Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Regbija rudens programma noslēgsies ar veco rēķinu kārtošanu starp grandiem

Juris Miņins
Juris Miņins

Regbija rudens programma noslēgsies ar veco rēķinu kārtošanu starp grandiem
Vai Edijs Džonss smaidīs arī šovakar? Foto:EPA/Scanpix

Šajā nedēļas nogalē ar vairākām spilgtām regbija cīņām tiks noslēgts starptautiskā regbija pārbaudes maču rudens cikls. Kopumā tiks aizvadītas vairāk kā 10 spēles, taču par centrālo maču var saukt Anglijas un DĀR komandu tikšanos, kas ir 2019. gada Pasaules kausa fināla atkārtojums.

Šo divu komandu attiecības pēdējā laikā ir ļoti saspīlētas un runa nav tikai par 2019. gada PK finālmaču. Patiesībā, jau kopš 2016. gada, kad pie Anglijas izlases stūres stājās Edijs Džonss, šīs komandas katrā tikšanās reizē mēģina "nosūtīt ziņojumu" saviem pretiniekiem un pārmaiņus viņiem tas arī izdodas. 2016. gada rudens mačā Anglija savās mājās diezgan pārliecinoši pieveica vāji spēlējošos dienvidāfrikāņus (37:21), bet 2018. gada vasarā, DĀR, spēlējot jau savās mājās, triju maču sērijā uzvarēja ar 2-1, turklāt vienīgo panākumu viesi guva trešajā cīņā, kas neko neizšķīra.

Tā paša gada rudenī Tvikenhemas stadionā, Londonā, norisinājās diezgan skandalozs mačs, kurā, kā teiktu DĀR atbalstītāji, tiesneša rupja kļūda (nefiksēts Ovena Farela pārkāpums) neļāva "Springboks" izraut uzvaru un cīņa noslēdzās 12:11 Anglijas labā.

Visbeidzot 2019. gada fināls – Anglija uz to ieradās pusfinālā pārliecinoši tiekot galā ar lielajiem un varenajiem "All Blacks", taču izšķirošajā spēlē tika "izskoloti" un pārspēti gan fiziskajā, gan, jo īpaši, taktiskajā spēlē. Tieši tāpēc angļiem un viņu galvenajam trenerim Edijam Džonsam nav jāmeklē īpaša motivācija uz šo spēli.

Tāda nav jāmeklē arī DĀR komandai, jo papildus slāni uz Dienvidāfrikas Republikas un Anglijas regbija attiecībām uzlika šīs vasaras britu un īru "Lions" komandas tūre pie dienvidāfrikāņu klubiem un izlasēm. Arī tur neiztika bez tiesāšanas skandāliem, par ko diezgan brīvā un agresīvā formā paspēja izteikties Rasijs Erasmuss, 2019. gada komandas galvenais treneris, bet pašlaik – DĀR regbija savienības sporta direktors.

"World Rugby" šo emociju izvirdumu ne tikai pamanīja, bet arī nodeva ētikas komisijas izpētei un tieši šajā nedēļā tā nāca klajā ar paziņojumu – Erasmuss nedrīkst piedalīties nekādās ar regbiju saistītās aktivitātēs divus mēnešus, bet līdz 2022. gada septembrim viņš nedrīkst spēļu dienās būt ar komandu.

Vai var teikt, ka Anglija un DĀR pašlaik ir lielākais duelis starptautiskajā regbijā? Varbūt domstarpību abu regbija programmu starpā nemaz nav tik daudz, taču, kā saka, pēdējo laiku notikumi neļauj atslābt ne vienai, ne arī otrai komandai, tāpēc uz laukuma spēki netiks žēloti.

Kādā formā pašlaik atrodas komandas? DĀR ir šīs spēles favorīti, turklāt viņu stiprās puses pret Angliju var izskatīties vēl stiprākas, proti, "Gazeļu" uzbrucēji sevi pašlaik ir pieteikuši kā spēcīgākā "paka" visā regbijā, bet angļiem uz šo maču priekšējā līnijā būs divi debitanti.

Anglija, tieši tāpat kā pirms diviem gadiem, nedrīkst iesaistīties ar DĀR spēka cīņā un viņiem ir jāsamazina savs kļūdu un tehniskā brāķa īpatsvars spēlē. No vienas puses, tā, protams, ir pašsaprotama lieta, no otras – gan pats Edijs Džonss, gan daudzi citi treneri jau ne vienu vien reizi ir iekrituši un nav spējuši atrast labākās "zāles" pret DĀR.

Runājot par pārējām cīņām, tad arī tajās netrūkst interesantu dueļu, tajā skaitā tādu, kuru fons ir meklējams 2019. gada Pasaules kausā. Tā, piemēram, Skotija savā "Murrayfield" arēnā uzņems Japānu. Tieši šīs komandas cīnījās par pēdējo biļeti uz 2019. gada PK izslēgšanas mačiem un apakšgrupas pēdējā cīņā Japāna ar 28:21 svinēja panākumu, izslēdzot skotus no tālākās cīņas. Nez vai šobrīd viesiem ir tik daudz jaudas, lai atkārtotu panākumu, taču, ja vien viņi saņemsies, skotiem viegli neklāsies.

Velsas un Austrālijas cīņa arī būs abu komandu pirmā tikšanās kopš 2019. gada Japānā notikušā PK. Toreiz, pateicoties lieliskam pirmajam puslaikam uzbrukumā un veiksmīgai aizsardzībai otrajā spēles cēlienā, "Pūķi" uzvarēja ar 29:25. Abas šīs komandas pašlaik piedzīvo daļēju sastāva atjaunināšanu un tāpēc panākumi viņiem krājas daudz smagāk nekā gribētos. Uzvara šajā mačā ļautu gadu noslēgt uz pozitīvas nots.

Savukārt sestdienas programma noslēgsies ar Jaunzēlandes viesošanos Parīzē, lai tiktos ar Francijas izlasi.

Šī spēle ir interesanta tāpēc, ka Jaunzēlande, lai arī brīžiem parāda savu labāko regbiju, šogad nav neuzvarama komanda, ko iepriekšējā nedēļā pierādīja arī Īrija. Abas izlases nav tikušās kopš 2018. gada, bet Francija nav pārspējusi "All Blacks" kopš 2007. gada Pasaules kausa ceturtdaļfināla, kopš tā laika piedzīvojot 13 zaudējumus pēc kārtas. Pārtraukt šo sēriju Parīzē būtu diezgan simboliski.

Svētdien gan ir ieplānota viena spēle un tajā Īrija uzņems Argentīnu. Protams, ka laukuma saimnieki ir spēles favorīti, taču Argentīna, ar visu to, ka viņi maču no mača nespēj konkurēt ar vadošajām izlasēm, noteikti nav tā komanda, kuru varētu priekšlaicīgi norakstīt. Turklāt pēdējā gada un sešu dienu laikā viņi ir pratuši pieveikt gan Jaunzēlandi, gan Austrāliju, gan arī Velsu un Dublinā ieradās pēc uzvaras pār Itāliju.

Starptautiskā regbija testu spēles 20./21. novembris

DatumsMājniekiViesiRezultāts
20.11.BrazīlijaKenija
GruzijaFidži
KrievijaČīle
ItālijaUrugvaja
SkotijaJapāna
ZimbabveNamībija
AnglijaDĀR
RumānijaTonga
VelsaAustrālija
FrancijaJaunzēlande
21.11.ĪrijaArgentīna

Kura komanda uzvarēs 2019. gada PK fināla atkārtojumā?

  • 6

  • 1

  • 10