Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Francūžiem dominants un vēsturisks panākums pret Jaunzēlandi

Juris Miņins
Juris Miņins

Francūžiem dominants un vēsturisks panākums pret Jaunzēlandi
Peato Mauvaka, Foto:AFP/Scanpix

Francijas regbija izlase, demonstrējot ļoti skatāmu un ātru regbiju, šodien ar 40:25 pārspēja Jaunzēlandes valstsvienību, bet Anglija sīvā cīņā tika galā ar saviem pēdējo gadu sīvākajiem sāncenšiem un konkurentiem, DĀR (27:26).

Šodien pasaules regbija stadionos tika aizvadītas desmit starptautiskā regbija rudens testu loga cīņas, kurās tikās vairāki nesamierināmi pretinieki un komandas, kurām savs varējums bija jāpierāda vai jāpārbauda. Jāsaka, ka rudens regbija izrāde, kas notika vairākos cēlienos, bija patiesi izdevusies.

Anglija uzvar, bet punkts netiek pielikts

Anglijas un DĀR spēli regbija līdzjutēji gaidīja jau divus gadus, jo tieši ar šo komandu cīņu un DĀR uzvaru noslēdzās 2019. gada Pasaules kauss un kopš tās reizes komandas vairs nebija tikušās.

Spēles ievadam abas komandas bija izvēlējušās identisku taktiku – šķietami atdodot iniciatīvu un ļaujot uzbrukt pretiniekam, taču, sapratuši, ka sperot bumbu viens otram pa gaisu spēli nevinnēt, abām vienībām nācās mainīt pieeju spēlei.

Veiksmīgāki spēles pārkārtošanā bija mājinieki, jo viņi, pēc tam kā uzbrukums bija nobremzējis tiešā ieskaites zonas tuvumā, ar ātrām piespēlēm uz laukuma kreiso pusi, atrada Manu Tuilagi, kurš ar lielisku lēcienu arī piezemēja bumbu. Tiesa, cena šim lēcienam bija diezgan augsta – tā laikā samoāņu izcelsmes regbists savainoja kāju un uzreiz arī pameta laukumu.

Kopumā spēles ievadā Anglijas izlase izskatījās labāk un arī bija aktīvāki, tāpēc pirmajās 40 minūtēs dienvidāfrikāņiem vienīgā iespēja tikt pie punktiem bija pašu angļu nopelnītie sodi, ko četrreiz Handrē Polards arī realizēja. Tiesa, kamēr DĀR punktus guva no sitienu situācijām, Fredijs Stjuarts, vēl vienā ātrā un plašā uzbrukumā, prata nogādāt bumbu ieskaites zonā, kas pēc 40 spēlētām minūtēm deva Edija Džonsa trenētajai komandai pārsvaru – 17:12.

Otrajā puslaikā, lai arī spēles protokolu skatoties var likties, ka nekas nemainījās, jo DĀR, tāpat kā iepriekš, punktus guva no sitienu pozīcijām, kamēr Anglija, izmantojot viesu kļūdas un savu ātrumu, guva piezemējumu (Rafi Kvirks), taču patiesībā notikumi uz laukuma bija pamainījušies par 180 grādiem un tagad jau DĀR izlase devās uz priekšu, bet Tvikenhemas stadiona saimniekiem bija jāmeklē veidi kā "atsisties".

Tas ne vienmēr izdevās, par ko liecina gan Makazoles Mapimpi gūtais piezemējums, gan Vila Stjuarta nopelnītā dzeltenā kartīte, gan arī tas, ka spēles 80. minūti Anglijas izlase sagaidīja atrodoties iedzinējos ar divu punktu deficītu.

Šajā brīdī angļi atkal kāpināja tempu, kas sagādāja problēmas mazākumā spēlējošajiem DĀR regbistiem, jo uz sodīto soliņa bija nosūtīts komandas kapteinis Sija Kolisi. Spēles izšķirošajā momentā noteikumus pārkāpa "Springboks" veterāns Franss Steins, kas ļāva angļiem sist sodu un to realizēja Markuss Smits, kurš arī bija Steina "upuris" pāris mirkļus iepriekš.

Spēles beigu rezultāts – 27:26 par labu Anglijai. Lai arī daudzi šo spēli sauc kā revanšu par zaudējumu 2019. gada Pasaules kausa finālā, šis panākums, protams, nav salīdzināms, taču jauna lappuse jau tā saspīlētajās Anglijas un Dienvidāfrikas Republikas regbija izlašu jaunāko laiku vēsturē gan ir ierakstīta.

Francijas pirmais panākums kopš 2007. gada

Dienas noslēdzošajā cīņā Jaunzēlande ieradās Parīzē, lai tiktos ar Francijas izlasi. Ja vēl pirms rudens testu maču loga varēja domāt, ka tas būs tests francūžiem, tad pēc jaunzēlandiešu vājās spēles Dublinā varēja teikt, ka ne mazāks pārbaudījums tas būs arī ciemiņiem no Okeānijas reģiona.

Mačs sākās ar aukstu dušu Jaunzēlandei, jo uzbrucējs Peato Mauvaka jau trešajā minūtē, pēc sīkstas spēkošanās grupcīņā, guva piezemējumu. Arī kopumā Francija rādīja ļoti aktīvu un iedvesmotu spēli, neļaujot viesiem ne tikai izvērsties, bet iespiežot viņus pretējā laukuma pusē un liekot "All Blacks" domāt par savas ieskaites zonas drošību un "atsišanos", ne uzbrukuma veidošanu.

