Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Regbija federācijas prezidents Vents: "Ja dara, arī mazās valstis var sasniegt PK finālturnīru"

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Regbija federācijas prezidents Vents: "Ja dara, arī mazās valstis var sasniegt PK finālturnīru"
Kārlis Vents. Foto: F64.

Pēc Pasaules kausa regbijā, ko pats apmeklēja klātienē, Latvijas Regbija federācijas (LRF) prezidents Kārlis Vents ir spilgtām emocijām pārņemts un norāda, ka arī mazās valstis kā Latvija, ja vien dara, varētu sasniegt Pasaules kausa finālturnīru regbijā, iespējams, desmit vai divdesmit gadu laikā.

Iepriekš par Pasaules kausa finālturnīru regbijā, kurā ļoti spraigā finālā ar viena punkta pārsvaru 12:11 Dienvidāfrika pārspēja Jaunzēlandi, vērtējumu un viedokļus izteica vairāki eksperti kā bijušais izlases treneris Kristaps Staņa, RK "Livonia" vadītājs Jānis Zuments un treneris Mārcis Rullis. Šoreiz ir iespēja iepazīties ar LRF prezidenta Kārļa Venta iespaidiem un vērtējumu.

“Šis bija mans pirmais PK klātienē, ja tā var teikt. Pirms tam biju bijis Anglijā, Velsā, bet tad es biju vienīgi kā skatītājs. Šobrīd jau ar visām četrām esmu iekšā gan Latvijas, gan arī pasaules un Eiropas regbija sacensībās, līdz ar to man bija interesantāk visu redzēt klātienē un no iekšpuses. Bija iespēja tikt uz pusfināliem, bet daudzie darbi un Latvijas izlases spēle Somijā, tāpēc pusfināli gāja secen. Biju klāt spēlē par 3. vietu un arī finālspēlē, spēlētāja gada balvas pasniegšanā, tāpēc emocijas man ir daudz spilgtākas un krāšņākas. Redzēt to visu klātienē, tas ir kaut kas. Ne velti PK regbijā ir viens no skatītākajiem sporta pasākumiem pasaulē,” atzīst LRF prezidents Kārlis Vents.

“Mani pārsteidza patīkamā ziņā franču regbija kultūra, kas ieviesa to, ka festivāls, pasākumi, stadioni bija pilni no pirmās līdz pēdējai spēlei. Eiropā tā ir Francija, kas ir bagāta ar regbija tradīcijām, regbija klubiem un spēlētājiem, tas iedod ļoti spilgtu atmosfēru. Un spēles skatīties tiešraidē un labā kvalitātē, nevis ar vairāku stundu nobīdi, un izbaudīt pasaules līmeņa regbiju,” iespaidiem dalās Vents.

“No lielajām izlasēm mani neviena nepārsteidza, ja nu vienīgi sliktā ziņā, bet bija fantastiski skatīties tādas izlases kā Urugvaja, kas nospēlēja superspēli pret Franciju. Protams, ka turnīra pārsteigums ir Portugāles izlase, kas kvalificējās tikai pagājušajā gadā, bet rādīja tādu sniegumu, kas dod šīm te mazajām federācijām to priekšstatu, ka patiesībā, ja dara, tad var sasniegt, var tikt un spēlēt. Protams, ka tas ir laiks, tie ir resursi, tas ir nepārtraukts darbs, kas ir jāiegulda, bet tie ir sasniedzam mērķi un pat sapņi. Tas bija tas, kas pārsteidza ļoti labā ziņā,” atklāj LRF prezidents.

“No regbija viedokļa visas spēles bija skatāmas. Vienīgā spēle, kuru es nevarēju noskatieties un izslēdzu ārā TV spēles vidū, bija Itālija pret Jaunzēlandi, kur, ā lai to salīdzina, piemēra, ka boksa cīņā ringā ir izgājis divdesmitgadnieks un viņam pretī ir divpadsmitgadnieks, un tur no boksa nav nekā. Lai arī itāļi tur atdzīvojās, tomēr tāds regbijs nav vajadzīgs, jo spēle bija vienos vārtos,” kritiski izsakās Kārlis Vents turpina: “Taču visās citās spēlēs bija raksturs, bija azarts, bija cīņa no sākuma līdz beigām. Dažās spēlēs pat pie rezultāta 70:0 tu vienalga jūti, ka tie spēlētāji grib spēlēt, viņi spēlē un atdod visus spēkus, tāpēc fantastiski ir skatīties šīs gladiatoru cīņas. Tās ir mūsdienu, mūsu sporta veida gladiatoru cīņas, kas ir tas regbija skaistums, tas regbija raksturs, cīņas gars, kas ir komanda, ģimene apkārt, kas ir ziedošanās šim sporta veidam, lai varētu piedalīties PK un spēlēt zem savas valsts karoga. To mēs redzējām spēlētāju acīs. Tāds patriotisms, kāds ir regbijā, ir reti kurā sporta veidā,” uzsver Vents.

