Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource644 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource644), Fid:2975, Did:0, useCase: 3

Ziemeļamerikāņu bronzas duelī Kanādas kērlingisti pieveic ASV komandu

Kristaps Pildiņš
Kristaps Pildiņš

Ziemeļamerikāņu bronzas duelī Kanādas kērlingisti pieveic ASV komandu
Kanādas kērlingisti pēc uzvaras spēlē. Foto: Reuters/Scanpix

Pekinas olimpiskajās spēlēs noslēgusies vīriešu kērlinga turnīra spēle par trešo vietu. Tajā tikās Kanādas un ASV komandas, pārākiem ar 8:5 esot kanādiešiem.

Pekinas olimpisko spēļu kērlinga turnīri risinās 2008. gada vasaras spēļu peldēšanas sacensību norises vietā, kas pārveidota par ledus arēnu. Klasiskajās kērlinga sacensībās komandā ir četri spēlētāji, kur noskaidro labāko 10 endu garā spēlē. Katra komanda izspēlē astoņus akmeņus, kurus cenšas nogādāt laukuma (mājas) centrā. Jo vairāk vienas komandas akmeņu tuvāk centram, jo vairāk komanda iegūst punktus. Pirms četriem gadiem par olimpiskajiem čempioniem kļuva ASV kērlingisti, kuri finālā pārspēja zviedrus.

• Vakar tika aizvadītas pusfināla spēles, kurās noskaidrojās, ka par bronzas medaļām cīnīsies ASV un Kanādas kērlingisti. Abu komandu tikšanās reizē regulārajā turnīrā kanādieši pieveica amerikāņus ar rezultātu 10:5, ASV komandai izgāžot spēles sākumu. Arī šo spēli labāk sāka kanādieši, kuri pirmajā endā spēja no mājas regulāri izsist pretinieka akmeņus, kamēr pašu pēdējais akmens palika mājā tuvāk tā centram. Vēl viens akmens atradās mājas augšdaļā, kas ļāva tikt pie diviem punktiem. Otrajā endā kanādieši izdarīja visu, lai nozagtu kaut vienu punktu, bet ļoti labs pēdējais metiens padevās Džonam Šasters.

ASV komandai veiksmīgs bija trešais ends, kurā Breds Gušē ar savu pēdējo akmeni izsita divus pretinieku akmeņus, bet tas neliedza ASV komandai tāpat paņemt divus punktus (3:3). Piekto endu pa nullēm varēja nospēlēt kanādieši, bet Gušē pēdējais metiens nebija gana spēcīgs, lai akmens pēc pretinieku akmens izsišanas arī izslīdētu no mājas. Tādējādi Kanādas komanda izvirzījās vadībā ar 4:3, bet zaudēja pēdējā akmens tiesības. Sestajā endā ASV kērlingistiem izdevās aizslēpt savu akmeni aiz pretinieku sarga, bet ar pēdējo akmeni paņemt divus punktus, izvirzoties minimālā vadībā (5:4).

• Septītā enda izskaņā Gušē izdarīja to, ko nepaveica piektajā endā. Viņš ar spēcīgu metienu no mājas izsita divus ASV komandas akmeņus, bet paša akmens arī pameta māju, komandām paliekot bez punktiem, bet Kanādas komandai saglabājot pēdējā akmens tiesības. Astotajā endā kanādieši mājas centrā noslēpa divus akmeņus aiz ASV komadnas diviem sargiem. Pēdējo akmeni izniekoja Gušē, raidot to parāk spēcīgi un, principā, izraidot cauri mājai. Šasters ar pēdējo metienu mēģināja izsist pretinieku akmeņus no mājas centra. Rikošets nebija gana sekmīgs, kanādiešiem garantējot divus punktus. Gušē centās arī pēdējo akmeni raidīt mājas centrā, bet tas neiegriezās gana labi. Kanādas komanda tāpat ieguva vadību ar 6:5.

Devītajā endā ASV komadna piedzīvoja vēl vienu neveiksmi. Kļūdas metienos sākās jau enda sākumā, bet pēdējais metiens Šastera izpildījumā bija izšķirošs. Tas nebija gana spēcīgs, lai izsistu no mājas centra pretinieka akmeni, ļaujot kanādiešiem nozagt divus punktus un principā izšķirt spēles likteni (8:5).

• Desmitajā endā ASV komandai vajadzēja atspēlēt trīs punktus. Līdzīga situācija amerikāņiem bija arī vakar pusfinālā, bet rezultāts līdzīgs. Kanādieši ielika divus akmeņus mājas centrā, bet punktu spēlei lika Gušē, kurš izsita no mājas abus pretinieku akmeņus. Tādējādi ASV komanda zaudēja iespēju atspēlēties un nepabeidza endu, par bronzas medaļniekiem kronējot Kanādas kērlingistus - 8:5.

Olimpisko spēļu medaļnieki kērlingā vīriešiem

GadsZeltsSudrabsBronza
1924LielbritānijaZviedrijaFrancija
1998ŠveiceKanādaNorvēģija
2002NorvēģijaKanādaŠveice
2006KanādaSomijaASV
2010KanādaNorvēģijaŠveice
2014KanādaLielbritānijaZviedrija
2018ASVZviedrijaŠveice
2022Kanāda

Noderīgas saites:

Pekinas OS ziņas
Latvijas olimpiskā komanda
Starti, rezultāti, tiešraides
Medaļu kopvērtējums