Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:5, Did:0, useCase: 3

Bogdanovičs un Ermane-Marčenko vētrainos apstākļos kļūst par LČ CX krosā

Toms Markss
Toms Markss

Bogdanovičs un Ermane-Marčenko vētrainos apstākļos kļūst par LČ CX krosā
Māris Bogdanovičs
Foto: Māris Vancevičs

Salaspils pludmalē ārkārtīgi vējainos un drēgnos apstākļos aizvadīts Latvijas čempionāts CX velokrosā. Par valsts elites čempionu vīru konkurencē dramatiskā cīņā kļuva “Hengxiang” vienības sportists Māris Bogdanovičs, pēdējos metros apsteidzot teju visu distanci vadībā esošo Matīsu Kaļveršu. Dāmu konkurencē triumfs Evelīnai Ermanei-Marčenko.

Pēc pērn sekmīgi aizvadītā “Salaspils Zīriņu” velokrosa, šogad sacensības ieguva Latvijas čempionāta statusu. Matīss Kaļveršs ar ģimeni un domubiedriem no “Salaspils zīriņi” paveica lielisku darbu, izveidojot augsta līmeņa sacensību trasi. Nozīmīgu ieguldījumu deva arī Salaspils novada pašvaldība.

Savu iespaidu atstāja laika apstākļi. Jau tā spēcīgais vējš, Daugavas krastā bija īpaši negants. Arī gaisa temperatūra bija vien dažādu grādus virs nulles. Neskatoties uz to, sacensības sapulcēja teju visu Latvijas jaunatnes sporta skolu dalībniekus, ko papildināja arī elites un amatieru braucēji.

Sacensību trase bija ļoti baudāma un fiziski prasīga. Netrūka ne vairāku smilšu sektoru, ne trepju, ne arī stāvu uzbraucienu un nobraucienu, kā arī mākslīgie baļķi, kur vien retais spēja pārlēkt, nenokāpjot no velosipēda.

Vīru elitē, veicot astoņus apļus, no starta visiem pa priekšu aizbrauca Matīss Kaļveršs. Salaspilietis ātri ieguva vairāk nekā 30 sekunžu pārsvaru pār tuvāko sekotāju Māri Bogdanoviču. Vēlāk pārsvars pat pietuvojās minūtei. Neskatoties uz vairākām tehniskām likstām, beigu daļā Bogdanovičs spēja kāpināt tempu un strauji pietuvoties līderim.

Pēdējā aplī tapa skaidrs, ka intriga par uzvarētāju būs līdz pašām beigām. Pēdējā apļa smilšu sektorā “Hengxiang” braucējs panāca mājinieku. Viss izšķīrās finiša taisnē, kur vairāk spēka kājās bija tieši dobelniekam Bogdanovičam, kurš tādējādi dramatiskā cīņā arī kļuva par Latvijas čempionu. Distancē Māris pavadīja 1 stundu 1 minūti un 14 sekundes. Tāds pat laiks arī Kaļveršam.

Sīva cīņā līdz pašām beigām izvērtās arī par trešo vietu, kur Kārlis Klismets (“Giant&Liv team Latvia”) smilšu sektoros spēja iegūt izšķirošo pārsvaru pār “MSĢ/ VeloLifestyle/ Smiltene BJSS” pārstāvi Ģirtu Harkinu. Kārlis uzvarētājam zaudēja 5 minūtes un 34 sekundes, bet Ģirts 5 minūtes un 53 sekundes.

Junioru konkurencē sīvi par uzvaru cīnījās trīs braucēji – Olivers Jēkabs Skrapcis, Krišjānis Lejiņš un Gustavs Gidrēvičs. Olivers bija vienīgais no trijotnes, kurš startēja ar CX velosipēdu. Sākumā vadībā izvirzījās Lejiņš, kurš uzņemto tempu gan nenoturēja un viņu apsteidza abi pārējie konkurenti. Beigu daļā izšķirošu pārsvaru ieguva “Goldingen CA/ Kuldīgas NSS” pārstāvis Gustavs Gidrēvičs, izcīnot uzvaru (01:01:15). Otro vietu ieguva Skrapcis no “MSĢ/ VeloLifestyle/ Smiltene BJSS”

(+00:01:16), kamēr TOP3 noslēdza Lejiņš (+00:01:36). Meitenēm šajā grupā Latvijas čempiones titulu izcīnīja “Baldones RN” pārstāve Amanda Reilija Zariņa.

