latvijas izlases galvenais treneris Harijs Vītoliņš nosaucis komandas sastāvu turnīram. Darbībā būs redzami teju visi labākie latviešu hokejisti - NHL pārstāvji Zemgus Girgensons, Rūdolfs Balcers, Teodors Bļugers, tāpat arī pieredzējušie Lauris Dārziņš, Kaspars Daugaviņš, Kristaps Sotnieks un citi. Iespējami labākos spēkus gan pulcējuši arī konkurenti.

Latvijas izlases spēļu kalendārs

DatumsLaiksSpēle
26.08.19:30Itālija - Latvija
27.08.20:00Latvija - Ungārija
29.08.17:00Latvija - Francija

Paralēli spēlēm Latvijā tiks izspēlētas arī atlikušās cīņas abās pārējās grupās. Slovākija Bratislavā uzņems Baltkrievijas, Austrijas un Polijas izlases, savukārt Oslo Norvēģijas valstsvienība mērosies spēkiem ar Dānijas, Dienvidkorejas un Slovēnijas hokejistiem.

Izmantotie resursi:
https://olympics.com/en/news/olympi...
https://www.iihf.com/en/news/24341/...

  -1 [+] [-]

, 2021-08-24 12:16, pirms 3 gadiem
Autors galīgi nav molodčiks...kur apskats par izredzēm, sastāviem, kalendāra prieksrocībam un trūkumiem, iespējamie scenāriju utt...kaut gan varbūt tas ir lieki, jo tā pat skaidrs, ka ceļazīme mums jau ķešā!

  -1 [+] [-]

, 2021-08-24 12:18, pirms 3 gadiem
Būtu laicīgāk atkratījušies no Bobja un stabili iekļuvuši astotniekā, tad pēc šāda turnīra nemaz nebūtu vajadzība.

  -1 [+] [-]

, 2021-08-24 12:26, pirms 3 gadiem
Jācer, ka turpmāk pratīsim mācīties no kļūdām un svešzemju Bobjiem vairs netiks tas gods vadīt mūsu izlasi!

  +2 [+] [-]

, 2021-08-24 14:03, pirms 3 gadiem
Parasti neko nekomentēju, bet saņēmos speciāli, lai ielogotos un lai uzrakstītu, ka tu pernambucan0 esi "jokains" tips un bojā komentāru sadaļu faktiski pie jebkura hokeja raksta.
Tu neesi "molodčiks".
Peace.

     [+] [-]

, 2021-08-24 16:39, pirms 3 gadiem
Spole22 rakstīja: Parasti neko nekomentēju, bet saņēmos speciāli, lai ielogotos un lai uzrakstītu, ka tu pernambucan0 esi "jokains" tips un bojā komentāru sadaļu faktiski pie jebkura hokeja raksta.
Tu neesi "molodčiks".
Peace.
Prātīgs lēmums! Labāk ja tu arī tupmāk nekomentēsi.

     [+] [-]

, 2021-08-24 17:26, pirms 3 gadiem
Spole22 rakstīja: Parasti neko nekomentēju, bet saņēmos speciāli, lai ielogotos un lai uzrakstītu, ka tu pernambucan0 esi "jokains" tips un bojā komentāru sadaļu faktiski pie jebkura hokeja raksta.
Tu neesi "molodčiks".
Peace.
Komiskākais ir tas, ka tas autists ir 50+ gadus vecs.

     [+] [-]

, 2021-08-26 18:43, pirms 3 gadiem
Kovids trešajā pakāpē ar baltās lapas indulgenci!