Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource644 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource644), Fid:2975, Did:0, useCase: 3

Norvēģi parāda pārākumu slēpošanā un triumfē ziemeļu divcīņas komandu sacensībās

Kristaps Pildiņš
Kristaps Pildiņš

Norvēģi parāda pārākumu slēpošanā un triumfē ziemeļu divcīņas komandu sacensībās
Jorgens Grābaks šķērso finiša līniju. Foto: Reuters/Scanpix

Pēdējais medaļu komplekts ziemeļu divcīņā Pekinas olimpiskajās spēlēs sadalīts komandu sacensībās. Pēc tramplīnlēkšanas vadībā bija Austrijas komanda, bet 4x5 km slēpošanas stafetē zeltu sacensībās izcīnīja Norvēģija komanda.

Pekinas olimpiskajās spēlēs atlika sadalīt pēdējo medaļu komplektu ziemeļu divcīņā. Komandu sacensībās piedalījās 10 komandas, katrā četri sportisti, kuri vispirms sacentās lēcienos no lielā tramplīna, bet pēc tam veica 4x5 kilometru slēpošanas stafeti. Pirms četriem gadiem Phjončhanā uzvarēja Vācijas komanda, kurai sekoja Norvēģijas un Austrijas pārstāvji. Šīs trīs komandas bija galvenās favorītes cīņā par medaļām arī Pekinā, ko parāda arī šo valstu pārstāvju sniegums inidividuālajās sacensībās.

• Sacensības komandas sāka ar lēcieniem no lielā tramplīna. Allaž labus rezultātus tramplīnlēkšanā uzrāda Japānas ziemeļu divcīņas pārstāvji, bet individuālajās sacensībās lieliskus lēcienus veikušais Rjota Jamamoto šoreiz nespēja veikt tik labu lēcienu, atdodot trešo vietu labāku lēcienu veikušajam Julianam Šmidtam un Vācijas komandai. Tikmēr pārliecinoši labākie tramplīnlēkšanā bija austrieši, kuri laika izteiksmē ieguva astoņu sekunžu pārsvaru pār Norvēģijas komandu. Tas gan uz 4x5 km slēpošanas stafetes fona, atceroties individuālās sacensības, nebija daudz. Vācijas komanda varēja startēt 11, bet Japānas - 12 sekundes aiz austriešiem. Piektajā vietā pēc tramplīnlēkšanas ierindojās francūži, kuriem bija minūtes un 27 sekunžu deficīts.

• Slēpošanas stafetes pirmajā posmā pirmajā aplī savas komandas pārsvaru pār konkurentiem palielināja Francs-Jozefs Rērls, kurš jau pirmajā kilometrā bija ātrāks par 10 sekundēm. Pārējie trīs reālie konkurenti cīņā par medaļām slēpoja kopā. Pēc pirmā apļa Rērla pārsvars bija 19 sekundes. Otrajā aplī iedzinēju grupa sadalījās, no tās nedaudz atpaliekot norvēģim Espenam Bjernstadam. Tikmēr Manuels Faists un Jošito Vatabe ātri noķēra Rērlu. Stafetes maiņu trīs līderes veica kopā, bet Norvēģijas komanda atpalika 4.6 sekundes.

• Otrā posma sākumā nelielo deficītu likvidēja Espends Andersens, līderu kvartetam slēpojot kopā. Iedzinēju duetu nopietni uztvert nevarēja, jo Francijas un ASV komanda zaudēja minūti un astoņas sekundes. Pirms ieslēpošanas stadionā no pārējās grupas centās atrauties Johanes Lamparters no Austrijas, bet mēģinājums nebija sekmīgs. Viņš nodeva stafeti tālāk pirmajā vietā, 1.3 sekundes zaudēja Andersens, bet četru sekunžu atpalicība bija Vācijas un Japānas komandām.

Trešajā posmā no līderu trio sāka atpalikt vācietis Ēriks Frencels, kurš nevarēja piedalīties individuālajās sacensībās pozitīvo Covid-19 analīžu dēļ. Atrašanās karantīnā noteikti nenāca par labu Frencela sportiskajai formai, bet viņš darīja visu, lai atstātu Vācijas komandu cīņā. Tempu nenoturēja konkurenti, pēc pirmā apļa atkal visam četriniekam esot kopā. Otrajā aplī Frencela spēki tomēr bija galā, trim konkurentiem kāpumā aizbēgot no vācieša 14 sekunžu attālumā. Stafetes maiņu vadībā veica Jens Luros Oftebru, kurš veica sprinta finišu, iegūstot 10 sekunžu pārsvaru pār Japānas un Austrijas komandām. Tikmēr Vācijas komandas deficīts sasniedza teju 37 sekundes no līdera un 25 no trešās vietas.

• Individuālajās sacensībās savas ātruma prasmes parādīja Vincens Gaigers, kuram nu bija jāveic pamatīga iedzīšana. Viņam labā ziņa bija tā, ka Japānai pēdējā posmā bija salīdzinoši ne tik labs slēpotājs, Rjota Jamamoto. Pirmajā aplī Jorgens Grābaks deva Norvēģijas komandai neiedzenamu 41 sekunžu pārsvaru, vienatnē dodoties uz finišu. Tikmēr Gaigers noņēra Jamamoto un Martinu Fricu, esot gatavs parādīt savas ātruma īpašības finiša spurtā.

