Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource644 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource644), Fid:2975, Did:0, useCase: 3

Phjončhanas fināla atkārtojumā vēlreiz pārākas Zviedrijas kērlingistes

Kristaps Pildiņš
Kristaps Pildiņš

Phjončhanas fināla atkārtojumā vēlreiz pārākas Zviedrijas kērlingistes
Zviedrietes pēc sliktā sākuma atguvās un uzvarēja. Foto: AP/Scanpix

Pekinas olimpiskajās spēlēs noslēdzies sieviešu kērlinga pamatturnīrs, noskaidrojot četras labākās komandas, kas turpinās spēlēt pusfinālā. Par medaļām cīņu neturpinās Dienvidkorejas kērlingistes, kas pēdējā spēlē zaudēja Zviedrijai. Vēl pusfinālam kvalificējās Šveices, Lielbritānijas un Japānas komandas.

Pekinas olimpisko spēļu kērlinga turnīri risinās 2008. gada vasaras spēļu peldēšanas sacensību norises vietā, kas pārveidota par ledus arēnu. Klasiskajās kērlinga sacensībās komandā ir četri spēlētāji, kur noskaidro labāko 10 endu garā spēlē. Katra komanda izspēlē astoņus akmeņus, kurus cenšas nogādāt laukuma (mājas) centrā. Jo vairāk vienas komandas akmeņu tuvāk centram, jo vairāk komanda iegūst punktus. Pirms četriem gadiem par olimpiskajām čempionēm kļuva Zviedrijas kērlingistes, kuras finālā pārspēja Dienvidkorejas kērlingistes.

• Tieši Zviedrijas un Dienvidkorejas komandu duelis noslēdza regulāro turnīru. Šī spēle īpaši svarīga bija dienvidkorejietēm, kuras cerēja uz iekļūšanu pusfinālā, kamēr zviedrietes jau iepriekšējā kārtā nodrošināja tālāku cīņu par medaļām. Spēles pirmo endu komandas nospēlēja pa nullēm, bet otrajā endā, kurā pēdējā akmens tiesības bija zviedrietēm, izcili nospēlēja korejietes. Pirms pēdējām divām metienu sērijām korejiešu akmens vienīgais bija mājā. Dienvidkorejas komanda to nolēma aizsargāt dubultā, uzliekot vēl vienu sargu. Zviedrietes šos sargus tā arī nespēja apiet, ļaujot pretiniecēm izvirzīties vadībā ar 2:0.

• Nākamajos trijos endos situācija nemainījās, komandām apmainoties gūtiem punktiem. Sestajā endā labi noslēpts akmens mājas centrā bija Zviedrijas kērlingistēm, bet pašā centrā atradās Dienvidkorejas komandas akmens. Korejietes ar pirmspēdējo akmenei noņēma vienu no akmeņiem mājas priekšā, bet ar to izsita savu akmeni no mājas centra, kur nu jau atradās vien Zviedrijas komandas akmens. Zviedrietes uzlika vēl vienu sargu, bet korejietes ar pēdējo metienu nespēja to apiet, zaudējot vērtīgu punktu (3:3). Vēl viens sekmīgs ends zviedrietēm bija astotais, kurā izdevās aiz pretinieču akmens aizslēpt vienu savu akmeni, bet ar pēdējo metienu mājas centrā nogādāt vēl vienu, pirmo reizi izvirzoties vadībā ar 5:4.

• Devītajā endā Dienvidkorejas komandai vajadzēja atgūt vadību, gūstot vismaz divus punktus. Zviedrietes spēlēja gana labi, lai neļautu pretiniecēm izvietot akmeņus mājā. Tas beidzās ar to, ka korejietēm bija jādabū mājas centrā savi pēdējie divi akmeņi. Tā kā mājas priekšā nebija sargu, tad zviedrietēm nebija problēmas izsist vienu no akmeņiem. Ar pēdējo metienu korejietes izsita pretinieču akmeni no mājas, bet nespēja savu akmeni noturēt mājas centrā. Zviedrietes tika pie vēl viena punkta, principā izdzēšot pretinieču cerības uz uzvaru. Korejietes nepadevās, spēlēja desmito endu, bet zviedrietes uzreiz ielika trīs akmeņus mājā vienu pie otra, bet tālāk sita pretinieču akmeņus, lai tie nepaliktu tuvu mājas centram. Ar pēdējo akmeni korejietes vēl cerēja tikt pie sev tik nepieciešamajiem diviem punktiem, bet risks neattaisnojās, Zviedrijas komandai gūstot uzvaru ar 8:4.

• Līdz ar to korejietes noslēdza turnīru, kamēr pēdējo divu pusfināla vietu dalīšana izvērtās īpaši spraigi. Pēdējā kārtā uzvaru guva Lielbritānija un Kanāda, bet zaudējumu piedzīvoja Japāna. Visām trim komandām bija vienāda bilance, kā arī pa uzvarai katrai ar katru. Tāpēc vērā tika ņemts tā sauktais pēdējā metiena izaicinājums, ņemot vērā divus labākos katras komandas pēdējos spēles metienus. Labāk turnīrā veicās britu un japāņu kērlingistēm, bet šajā elementā par teju 10 centimetriem sliktāk pēdējos metienus veica kanādietes, paliekot bez kārotā pusfināla.

• Sieviešu komandu pusfināli paredzēti piektdien, plkst. 14:05. Šveices komanda cīnīsies par vietu finālā ar Japānas komandu, bet Zviedrijas kērlingistēm pretī stāsies Lielbritānijas komanda.

Pekinas olimpiskās spēles, kērlings, sieviešu turnīra 12. kārta

SpēleRezultāts
Japāna - Šveice4:8
KOK - Lielbritānija4:9
Dānija - Kanāda4:10
Dienvidkoreja - Zviedrija4:8

Pekinas olimpiskās spēles, kērlings, sieviešu turnīrs

VKomandaUZ
1.Šveice (Q)81
2.Zviedrija (Q)72
3.Lielbritānija (Q)54
4.Japāna (Q)54
5.Kanāda54
6.ASV45
7.Ķīna45
8.Dienvidkoreja45
9.Dānija27
10.KOK18

Noderīgas saites:

Pekinas OS ziņas
Latvijas olimpiskā komanda
Starti, rezultāti, tiešraides
Medaļu kopvērtējums