Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Janvāra pirmais numurs - Martins Dukurs

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Janvāra pirmais numurs - Martins Dukurs
Martins Dukurs
Foto: AP/Scanpix

Jebkura aptauja, jebkurš reitings un jebkura sportistu sarindošana kaut kādā secībā (izņemot pēc alfabēta) ir vairāk vai mazāk subjektīva padarīšana. Tāds ir (un būs!) arī mūsu ikmēneša notikumu desmitnieks. Janvārī kā pirmo minam skeletonistu Martinu Dukuru.

1. Martins Dukurs

Eiropas čempions un Pasaules kausa ieguvējs. Vēsturiski ieraksti Latvijas skeletona un sporta vēsturē vispār. Šķiet, ka pašreiz tieši Martins ir mūsu lielākā un reālākā cerība Venkūveras olimpiskajās spēlēs, pat ja viņa abi iegūti tituli ir kaut kas saudz vairāk nekā dadzis galveno konkurentu acī un pat ja tas kļūs par ieganstu vēl kaut kādai rīcībai, lai Dukuru olimpiskajā Vistleras trasē piebremzētu.

2. Rīgas "Dinamo" apbrīnojamās izbraukuma spēles KHL čempionātā

Divreiz uzvarēts no 0:3, vienreiz - pat no 0:4. Nav vērts pat meklēt, vai tie ir KHL rekordi. Ir. Un lai kāds mēģina kaut ko tamlīdzīgu atkārtot. Aizkulišes gan melš visādi, arī par to, ka, piemēram, daži Mitišču komandas "biezie" un spēlētāji bija uzlikuši prāvas summas totalizatorā. Versija, kas tālāk par mutisku variantu KHL aprindās Krievijā nav tikusi.

3. Mārtiņa Karsuma iekļaušanās Rīgas "Dinamo"

Tas nenozīmē, ka Mārtiņš ir atmetis cerību spēlēt NHL. Tas nozīmē, ka labi pastrādāja kluba vadība, lai viens no Latvijas izlases uzbrucējiem spēlētu Rīgas komandā nevis dotos uz kādu citu KHL klubu vai uz kādu komandu Somijā vai Zviedrijā. Labs solis, domājot arī par izlases labāku sagatavošanos Vankūveras olimpiskajām spēlēm, jo Karsums spēlē vienā maiņā ar izlases partneriem.

4. Kaspara Daugaviņa debija NHL un Artūra Kuldas augstākais lietderības koeficients AHL

Kaspars ir jau 17. hokejists no Latvijas, kurš spēlējis pasaules spēcīgākajā līgā. Pagaidām viņa spēlēšana tajā aprobežojas ar dažām minūtēm vienā mačā Otavas "Senators" sastāvā, taču tas ir fakts, kas noteikti ir viens no svarīgākajiem janvārī un šajā hokeja sezonā vispār. Iespējams, ka 18. hokejists no Latvijas NHL būs aizsargs Artūrs Kulda. Spēlēšana vienā pārī ar pasaules hokeja leģendu Krisu Čeliosu, lielisks sniegums un Ziemeļamerikas hokeja speciālistu atzinība ļauj cerēt, ka Kuldas iekļūšana Atlantas komandā NHL - tas ir tikai laika jautājums.

5. Latvijas olimpiskās komandas nosaukšana Vankūveras spēlēm

Lielākā komanda vēsturē - 59 sportisti. Jā, vairāk nekā trešdaļu no tās veido hokeja izlase, taču gan pirmais, gan otrais fakts ir tikai apsveicams. Pirmais tāpēc, ka uz olimpiskajām spēlēm neviens netiek "par skaistām acīm" vai caur tūrisma aģentūru, otrais tāpēc, ka hokeja izlasei tā ir trešā olimpiāde pēc kārtas un ka tikai 12 valstu izlases vien piedalās olimpiskajā turnīrā.

6. Inetas Radevičas atgriešanās sportā

Pēc dēla piedzimšanas tāllēcēja un trīssoļlēcēja, savulaik Eiropas U23 čempionāta medaļniece Ineta Radeviča atgriezās sportā un jau piedalījās pirmajās sacensībās. Pirmie rezultāti (6,37 m tāllēkšanā un 13,98 m trīssoļlēkšanā) vieš cerību, ka pazīstamā krievu hokejista Pjotra Sčastlivija dzīvesbiedre atgriezusies ne jau garlaicības mākta, bet gan nopietni. Gaidīsim vasaras sezonu.

7. Latvijas čempions BK "Ventspils" maina treneri sezonas vidū

Agri Galvanovski pie čempionu stūres aizstāja horvāts Silvano Poropats. Pēc bezcerīgā zaudējuma pirmajā viņa vadītajā spēlē pret Viļņas "Lietuvos rytas" sekoja uzvaras pret pašmāju klubiem (arī pret Rīgas VEF, kam rudenī ventspilnieki zaudēja) un pat pār pašu Kauņas "Žalgiri". Laiks rādīs, kas tas ir - sakritība vai jau tendence, laiks rādīs, kāda būs turpmākā Ventspils komandas attīstības koncepcija jaunā trenera vadībā.

8. Haralda Silova debija Eiropas čempionātā ātrslidošanā

Viens no Eiropā spēcīgākajiem šorttreka meistariem Haralds Silovs olimpiskajā sezonā nopietni pievērsies klasiskajai ātrslidošanai, sasniedzis tur debitantam ļoti cienījamus rezultātus (īpaši 5000 m distancē) un kļuvis par pirmo Latvijas ātrslidotāju pēc Otrā pasaules kara, kas startēja Eiropas čempionātā. Tikai mazliet pietrūka, lai tiktu labāko ducī (14. vieta triju distanču summā).

9. Kamaniņbraucēju uzvara komandu stafetē Eiropas čempionātā Siguldā

Latvijas komanda titulu šajā jaunajā kamaniņu sporta disciplīnā iegūst otro reizi pēc kārtas. Var atšķirīgi vērtēt šo panākumu, var to likt zemāk par visiem citiem tituliem, taču - Eiropas čempions ir Eiropas čempions un medaļai otrā pusē vai sacensību protokola pielikumā neviens neraksta, kas ir vai nav startējis un kāds prestižs ir šai jaunajai disciplīnai.

10. Pirmo reizi pieci Latvijas tenisisti gada pirmajā "Grand Slam" turnīrā Austrālijā

Neviens no mūsējiem lielas sekmes neguva ne vienspēlēs, ne dubultspēlēs, ne junioru turnīros (Miķelis Lībietis un Artūrs Kazijevs junioru dubultspēļu turnīrā aizkļuva līdz 1/4 finālam un tas ir mūsējo augstākais sasniegums šogad Austrālijā), taču pats fakts - pieci spēlētāji "Australian Open" - ir ievērības un pieminēšanas cienīgs. Kaut vai kā desmitais šajā subjektīvajā rangā.

  +4 [+] [-]

, 2010-02-01 13:24, pirms 15 gadiem
Haralda Silova debija Eiropas čempionātā daiļslidošanā.

Es kaut ko esmu palaidis garām?

     [+] [-]

, 2010-02-01 13:24, pirms 15 gadiem
Haralda Silova debija Eiropas čempionātā daiļslidošanā!!!!
izdevies joks, vai nejaušība....

  -1 [+] [-]

, 2010-02-01 13:35, pirms 15 gadiem
Ineta Radeviča pārāk augstu.