Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Jūlijs - ražas mēnesis

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Jūlijs - ražas mēnesis
Ineta Radēviča - Eiropas čempione!
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze/f64.

Jūlijs bija bagāts mēnesis Latvijas sportā. Ar medaļām, ar uzvarām, ar sekmīgām debijām, cerīgiem startiem un vienkārši panākumiem. Ko likt pirmajā vietā - par to gan mums šaubu nebija.

1. Ineta Radēviča. Par tamlīdzīgu atgriešanos lielajā sportā pēc bērna piedzimšanas, kāda izdevās Inetai Radēvičai, var tikai sapņot. Eiropas čempiones tituls tāllēkšanā un jauns Latvijas rekords, ielēkšana pasaules elitē, uzaicinājums uz Dimanta līgas posmiem u.tt. Krievijas vieglatlētikas izlases galvenajam trenerim Valentīnam Maslakovam krievu kolēģi jau prasa - kā tā, ka mūsu treneris (Ineta trenējas Jevgeņija Ter-Ovanesova grupā kopā ar labākajām krievu tāllēcējām) sagatavo citai valstij čempioni? Maslakovam atliek vien atzīt, ka nevar taču Ter-Ovanesovu ieslēgt treniņbāzē un neļaut viņam nevienu citu trenēt (lietu teikt, ka pēc Inetas uzvaras Barselonā vēl vairāk cēlāk arī šā jau tā autoritatīvā trenera akcijas). Vēl tikai jāpiebilt, ka ne mazāks nopelns Inetas uzvarā ir arī viņas pirmajam trenerim Jurijam Volkinšteinam, kurš ielika pamatus, Inetas vīram hokejistam Pjotram Sčastlivijam, kurš varēja nodrošināt Inetai attiecīgu gatavošanās līmeni, kā arī Inetas mammai, kura uzņēmās rūpes par dēlu.

2. Latvijas U18 puišu basketbola izlases trešā vieta Eiropas čempionātā. Šai komandai nākamgad būs jāspēlē pasaules U19 čempionātā, kas risināsies Latvijā. FIBA Eiropas mājaslapā šī komanda jau ir nosaukta par talantīgu komandu un to tā treneru Ziedoņa Jansona un Daiņa Bertāna vadībā arī apliecināja. Tagad acīmredzot var uzrasties vairāki "spēcīgāki treneri", kas pēkšņi sagribētu šo izlasi gatavot pasaules čempionātam un vadīt to, var taču izcelties, taču jācer, ka LBS uzticēsies treneriem, kuri uzticību jau ir attaisnojuši un apliecinājuši to ar bronzas medaļām. Šī komanda ir arī paraugs dažām citām izlasēm attieksmes ziņā, kas pašreizējā vīriešu basketbola kontekstā nav mazsvarīgi.

3. Māra Štromberga pasaules čempiona tituls BMX riteņbraukšanā. Pirmais olimpiskais čempions šajā sporta veidā nedus uz lauriem. Viņš atkal un atkal apliecina, ka vēsturiskā uzvara Pekinā bija likumsakarīga un ka viņš patiešām ir spēcīgākais pasaulē.

4. Latvijas U20 meiteņu basketbola izlases trešā vieta Eiropas čempionātā Liepājā. Tieši U20 meiteņu izlase pirms pieciem gadiem kļuva par pirmo Latvijas basketbola izlasi, kas pēc neatkarības atjaunošanas ieguva medaļas Eiropas čempionātā, bet tagad šā vecuma izlase to izdarījusi jau trešo reizi. Lielisks arī bija viss čempionāts Liepājā un Grobiņā, tā sarīkošana arī pelnījusi būt mūsu meneša TOP desmitniekā.

5. Māra Urtāna ceturtā vieta Eiropas čempionātā lodes grūšanā un sekmīgās debijas. Urtāns pirmo reizi iekļuva pamatsacensībās šāda ranga sacensībās un līdz pat pēdējam mēģinājumam atradās trešajā vietā. Viņam priekšā ir tikai pasaules elites līmeņa lodes grūdēji! Lieliski bija mūsu debitanti - tāllēcēji Jānis Leitis (7,87 m - ar šādu rezultātu pirmo reizi nav izdevies tikt Eiropas čempionāta finālsacensībās un tas devis tikai 20. vietu - kāda konkuerence!) un Lauma Grīva (6,60 m - personiskais rekords), kā arī pieredzējusī Ieva Zunda, kurai, lai cik tas liktos neticami, šī arī bija debija Eiropas čempionātā un kura ieņēma 12. vietu. Madarai Palameikai - 8. vieta šķēpa mešanā. Apliecinājums piedrībai labāko sabiedrībai.

6. Maksims Bogdanovs - līderis pēc pirmā finālposma pasaules junioru čempionātā spīdvejā. Nekad vēl Latvijā nebija izaudzis tāda līmeņa spīdvejists, kurš spēkotos par pasaules junioru čempiona nosaukumu. 14. augustā otrais finālposms risināsies Daugavpilī (trešais - 2. oktobrī Pardubicē) un Maksimam ir labas iespējas pa likt pirmajam vai vismaz saglabāt reālas izredzes uz titulu vai vismaz uz medaļu.

7. Pludmales volejbolisti Mārtiņš Pļaviņš un Jānis Šmēdiņš pirmo reizi savas kopspēles laikā iekļuva Pasaules kausa izcīņas posma finālā. Iepriekš tas bija izdevies (pērn) tikai Ruslanam Sorokinam un Aleksandram Samoilovam. Londonas olimpiskajās spēlēs mums būs jau divi spēcīgi pāri pludmales volejbolā vīriešiem? Cerēsim.

8. Lienītes Skaraines pasaules čempiones tituls skeitborda speciālajā slalomā un Jāņa Kuzmina sudraba medaļa šajā disciplīnā. Ja kāds šo sporta veidu vēl uzskata tikai par izklaidi uz ielas, tad - lai pamēģina speciālo slalomu veikt. Kaut vienu reizīti. Sākumam - lai pamēģina bez treniņiem vispār noturēties vai pavizināties ar skeitbordu...

9. Pasaules čempioni motokrosā ekipāžām beļģis Joriss Hendrikss un latvietis Kaspars Liepiņš turpina cīnīties par titula saglabāšanu ar septiņkārtējo čempionu holandieti Danielu Vilemsenu un viņa līdzbraucēju Gertiju Eginksu. Pasaules čempionāta 11. posms risināsies 7. un 8. augustā Ķegumā un pirms tā Vilemsena pārsvars kopvērtējumā ir tikai 11 punkti. Par bronzas medaļām turpina cīnīties Māris Rupeiks un Kaspars Stupelis (no 3. vietas šķir 19 punkti), bet brāļi Jānis un Lauris Daideri ir stabilā sestajā vietā.

10. Viens no mēneša bēdīgākajiem notikumiem - visu Latvijas futbola klubu izstāšanās no Eiropas kausu izcīņas. Tas ir tikai otras šāds gadījums kopš 2000./2001. gada sezonas, kad visi mūsu klubi "izlido" jau pēc pirmajām divām spēlēm. Vienīgo uzvaru guva virslīgas jaunpienācējs FK "Jelgava", kas padara tikai lielāku neizpratni par šo fiasko.

  -2 [+] [-]

, 2010-08-02 18:58, pirms 14 gadiem
Un kā ar zeltu olimpiskā sporta veida U-23 pasaules čempionātā???

Latvijas airētāji Šīre/Adamaitis – U-23...