Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Jaunzēlande atkal zaudē Dublinā, Hoga dublis neglābj Skotiju

Juris Miņins
Juris Miņins

Jaunzēlande atkal zaudē Dublinā, Hoga dublis neglābj Skotiju
Foto:AP/Scanpix

Jaunzēlandes regbija izlases šī rudens iespaidīgo uzvaru sērija šodien aprāvās Dublinā, kur Īrijas izlase apturēja "All Blacks" straujos uzbrukumus un svinēja uzvaru ar 29:20.

Šodienas starptautisko regbija maču programma sākās uzreiz ar smagsvaru cīņām, precīzāk Dienvidāfrikas Republikas komandas viesošanos Skotijā. Lai arī DĀR komandu varēja uzskatīt par mača favorītiem, tomēr skoti savā laukumā un spēcīgākajā sastāvā vienmēr ir bijuši bīstami. Šodienas spēle to arī pierādīja. Gandrīz.

Stjuarts Hogs guva divus piezemējumus un Skotijas izlases visu laiku labāko piezemējumu guvēju sarakstā panāca pirmajā pozīcijā esošos Toniju Stangeru un Aienu Smitu, taču ar to izrādījās par maz, lai pārspētu DĀR.

Pirmajā puslaikā abas komandas spēlēja līdzīgi un arī otrajā, ja runā tikai par piezemējumiem, bija neizšķirts, jo uz Hoga diviem piezemējumiem ar tikpat bumbas piespiešanām ieskaites zonā atbildēja Makazolī Mapimpi. Tiesa, ja skatās kopumā – skoti biežāk pārkāpa noteikumus un par to saņēma sodu, proti, Eltona Jantīza un Handrē Polārda un Fransa Steina bumbu raidījumus vārtos.

Pēc spēles pats Hogs atzina, ka viņa komanda kļūdījās elementārās lietās un patiesībā "sašāva sevi kājā paši".

Mača gala rezultāts - 30:15 par labu DĀR.

Īrijas un Jaunzēlandes mačs bija otrā šīsdienas lielā cīņa un no tās tika gaidīts daudz. "All Blacks" šajā rudenī kā ar ceļa rulli "brauca pāri" jebkuram pretiniekam, taču Īrija pēdējos gados nebija pati "pateicīgākā" jaunzēlandiešu pretiniece, jo kopš 2016. gada abas izlases tikās trīs reizes un divās cīņās labāki bija īri.

Šodienas spēle jau no pirmajām minūtēm lika domāt, ka gluži viegla pastaiga pa Dublinas zemi jaunzēlandiešiem nebūs, jo jau pašā cīņas sākumā īri demonstrēja labu aizsardzību, kas neļāva izvērsies Jaunzēlandes ātrajam uzbrukumam.

Pirmais lūziens "All Blacks" cerībās uz uzvaru pienāca 12. minūtē, kad dzelteno kartīti saņēma Koudijs Teilors un Džordans Lavs šajā laikā veica mača pirmo piezemējumu, ko Džonatans Sekstons gan nerealizēja. Jaunzēlandieši, nokļuvuši mazākumā un iedzinējos mēģināja atspēlēties un viņiem tas izdevās, jo jau pieminētais Teilots, kurš jau bija atgriezies laukumā, pats guva piezemējumu un pārtraukumā komandas devās pie rezultāta 10:5 par labu viesiem.

Otrajā puslaikā gan Īrijas komanda ja ne dominēja, tad pilnībā kontrolēja spēles gaitu un "All Blacks" tikpat kā nebija iespēju nodemonstrēt savu spēli. Ronans Kelehers ar piezemējumu rezultātu izlīdzināja, bet Kīlens Doriss atkal izvirzīja mājiniekus vadībā un šoreiz precīzs bija arī Sekstona realizācijas sitiens.

Jaunzēlandes komandai otrajā spēles cēlienā bija divas iespējas gūt piezemējumu, taču realizēja viņi tikai vienu no tām, bumbu ieskaites zonā nogādājot Vilam Džordanam. Otrs mēģinājums nogādāt bumbu īru "mājā" tika anulēts, jo tika fiksēta piespēle uz priekšu.

Tieši tāpēc izšķirošās rezultāta izmaiņas tika panāktas ar sitieniem pa vārtiem un te par varoni kļuva īrs Džoijs Kārberijs, kurš realizēja trīs no trīs sitieniem, tajā skaitā raidot vārtos bumbu no laukuma paša centra, t.i., 50 metru attāluma.

Īrijas izlasei šis bija septītais panākums pēc kārtas un trešā uzvara pēdējās četrās spēlēs pret Jaunzēlandi. Mājinieku statusā esot īri pēdējo 25 maču laikā ir zaudējuši tikai divreiz – 2019. gada Sešu nāciju čempionāta atklāšanas mačā angļiem un šī gada Sešu nāciju turnīra otrajā kārtā Francijai.

Savukārt Jaunzēlandes izlasei, kurai diezgan brutālā veidā tika aprauta lielo uzvaru sērija, šis bija otrais zaudējums 2021. gadā, kā arī pirmā neveiksme pret Eiropas komandu kopš 2019. gada Pasaules kausa pusfināla, kur "All Blacks" piekāpās Anglijai.

Dienas spēļu programma noslēdzās ar Anglijas un Austrālijas cīņu Tvikenhemas stadionā. Jāsaka, ka daudzi no šī mača gaidīja skaistu uzbrukuma regbiju, taču Anglijas komanda, kā jau ierasts, gribēja uzvarēt, tāpēc arī izdarīja visu, lai austrāliešiem neļautu ieskrieties.

Viņi gan atklāja spēles rezultātu, taču Fredijs Stjuards guva piezemējumu, kas uzreiz spēles svaru kausus nosvēra par labu mājiniekiem. Mača turpinājums izvērtās kā skriešana ar futbola elementiem, proti, abas komandas mēģināja izveidot savus uzbrukumus, taču pārāk bieži kļūdījās un bija neprecīzi, turklāt, austrālieši pamanījās divreiz nopelnīt dzeltenās kartītes, kas, protams, sarežģīja atspēlēšanās iespējas.

Ovens Farels un Markuss Smits angļiem, kā arī Džeimss O'Konors "Wallabies" komandai, kopumā vārtos raidīja 11 soda sitienus, kas īsti neatrisināja jautājumu par mača uzvarētāju.

Austrālijai saglabājās iespējas tikt pie panākuma teju līdz spēles pēdējai desmitminūtei, taču tajā vispirms Markuss Smits raidīja bumbu vārtos, bet tad izrāvienā devās uzbrucējs Džeimss Bleimīrs, kurš līdz ar sirēnu par 80 minūšu spēles laika beigām guva mača otro piezemējumu. Anglija svinēja panākumu ar 32:15.

Starptautiskā regbija testu spēles 13./14. novembris

DatumsMājiniekiViesiRezultāts
13.11.ItālijaArgentīna16:37
SkotijaDĀR15:30
BeļģijaKanāda0:24
PortugāleJapāna25:38
"French Barbarians"Tonga42:17
ĪrijaJaunzēlande29:20
AnglijaAustrālija32:15
DatumsMājiniekiViesiLaiks
14.11.FrancijaGruzija15:00
NamībijaKenija16:00
VelsaFidži17:15
BrazīlijaZimbabve21:00