Dažas reizes Jaunzēlandei izdevās tikt pretinieku laukuma pusē, taču vai nu pašu kļūdas vai mājinieku veiksmīgā aizsardzība, taču kaut kas vienmēr gadījās ceļā līdz ieskaites zonai un piezemējumi netika gūti, tāpēc bija jāsamierinās ar Džordija Bareta diviem realizētiem sodiem.

Francijas izlase gan neapstājās un vispirms ātro uzbrukumu noslēdza Romāns Ntamaks, bet tad soda sitiens padevās Melvinam Žaminē. Šajā brīdī "All Blacks" gan mēģināja apturēt mājiniekus, taču nekas prātīgs viņiem nesanāca, bet, kad iespēja parādījās, tā tika izniekota.

Peato Mauvaka gan savas iespējas šovakar neizniekoja un guva otro piezemējumu, kas rezultāta starpību padarīja jau tuvu nepieklājīgai – 24:6.

Puslaiks tika noslēgts tiešā Francijas ieskaites zonas tuvumā, kur bumbu nogādāja Jaunzēlande, taču to kontrolēja "Les Bleus", jo īsi pirms piezemējumu zonas viesi bumbu zaudēja un tas arī liedza viņiem pārtraukumā doties mazliet labākā noskaņojumā.

Tas, kas neizdevās pirmajā puslaikā, tika paveikts otrā cēliena ievadā. Vispirms Džordijs Barets, bet tad Rieko Ioanī un Ārdijs Savea katrs piespieda bumbu ieskaites zonā, desmit minūšu laikā atgriežot Jaunzēlandes izlasi atpakaļ spēlē.

Protams, ka šādu ofensīvu varēja sagaidīt un Jaunzēlande arī ne vienu vien reizi šādā stilā ir atspēlējusies, taču trīs piezemējumi desmit minūtēs bija pārāk negaidīti un kādā brīdī jau sāka parādīties šaubas par to vai Francija spēs noturēt savu pārsvaru, kas no 18 punktiem bija sarucis līdz diviem.

Vienīgos punktus mājinieki spēja gūt pēc Žaminē soda sitieniem, taču, pēc saņemtā nokdauna francūži atguvās pareizajā brīdī un spēle izlīdzinājās. Mača lūzuma brīdis mačā pienāca 62 minūtē, kad dzelteno kartīti saņēma Ārdijs Savea. Tā Francijai ne tikai bija iespēja 10 minūtes pavadīt vairākumā, bet, kā izrādījās vēlāk, arī deva iespēju gūt piezemējumu – Damjens Peno pārtvēra bumbu un neviena netraucēts to nogādāja "All Blacks" ieskaites zonā.

Jāsaka, ka Jaunzēlandes izlase, protams, rokas nenolaida un cīnījās līdz galam, taču laikam ritot zuda pat teorētiskas iespējas uz atspēlēšanos. Mačs noslēdzās ar Melvina Žaminē realizētu sodu, kas uz tablo izgaismoja cīņas gala rezultātu – 40:25.

Šī Francijas izlasei bija pirmā uzvara pār Jaunzēlandi kopš 2007. gada Pasaules kausa ceturtdaļfināla mača un tikai 12. uzvara pār "All Blacks" abu komandu cīņu vēsturē, t.i., 61 mača laikā.

Jaunzēlandes komandai šī bija otrā neveiksme pēc kārtas, jo pirms nedēļas viņi ar 20:29 atzina Īrijas izlases pārākumu. Tāpat šis bija viņu trešais zaudējums 2021. gadā, kurā izspēlētas 15 spēles. Iepriekš divi zaudējumi pēc kārtas jaunzēlandiešiem gadījās 2020. gadā, Regbija čempionāta ietvaros, kad viņi piekāpās Austrālijai un Argentīnai.

Interesanti, ka divām Eiropas izlasēm pēc kārtas (secīgās spēlēs) "All Blacks" nebija zaudējuši kopš 1994. gada, kad viņi piedzīvoja trīs zaudējumus – vienreiz piekāpjoties pret Angliju un divreiz atzīstot Francijas pārākumu.

Pārējās spēles

Starp mačiem Londonā un Parīzē norisinājās vēl viena ļoti spraiga cīņa, kurā Velsa uzņēma Austrāliju. Neskatoties, ka jau spēles 15. minūtē austrālieši palika mazākumā, bet kādu brīdi spēlēja pat 13 vīru sastāvā, spēle kopumā izvērtās ļoti sīva un principiāla. Rīzs Prīstlends uzvaru nesošo soda sitienu izpildīja jau pēc tam kā mača oficiālais hronometrs bija noskaitījis 80 minūtes, panākot 29:28.

Tāpat ir jāizceļ Skotijas un Japānas cīņa, kurā japāņi, lai arī ļoti centās izmantot vairākumu un atspēlēties, taču piekāpās laukuma saimniekiem ar 20:29, taču šo spēli nez vai skoti varēs izbaudīt kā pilnvērtīgu revanšu par 2019. gadā piedzīvoto zaudējumu, cīnoties par vietu Pasaules kausa izslēgšanas mačos.

Starptautiskā regbija testu spēles 20./21. novembris

DatumsMājniekiViesiRezultāts
20.11.BrazīlijaKenija30:36
GruzijaFidži15:15
KrievijaČīle29:30
ItālijaUrugvaja17:10
SkotijaJapāna29:20
ZimbabveNamībija10:41
AnglijaDĀR27:26
RumānijaTonga32:20
VelsaAustrālija29:28
FrancijaJaunzēlande40:25
21.11.ĪrijaArgentīna