Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource644 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource644), Fid:2975, Did:0, useCase: 3

Lielbritānijas kērlingistēm pirmais fināls kopš 2002. gada, japānietēm pirmais vēsturē

Kristaps Pildiņš
Kristaps Pildiņš

Lielbritānijas kērlingistēm pirmais fināls kopš 2002. gada, japānietēm pirmais vēsturē
Japānas kērlingistes svin iekļūšanu finālā. Foto: EPA/Scanpix

Pekinas olimpisko spēļu sieviešu kērlinga turnīrā aizvadītas pusfināla spēles. Lielbritānijas komanda nenoturēja trīs punktu pārsvaru spēlē pret zviedrietēm, bet uzvarēja ekstra endā, kamēr Japānas komanda ar lielisku spēli pieveica Šveices komandu.

Pekinas olimpisko spēļu kērlinga turnīri risinās 2008. gada vasaras spēļu peldēšanas sacensību norises vietā, kas pārveidota par ledus arēnu. Klasiskajās kērlinga sacensībās komandā ir četri spēlētāji, kur noskaidro labāko 10 endu garā spēlē. Katra komanda izspēlē astoņus akmeņus, kurus cenšas nogādāt laukuma (mājas) centrā. Jo vairāk vienas komandas akmeņu tuvāk centram, jo vairāk komanda iegūst punktus. Pirms četriem gadiem par olimpiskajām čempionēm kļuva Zviedrijas kērlingistes, kuras finālā pārspēja Dienvidkorejas kērlingistes.

• Vakar pēc regulārā turnīra noslēguma noskaidrojās atlikušās divas pusfināla dalībnieces. Šodien tika aizvadītas cīņas par vietu olimpisko spēļu turnīra finālā. Vienā no pusfināliem tikās Zviedrijas un Lielbritānijas kērlingistes. Abu komandu regulārā turnīra spēle noslēdzās ar graujošu 8:2 uzvaru Lielbritānijas komandai. Zviedrietes uz pusfinālu nāca ar pavisam citu motivāciju, ko parādīja pirmais ends. Zviedrietes lika mājā vienu akmeni pēc otra, kamēr pretiniecēm tas neizdevās. Izniekots tika arī pēdējais akmens, kamēr Anna Haselborga nospēlēja precīzi, izvirzot Zviedrijas komandu vadībā ar 4:0.

Otrajā endā bija skaidrs, ka zviedrietes zaudēs vairāk nekā vienu punktu, jo pirms pēdējās metienu sērijas mājā bija tikai trīs Lielbritānijas komandas akmeņi. Haselborga izsita vienu, bet pēc tam Īvija Muirheda paņēma trīs punktus savai komandai. Lielbritānijas komandai iespēja panākt izlīdzinājumu radās pēc pretinieču neveiksmīgā metiena. Britu komandas akmens bija mājas centrā, bet pēdējo akmeni Muirheda nolika kā sargu. Haselborga mēģināja piekļūt centrā esošajam akmenim, bet nesekmīgi, pēc pieciem endiem rezultātam esot neizšķirtam (5:5).

• Sestajā endā zviedrietēm izdevās atgūt vadību, kad ar pēdējo metienu izdevās tikt pie diviem punktiem. Lielbritānijas kērlingistes nākamajā endā atguva zaudēto, bet spēles likeni izšķīra devītajā endā. Tajā pirms pēdējā metiena mājas centrā atradās viens Zviedrijas komandas un četri Lielbritānijas komandas akmeņi. Muirheda veica lielisku pēdējo metienu, ar rikošeta palīdzību izsitot šo pretinieču akmeni un dāvājot savai komandai četrus punktus (11:8). Zviedrietes nepadevās, desmitajā endā cīnījās līdz pēdējam akmenim, Haselborgai ar to panākot izlīdzinājumu (11:11). Lai kā ekstra endā cīnītos zviedrietes, pēdējā akmens tiesības bija pretiniecēm. Muirhedai tas nebija jāizpilda, jo jau pirms tā tuvāk mājas centram bija Lielbritānijas komandas akmens, kas ļāva pirmo reizi kopš 2002. gada iekļūt finālā - 12:11.

• Otrā pusfinālā mērojās spēkiem Šveices un Japānas kērlingistes, kuras savā starpā spēlēja arī regulārā turnīra noslēdzošajā kārtā. Šajā mačā Šveices komanda guva panākumu ar 8:4. Pirmo endu komandas aizvadīja bez punktiem, bet otrajā japānietes ar saviem akmeņiem iemūrēja Šveices komandas akmeni mājas centrā, ļaujot paņemt tikai vienu punktu un iegūt pēdējā akmens tiesības. Ar precīzu metienu tās izmantoja Sacuki Fudžisava, izsitot no mājas centra pretinieču akmeni un pati tiekot pie punkta (1:1).

• Pēc līdzīgas cīņas lieliski piekto endu aizvadīja Japānas komanda. Fudžisava ar pēdējo akmeni izsita divus pretinieču akmeņus, kas uzreiz deva četrus punktus un trīs punktu pārsvaru (5:2). Sestajā endā Fudžisava turpināja spēlēt lieliski. Ar pēdējo metienu Japānas kērlingiste izkārtoja vēl vienu punktu, tuvinot savu komandu uzvarai (6:2). Septītajā endā šveicietēm bija iespēja atspēlēt uzreiz trīs punktus. Alīna Peca ar pēdējo metienu viegli izsita pretinieču akmeni, sadeldējot deficītu līdz minimumam (5:6). Astotajā endā šveicietes aizslēpa savu akmeni aiz sarga, cerot uz Fudžisavas kļūdu. Ja tā nesekotu, Japāna tāpat tiktu tikai pie punkta. Japāniete neriskēja un šo punktu paņēma (7:5).

• Devītajā endā japānietēm ar pēdējiem diviem akmeņiem vajadzēja sist pretinieku akmeņus ārā no mājas. Viens no akmeņiem bija teju neaizsniedzams, kas varēja garantēt šveicietēm vismaz divus punktus endā, bet šis skaits varēja būt arī lielāks. Fudžisava novērsa briesmas, izsitot kopā četrus akmeņus divos piegājienos, bet savā pēdējā mēģinājumā akmeni mājā nenoturēja Peca, Šveicei paņemot tikai punktu. Desmitajā endā šveicietēm vajadzēja nozagt vismaz punktu, lai turpinātu spēli. Japānietes spēlēja piesardzīgi, sita ārā no mājas pretinieču akmeņus un noturēja minimālo pārsvaru, lai svinētu uzvaru ar rezultātu 8:6 un pirmo reizi iekļūtu olimpisko spēļu finālā.

Pekinas olimpiskās spēles, kērlings, sieviešu turnīra pusfināli

SpēleRezultāts
Japāna - Šveice8:6
Zviedrija - Lielbritānija11:12

Noderīgas saites:

Pekinas OS ziņas
Latvijas olimpiskā komanda
Starti, rezultāti, tiešraides
Medaļu kopvērtējums