Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Zem vieglatlētu zīmes

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Zem vieglatlētu zīmes
Māris Urtāns
Foto: f64

Jūnijā starp sporta sasniegumiem un notikumiem pirmajās vietās liekam vieglatlētu sasniegumus - konkrēti lodes grūdēja Māra Urtāna un tāllēcējas Inetas Radevičas teicamos rezultātus, kas ir arī starp labākajiem pasaulē.

1. Māra Urtāna rezulāts 21,63 m lodes grūšanā. Pirmo reizi kopš Jāņa Bojāra un Māra Petraško laikiem Latvijā atkal ir lodesgrūdējs, kurš spēj 7,257 kg smago rīko aizgrūst tālāk par 21 metru. Līdz Latvijas rekordam, kas kopš 1984. gada pieder Bojāram, pietrūkst vairs tikai 11 cm. Skaidrs, ka katrās sacensībās Urtāns tagad negrūdīs lodi tālāk par 21 metru, taču šāda rezultāts, jācer, "atvērs" viņā lielāku pārliecību, rezultāti 20,50-20,70 m robežās kļūs stabili un tad arī Eiropas čempionātā izdosies pārvarēt kvalifikācijas barjeru.

2. Ineta Radeviča ir atgriezusies. Vispirms - 6,76 m, bet pēc dažām dienām - 6,71 m. Labi rezultāti - tas ir viens, bet otrs un svarīgākais - stabilitāte. Prieks bija par Inetas atgriešanos lielajā sportā pēc dēla piedzimšanas, bet tagad viņa ir nevis vienkārši atgriezusies, bet jau atkal ir savā iepriekšējā līmenī. Inetas personiskais rekords ir 6,80 m un viņa tam jau ir pietuvojusies. Līdz ar to atkal briesmās ir Latvijas rekords, kas kopš 2000. gada ir Inetas novadnieces Valentīnas Gotovskas īpašumā.

3. Jūnijā iepriecināja Latvijas džudisti. Aleksandram Jackevičam, Vadimam Voinovam un Vsevolodam Zeļonijam aug laba maiņa. Jūnijā Pasaules kausa posmos mūsu džudisti piecas reizes kāpa uz goda pjedestāla, turklāt tajā skaitā vienreiz uz aigstākā pakāpiena (Deniss Kozlovs) un divreiz - uz otrā augstākā pakāpiena (Jevgeņijs Borodavko). Lielas ir cerības, ka 2012. gada olimpiskajās spēlēs Londonā mums būs nevis viens vai divi, bet gan trīs vai varbūt pat četri džudisti.

4. Jaunais hokejists Kristāns Pelšs izvēlēts NHL draftā ar 181. kopējo numuru un viņu izvēlējās Edmontonas "Oilers" komanda. CHL draftā ar 19. numuru viņu paņēma šīs komandas sistēmas klubs un izskatās, ka reālākais nākamais solis būtu došanās uz Edmontonu, jo CHL komandā drīkst būt tikai divi ārzemnieki un ja reiz par vienu no tiem izvēlēts Pelšs, tad... Izvēle, protams, ir paša ziņā, taču vai jums, piemēram, ir kaut kās zināms par to, kā veidojas Rīgas "Dinamo" jauno hokejistu komanda, kas spēlēs Jaunatnes hokejā līgā? Neizskatās, ka arī Pelšam pašam ir kāda skaidrība par savu lomu tajā... Iekļūšana NHL draftā - ja vien neesi tajā starp pirmajiem - pati par sevi vēl neko negarantē, tas pagaidām ir tikai ieraksts talantīgā uzbrucēja dosjē, taču nav mazsvarīgi jau tas viens, ka viņš tika pamanīts. Pirms nākamajiem soļiem taču vienmēr ir pirmais solis...

