Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

"All Blacks" Dublinā cīnīsies pret īriem, Anglija uzņems Austrāliju

Juris Miņins
Juris Miņins

"All Blacks" Dublinā cīnīsies pret īriem, Anglija uzņems Austrāliju
Īrijas regbija izlase, Foto:Reuters/Scanpix

Ar Itālijas un Argentīnas, kā arī Skotijas un DĀR izlašu mačiem šodien tiks atklāta ļoti piesātināta un dažāda starptautiskā regbija nedēļas nogale, kurā sev interesējošas cīņas varēs atrast kā sporta veida estēti, tā arī tie, kuriem lielo komandu cīņas neliekas pārāk interesantas un viņi meklē eksotiku.

Lai arī ne Itālija, ne arī Argentīna nav pieskaitāmas pie pasaules regbija pašas spices, šo komandu spēle varētu būt interesanta, jo tajā sacentīsies divas spēkos aptuveni līdzīgas komandas. Šajā gadījumā nav jāskatās ne uz vienību ieilgušo zaudējumu sēriju, kas itāļiem ir astoņus mačus ilga, bet argentīniešiem – septiņus, nedz arī to, ka šīs komandas Sešu nāciju čempionātā vai Regbija čempionātā ir štata "koka karotes" saņēmējas (ierindojas pēdējās vietās). Precīzāk, visi šie faktori ir jāņem vērā kā iemesli un motivācija tam, kāpēc viena un otra komanda vēlēsies parādīt savu pārspēku pār konkurentiem.

Paralēli ar šo cīņu sestdienas pēcpusdienā Skotijā, Edinburgā vietējā izlase tiksies ar 2019. gada Pasaules kausa čempioniem, Dienvidāfrikas Republikas komandu. Par to kādā formā pašlaik ir dienvidāfrikāņi ir grūti spriest, jo viņu sniegumu mačā pret Velsu, lai arī spēle tika uzvarēta, par lielisku nez vai varētu saukt. Skoti, pilnīgi pretēji, tikuši galā ar Tongu, pirms nedēļas aizstāvēja savu zemi arī no Austrālijas un šīsndēļas izteikumos žurnālistiem jau paspēja paziņot, ka "Springboks" ir viņu nākamais mērķis.

Interesanti arī, ka Skotijas izlasē spēlēs vairāki Dienvidāfrikas Republikā dzimuši regbisti, kas līdz Eiropas izlasei ir tikuši pa dažādiem ceļiem. Šis, lai arī paši spēlētāji rezervēti izsakās par šo jautājumu, varētu būt vēl viens uzmanības vērts aspekts.

Vakara maču programma tiks atklāta ar Īrijas un Jaunzēlandes komandu spēli. Īriem šī būs tikai otrā spēle rudens pārbaudes maču logā, kamēr Jaunzēlande kā ceļa rullis ir "pārbraukuši pāri" ASV, Velsai un Itālijai. Arī uz maču Dublinā jaunzēlandieši gatavojas maksimāli labākajā sastāvā un nedēļas vidū no mājām izsauca uz pussargu Āronu Smitu.

Vai "All Blacks" nepārspīlē? Ar visu to, ka viņi jau daudzus gadus ir viena no snieguma ziņā stabilākajām izlasēm, pret Īriju viņiem klājas plāni, precīzāk, kopš 2016. gada ir aizvadītas trīs savstarpējās cīņas un divās no tām ir uzvarējuši īri.

Arī Anglijas izlasei mačs pret Austrāliju būs tikai otrais rudens pārbaudes cikla ietvaros. No viņu pirmā mača, pret Tongu, nez vai var izdarīt tālejošus secinājumus, tā kā komandu meistarības starpība bija diezgan ievērojama un Austrālija noteikti ir līmeni, ja ne divus, labāka komanda.

Interesanti, ka kopš 2012. gada Austrālijas izlase Angliju viņu mājās ir pieveikusi tikai vienu reizi, pēdējās četrās cīņās ciešot neveiksmes, tomēr, šī viena uzvara, 2015. gada PK grupu turnīrā, atstāja turnīra rīkotājvalsti bez izslēgšanas mačiem. Tāpat interesants ir fakts, ka šīs komandas ir izspēlējušas 51 maču un pašlaik abām izlasēm ir pa 25 uzvarām, bet viena cīņa ir noslēgusies neizšķirti.

Savukārt svētdien tiks izspēlētas divas spēles, kurās "čempioni", jeb pirmā ešelona izlases, tiksies ar "pretendentiem", t.i., labākajām otrā ešelona komandām. Vispirms Francija pārbaudīs Gruzijas spēkus, bet pēc tam Velsa tiksies ar Fidži.

Gruzijas spēle pret Franciju ir īpaša ne tikai ar to, ka tā būs tikai otrā savstarpējā spēle komandu vēsturē, bet arī tāpēc, ka Francijas un francūžu ietekme uz Gruzijas regbija attīstību ir ārkārtīgi liela – Francijā dzīvojošais armēnis Žaks Aspekjans uz Gruziju atveda šo sportu, bet Kloda Sorels aizveda gruzīnus līdz pirmajam Pasaules kausam 2003. gadā. Viņš arī bija tas, kurš jau no deviņdesmito gadu izskaņas aktīvi palīdzēja gruzīniem tikt Francijas regbija klubos un pašlaik 17 Gruzijas izlases spēlētāji pārstāv tieši šīs valsts komandas.

Savukārt Velsas un Fidži spēlē salu valsts pārstāvjiem būs iespēja revanšēties par zaudējumu 2019. gada Pasaules kausā, kur otrā puslaika ievadā Fidži komanda pat pamanījās atrasties vadībā, taču diezgan agresīvā spēlē velsieši tomēr ņēma virsroku.

Bez šiem mačiem norisināsies arī otrā ešelona komandu cīņas. Kanāda turpinās tūri pa Eiropu un pēc zaudējuma Portugālei mēģinās tikt galā ar Beļģiju, bet paši portugāļi centīsies pierādīt savu varējumu uz Japānas izlases fona. Savukārt Tonga tiksies ar "French Barbarians" komandu, kas ir viena no Francijas izlasēm, kas papildināta ar citu valstu spēlētājiem.

Svētdienā savus mačus aizvadīs trīs Āfrikas komandas- Namībija tiksies ar Keniju, bet Zimbabve viesosies Brazīlijā.

Starptautiskā regbija testu spēles 13./14. novembris

DatumsMājniekiViesiLaiks
13.11.ItālijaArgentīna15:00
SkotijaDĀR15:00
BeļģijaKanāda16:00
PortugāleJapāna16:00
"French Barbarians"Tonga17:00
ĪrijaJaunzēlande17:15
AnglijaAustrālija19:30
14.11.FrancijaGruzija15:00
NamībijaKenija16:00
VelsaFidži17:15
BrazīlijaZimbabve21:00