Dāmu konkurencē bez sportiskās intrigas uzvarēja Evelīna Ermane-Marčenko (“ZZK”), kura otrajā vietā atstāja Līgu Actiņu (“LiVelo”). Open grupā vīriem uzvarēja Matīss Bērziņš (“MTB Talsi”), kuram sekoja Guntars Arklons un Raivis Ritums (“Giant&Liv team Latvia”). Dāmām šeit pirmā bija Diāna Jurēviča, bet otrā pozīcija viņas kluba biedrenei Danai Alksnei (abas “LiVelo Zelta zeme”).

Spraiga cīņa norisinājās jauniešu grupā. 21 sportista konkurencē vadību izkaroja divi “MSĢ/ RRS” sportisti – Helvijs Kancers un Marks Jākobsons. Uz papēžiem abiem mina ar CX velosipēdu startējušais Georgs Tjumins. Tieši smilšu posmi un atsevišķas citas vietas bija tās, kur Georgam nācās zaudēt laiku pret konkurentiem. Finiša spurtā ātrākais izrādījās Kancers, kļūstot par Latvijas čempionu. Jākobsonam otrā vieta, bet Georgs Tjumins noslēdza TOP3.

Šajā pat grupā meitenēm uzvarēja Laura Klismete (“RRS”), kura par 58 sekundēm spēja būt ātrāka nekā otrajā vietā esošā Ieva Jurēviča (“RRS/ LiVelo Zelta zeme”) Trijnieku noslēdza “VeloLifestyle/ Smiltenes BJSS” pārstāve Linda Elizabete Brilte (+00:01:13).

U14 zēnu grupā dubultuzvaru ieguva trenera Agņa Apses vadītie “VeloLifestyle/ Smiltenes BJSS” sportisti. Pirmais Māriņš Ice, bet otrais Roberts Judins, kurš jau uzsācis mācības un treniņus Murjāņu sporta ģimnāzijā. Trijnieku noslēdza ķekavnieks Oskars Pauls Štrauhmanis. Meitenēm šeit uzvarēja Samanta Roziņa (“Latvian Cycling girls”). Sekoja Lote Lange (“LiVelo Zelta zeme”) un Evelīna Vītiņa no Dobeles sporta skolas.

Citu vecuma grupu rezultāti:

U12 zēni:

1. Rodrigo Fecers, Dobeles sporta skola, 00:21:39
2. Renārs Vaitkevics, Dobeles sporta skola, +00:01:37
3. Ralfs Kaļveršs, Salaspils Zīriņi, +00:03:37

U12 meitenes:

1. Katrīna Hansone, RRS, 00:22:15
2. Sofija Šaicāne, RRS, +00:03:31
3. Samanta Luberte, VeloLifestyle/ Smiltenes BJSS, +00:04:26

U10 zēni:

1. Kārlis Judins, VeloLifestyle/ Smiltenes BJSS, 00:09:06
2. Timofejs Ivanišvilli, RRS Alfa, +00:02:10
3. Elijs Elmanis, Dobeles SS, +00:03:46

U10 meitenes:

1. Ieva Silvija Tilko, Riteņvasara, 00:08:51
2. Evelīna Ļaudama, MTB Grobiņa, +00:06:31

U8 zēni:

1. Artūrs Hansons, Riteņvasara, 00:08:32
2. Dominiks Jēkabs Jurēvičs, RRS/ LiVelo Zelta zeme, +00:00:25
3. Aleksandrs Gavrilovs, Riteņvasara

U8 meitenes:

1. Laura Icenberga, Riteņvasara/ RRS, 00:09:36
2. Emīlija Rutka, +00:07:24

Velo sezona Latvijā noslēgsies šīs nedēļas nogalē ar Kuldīgas krosu sestdien un Dobeles krosu svētdien. Informācija par sacensībām pieejama Latvijas Riteņbraukšanas federācijas mājaslapā Latvijas Riteņbraukšanas federācija

Izmantotie resursi:
lrf.lv