5. Jaunais latviešu spēkavīrs Artūrs Plēsnieks kļuva par pasaules junioru čempionu svara kategorijā līdz 105 kg. Viktoram Ščerbatiham aug maiņa. Par Artūra talantu runā jau vismaz divus trīs gadus, tagad viņš ir guvis savu līdz šim lielāko panākumu. Ir mums vēl 2-3 talantīgi jauni svarcēlāji, kuriem Plēsnieka panākums kļūs tikai par papildus stimulu sevi vēl vairāk apliecināt un arī likt sevi pamanīt ne tikai sava sporta veida aprindās.

6. Latvijas labākais jaunais spīdvejists Maksims Bogdanovs uzvarēja pasaules čempionāta pusfinālā. "Makss" ieguva 15 no 15 iespējamajiem punktiem, turklāt starp viņa konkurentiem bija nevis vienkārši spēcīgi motobraucēji (pusfināls taču!), bet arī pagājušā gada pasaules junioru vicečempions un trešās vietas ieguvējs. Viens no trim fināliem risināsies Daugavpilī (otrais) un ja vien pirmajā finālā Gdaņskā izdosies iekļūt starp līderiem, tad var[ēsim cerēt arī uz medaļu. Kjasts Podžuks savulaik bija Eiropas junioru vicečempions (šeit braucēju vecums ir līdz 19 gadiem, pasaules čempionātā - līdz 21 gadam), bet pasaules junioru čempionātos mums medaļu vēl nav... Finālā pārliecinoši iekļuva arī divi "Lokomotīves" leģionāri - Artjoms Laguta un tikai 15 (!) gadus vecais Vadims Tarasenko, taču mūsu favorīts ir Maksims Bogdanovs - savējais kā nekā.

7. Latvijas vīriešu handbola izlase pārvarēja pirmo kvalifikācijas kārtu Eiropas 2012. gada čempionāta kvalifikācijas turnīrā. Teicama debija izlases jaunajam galvenajam trenerim Valdim Labanovskim. Tagad pretī stāsies pasaules handbola grandi Vācija un Īslande (un mūsu pašu handbola audzēknis Aleksandrs Pētersons!), kā arī pēdējā laikā strauji progresējošā Austrija. Jāpalauza galvas, kur spēlēt ar Vāciju un Īslandi... Varbūt beidzot arī handbolam ir iemesls ienākt "Arēnā Rīga"?

8. Trešo vietu Pasaules kausa izcīņas posmā modernajā pieccīņā ieņēma Jeļena Rubļevska. Atēnu olimpisko spēļu vicečempione turpina būt starp labākajām pasaulē.

9. Otro gadu pēc kārtas "Zelta zirga" trasē Ķegumā risinājās pasaules čempionāta posms motokrosā MX1 un MX2 klasēs. Latvijas Lielās balvas izcīņa atkal izpelnījās augstu atzinību, par ko liecina nodomu protokola parakstīšana par 2014. gada Nāciju motokrosa sarīkošanu Ķegumā.. Jācer, ka drīz arī kāds no mūsu motobraucējiem būs tikt pat augstā līmenī - proti, spēkosies par vietu uz goda pjedestāla.

10. Jaunais tenisists Miķelis Lībietis ne tikai iekļuva Vimbldonas junioru pamatturnīrā, bet arī pārvarēja tajā pirmo kārtu, pārspēdams tajā vienu no ATP ranga līderiem starp junioriem. Tālāk šoreiz vēl tikt neizdevās, taču tik un tā - panākums.

  +2 [+] [-]

, 2010-07-01 13:42, pirms 14 gadiem
Tiešām visai interesants un notikumiem bagāts Jūnijs.
Prieks par Urtāna sasniegumu
Radeviča arī ļoti stabili lec.
Lai mūsejiem arī turpmāk tikpat stabili iet

  +1 [+] [-]

, 2010-07-01 13:58, pirms 14 gadiem
Prieks ka motokros atgriezas LV, atceros vel kaa tagad kad tevs mani mazinju veda uz gaujas kausu, super nedelas nogales tas vienmer bija.
Un protams ari par musu jaunajiem talantiem kas iet uz augsu. loti pozitivs menesi , ta tik turet.