“Man bija liels prieks, ka Latvijas skatītāji arī varēja sekot līdzi Go3 Sporta kanālā. Uzskatu, ka katram ir kādreiz jāpiedzīvo PK regbijā vērošana klātienē. Pats labprāt kādreiz klātienē apskatītos arī PK futbolā. Fināls ir fināls, un tur ir labākie sportisti, neatkarīgi no sporta veida. Fināls varbūt nebija tik skatāms regbija piezemējumu ziņā, bet no taktikas, spēles gaitas, kļūdām, kura katra kļūda tev maksā principā uzvaru, tas bija aizraujošs. Esmu priecīgs, ka varēju vērot to klātienē un paņemt tās labākās emocijas no PK, kā arī prieks dzirdēt, ka cilvēki, kas ikdienā neseko līdzi regbijam, seko līdzi PK, jo tā ir klase. Un te mēs redzam īsto regbija raksturu,” norāda LRF prezidents un cer, ka šīs emocijas izdosies arī kādreiz pārnest uz Latviju, uz latviešu spēlētājiem. “Ja mums ir izdevies sasniegt brīnumu 1993. gadā (PČ finālturnīru regbijā -7), var jau būt, ka tuvākajā desmitgadē vai divdesmitgadē mums ir iespēja aizcīnīties līdz finālturnīram regbijā15. Šogad komandu skaits ir palielināts par četrām,” optimistisku skatu iezīmē Kārlis Vents.

  +4 [+] [-]

, 2023-11-03 17:27, pirms pusgada
Braukt skatīties PK varam, bet izlasi uz Andoru nogādāt nevaram... interesanti

  +2 [+] [-]

, 2023-11-03 17:39, pirms pusgada
Lai sasniegtu PK ir jāspēlē. Lunis

     [+] [-]

, 2023-11-03 19:40, pirms pusgada
the return of the punkts rakstīja: Lai sasniegtu PK ir jāspēlē. Lunis
es vienreiz uzspēlēju, nepatika, visi sita mani

     [+] [-]

, 2023-11-03 19:53, pirms pusgada
Andora? Viennozīmīgi

     [+] [-]

, 2023-11-03 19:55, pirms pusgada
Desmitgade, lai tiktu uz PK? Slima suņa murgojums.

     [+] [-]

, 2023-11-03 21:54, pirms pusgada
Jā, būtu interesanti uzzināt cik viss šis brauciens izmaksāja un kādu daļu sedza federācija? Vai tiešām šis brauciens neiedragāja lidošanu uz lielvalsti Andoru?

     [+] [-]

, 2023-11-04 09:52, pirms pusgada
Ja viņš lidoja par saviem līdzekļiem, tad katrs var darīt kā vēlas, bet ja par sponsoru un federācijas līdzekļiem, tad tur jāveic izmeklēšana par finanšu līdzekļu piesavināšanos personīgiem mērķiem. Cik zemiski būtu, ja viņš savus iespaidus pasniegtu izlases spēlētājiem treniņā superdraņķīgos laikapstākļos un laukumā. PK nevar sasniegt spēlējot tikai savās pļavās. Gada balvai sportā vajadzētu nomināciju par bezjēdzīgāko sporta funkcionāru. Man ir kandidāts.

     [+] [-]

, 2023-11-04 10:21, pirms pusgada
Te jau rakstā ir pieminēts tas ļoti augstais Latvijas regbija izlases sasniegums 1993 gadā.Daudziem laikam tas liekas tagad neticami,bet tā bija.Latvija godam izcīnīja tiesības spēlēt PK finālturnīrā.Tiesa gan regbijā-7,bet tas sasnieguma būtību nemaina.
Pa ceļam uz finālturnīru Latvija apspēlēja gan Gruziju 20:5,gan arī Krieviju 12:10.
Līmenis tai laikā bij diezgan labs Latvijai.Te es domāju tiesi 80 gadu beigas un 90-to gadu sākumu.