Lepnā vientulībā finišēja Gaigers, Norvēģijas komandai triumfējot sacensībās. Tikmēr taktiskā cīņa vēl pirms stadiona sākās starp pārējiem trim medaļu pretendentiem. Sprinta finišam nebija gatavs Frics, bet finiša taisnē Gaigers noturēja aiz sevis Jamamoto, dodot Vācijai sudrabu, bet bronza Japānas komandai.

Pekinas olimpiskās spēles, ziemeļu divcīņa, komandu sacensības (lēcieni no lielā tramplīna+4x5 km slēpojums)

VietaKomandaRezultāts
1.Norvēģija50:45.1
2.Vācija+54.9
3.Japāna+55.2
4.Austrija+59.6
5.Francija+2:15.0
6.ASV+2:22.0
7.Čehija+2:25.5
8.Somija+2:39.0

Pekinas olimpiskās spēles, ziemeļu divcīņa, medaļnieki

DatumsDisciplīnaZeltsSudrabsBronza
09.02Mazais tramplīns+10kmGaigers (GER)Grābaks (NOR)Graiderers (AUT)
15.02Lielais tramplīns+10kmGrābaks (NOR)Oftebru (NOR)Vatabe (JPN)
17.02Komandu sacensībasNorvēģijaVācijaJapāna

Noderīgas saites:

Pekinas OS ziņas
Latvijas olimpiskā komanda
Starti, rezultāti, tiešraides
Medaļu kopvērtējums

     [+] [-]

, 2022-02-17 14:47, pirms 2 gadiem
Tāds prieks par Japānas bronzu! Protams, viss noritēja viņiem izdevīgā ne tajā ātrākajā tempā, bet sava iespēja ir jāspēj izmantot. Nebiju gaidījis šo medaļu, tāpēc dubultprieks. Hideaki Nagai 38 gadu vecumā (39 paliks oktobrī) pirmā Olimpiskā medaļa. Japānai tikai Jamamoto ir jaunāks par 30 gadiem, ja skatās japāņu šodienas četrinieku.

  +1 [+] [-]

, 2022-02-17 15:13, pirms 2 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Tāds prieks par Japānas bronzu! Protams, viss noritēja viņiem izdevīgā ne tajā ātrākajā tempā, bet sava iespēja ir jāspēj izmantot. Nebiju gaidījis šo medaļu, tāpēc dubultprieks. Hideaki Nagai 38 gadu vecumā (39 paliks oktobrī) pirmā Olimpiskā medaļa. Japānai tikai Jamamoto ir jaunāks par 30 gadiem, ja skatās japāņu šodienas četrinieku.
Jup. Tā bija konča. Pirms pēdējā posma likās ka kritīs no četrinieka ārā, bet nekā. Japāņiem par labu, pieļauju, nāca ilgās taktiskās cīņas, kad slēpojums bija ļoti lēns. Tā rezultātā beigām pietika spēks, bet ātrums nebija tas sliktākais.

     [+] [-]

, 2022-02-17 15:23, pirms 2 gadiem
Sporta domātājs rakstīja: Jup. Tā bija konča. Pirms pēdējā posma likās ka kritīs no četrinieka ārā, bet nekā. Japāņiem par labu, pieļauju, nāca ilgās taktiskās cīņas, kad slēpojums bija ļoti lēns. Tā rezultātā beigām pietika spēks, bet ātrums nebija tas sliktākais.
Piekrītu. Man liekas, ka austrieši nemaz nepieļāva iespēju, ka varētu palikt bez medaļas, tāpēc pilnībā koncentrējās uz cīņu par sudrabu ar Vāciju, aizraujoties ar taktiskajās spēlītēm pēdējā posmā.

     [+] [-]

, 2022-02-17 15:28, pirms 2 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Piekrītu. Man liekas, ka austrieši nemaz nepieļāva iespēju, ka varētu palikt bez medaļas, tāpēc pilnībā koncentrējās uz cīņu par sudrabu ar Vāciju, aizraujoties ar taktiskajās spēlītēm pēdējā posmā.
Austrija tak meginaja mukt. Domaju, vini reali raustijas palikt besha

     [+] [-]

, 2022-02-17 15:29, pirms 2 gadiem
Kā Austrija norakās. Varbūt tiešām ne Lamparteram ne Greidereram nav forma labākā, bet abiem bija jāiet prom un jānokrata vācieši un japāņi. Atstāt visu vājākajam dalībniekam, kad konkurentiem Grabāks un Gaigers
Par japāņiem vienmēr prieks, pelnīta medaļa.

     [+] [-]

, 2022-02-17 15:30, pirms 2 gadiem
Murlāpsis rakstīja: Austrija tak meginaja mukt. Domaju, vini reali raustijas palikt besha
Kas tā par mukšanu. Neesi redzējis PK kā Lampārters var aiziet? Šodien nekā tāda nebija.