Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

"World Rugby" apstiprina jaunos naturalizācijas noteikumus, iespējas arī Latvijai

Juris Miņins
Juris Miņins

"World Rugby" apstiprina jaunos naturalizācijas noteikumus, iespējas arī Latvijai
Tongas regbisti, Foto:Reuters/Scanpix

Starptautiskā Regbija savienība ("World Rugby") šodien ir lēmusi par labu tam, lai mainītu spēlētāju naturalizācijas noteikumus, ļaujot mainīt regbija pilsonību spēlētājiem, kas jau ir spēlējuši citas valsts nacionālajā komandā.

Iepriekš jau ziņojām par to, ka "World Rugby" strādāja pie tā, lai mainītu spēlētāju naturalizācijas noteikumus, precīzāk, pie tā, lai regbisti, kas ir spēlējuši kādas valsts izlasē varētu mainīt savu regbija pilsonību.

Pēc pašlaik spēkā esošajiem noteikumiem regbija pilsonību brīvāk drīkst mainīt tie spēlētāji, kas nav bijuši iespēlēti izlasēs, jo viņiem pietiek ar faktu, ka viņi paši vai viņu senči (vecāki vai vecvecāki) ir dzimuši konkrētā valstī. Vai, ja tas nav piemērojams, regbistam pietiek trīs gadus (no 2022. gada - piecus) nodzīvot kādā valstī vai desmit sezonas nospēlēt vietējā čempionātā.

Taču tiklīdz regbists ir bijis valsts pirmajā, otrajā vai regbija-7 valstsvienībā, tā ceļš uz citas valsts izlasi viņam ir slēgts.

Šodien "World Rugby" ir lēmuši, ka, ja vien spēlētājs var pierādīt "pamatotu saistību (to nodrošinās paša, vecāku vai vecvecāku dzimšana konkrētajā valstī) ar citu valsti un viņš izlašu līmenī nebūs spēlējis vismaz trīs gadus, tad regbistam būs iespēja mainīt savu "regbija pilsonību". Tiesa, šāds solis katram spēlētājam būs pieļaujams tikai vienu reizi.

Tāpat šī pāreja nenotiks automātiski, bet, lai panāktu pēc iespējas godīgāku procesu, katru pilsonības maiņas gadījumu izskatīs starptautiskās savienības īpaši izveidota komiteja.

Ir zināms, ka šīs spēlētāju naturalizācijas noteikumu izmaiņas varētu izmantot arī Latvijas regbija savienība, jo jau iepriekš ir noticis darbs pie tā, lai apzinātu iespējamo izlases papildinājumu no ārzemēm, latviešu izcelsmes regbistu vidē. Pašlaik notiek sarunas par vienu Velsas regbija-7 izlasē spēlējušu regbistu.

Tomēr, kā pašlaik tiek prognozēts, vislielākie ieguvēji no jaunajiem noteikumiem būs Okeānijas mazo salu valstu, Fidži, Samoā un Tongas, izlases, kuru daudzi spēlētāji vai viņu vecāki ir pametuši savas valstis labākas dzīves meklējumos pārceļoties uz tuvajām Austrāliju vai Jaunzēlandi.

Salīdzinājumam, pašlaik, 2021. gada rudens testu mačos, Austrālijas regbija izlasē spēlē četri mazajās salās dzimušie regbisti, bet Jaunzēlandes izlasē tādi ir pat pieci. Tāpat šo trīs valstu pārstāvji ir arī citu izlašu sastāvos.

Jaunie naturalizācijas noteikumi stāsies spēkā no 2022. gada 1. janvāra.

Izmantotie resursi:
https://www.world.rugby/