Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource644 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource644), Fid:2975, Did:0, useCase: 3

Zviedrijas un Lielbritānijas kērlingisti kā pirmie kvalificējas pusfinālam

Kristaps Pildiņš
Kristaps Pildiņš

Zviedrijas un Lielbritānijas kērlingisti kā pirmie kvalificējas pusfinālam
Brūss Mouats aizveda līdz ceturtajai vietai Lielbritānijas jaukto pāru komandu un nu cīnīsies par medaļām arī vīru turnīrā. Foto: Reuters/Scanpix

Pekinas olimpisko spēļu vīriešu kērlinga turnīrā savstarpējo spēli šodien aizvadīja turnīra līdervienības, Zviedrija un Lielbritānija. Britiem izdevās zviedriem sagādāt pirmo zaudējumu, bet abas tāpat jau garantējušas vietu pusfinālā.

Pekinas olimpisko spēļu kērlinga turnīri risinās 2008. gada vasaras spēļu peldēšanas sacensību norises vietā, kas pārveidota par ledus arēnu. Klasiskajās kērlinga sacensībās komandā ir četri spēlētāji, kur noskaidro labāko 10 endu garā spēlē. Katra komanda izspēlē astoņus akmeņus, kurus cenšas nogādāt laukuma (mājas) centrā. Jo vairāk vienas komandas akmeņu tuvāk centram, jo vairāk komanda iegūst punktus. Pirms četriem gadiem par olimpiskajiem čempioniem kļuva ASV kērlingisti, kuri finālā pārspēja zviedrus.

• Turnīra devītajā kārtā svarīgu spēli cīņā par vietu labāko četriniekā aizvadīja ASV un Šveices kērlingisti. Pirmo punktu paņēma šveicieši, bet otrajā endā veiksme bija ASV sabiedrotā, jo viena punkta vietā izdevās tikt pie diviem. Viens no akmeņiem vien par pāris milimetru tiesu skāra mājas līniju, ļaujot ASV izvirzīties vadībā. Pēc nerezultatīviem endiem Šveices komandai izdevās atgūt vadību sestajā endā. Tajā pirms pēdējās metienu sērijas mājā izvērsti atradās divi Šveices akmeņi. Vienu Džons Šasters izsita, bet Benuā Švarcs pēdējo akmeni nogādāja mājā, Šveicei esot vadībā ar 4:3.

• Spēles turpinājums pagāja ASV komandas zīmē. Septītajā endā šveicieši centās nozagt punktu, bet ar pēdējo akmeni atlika vien mēģināt nosargāt to, ka pretinieki paņem tikai punktu. Šasters ieraidīja akmeni mājas centrā, atgūstot vadību savai komandai. Astotajā endā pirms pēdējās metienu sērijas mājas priekšā bija seši abu komandu akmeņi, bet mājā tuvāk tās centram atradās divi Šveices komandas akmeņi. Šasteram ar lielisku metienu izdevās nogādāt akmeni mājas centrā, ko no turienes ar cita sava akmens palīdzību neizsita Švarcs. Devītajā endā ASV komanda nosargāja vēl vienu akmeni mājas centrā, nozogot otro punktu pēc kārtas. Tas bija izšķiroši, ļaujot ASV kērlingistiem gūt panākumu ar 7:4.

• Desmitajā kārtā sacentās turnīra līdervienības, Zviedrijas un Lielbritānijas kērlingisti. Jau pirmajā endā zviedriem radās iespēja nozagt punktu, bet vajadzēja veikt izcilu pēdējo metienu, jo briti pirms mājas centra novietoja vairākus akmeņus. Niklass Edīns meklēja veidu, kā tikt klāt pretinieku akmenim, bet to neatrada, pirmo punktu paņemot britiem. Otrajā endā zviedriem neveicās ar metienu realizāciju, kamēr Lielbritānijas komanda lika akmeņus mājas centrā. Edīns pēdējo akmeni raidīja pārāk vāji, ļaujot britiem paņemt vēl divus punktus (3:0). Trešā enda izskaņā zviedriem mājā nebija neviens akmens, kas nozīmēja, ka ar pēdējo akmeni vajadzēja paņemt punktu un atdot pēdējā akmens tiesības pretiniekiem.

• Piektajā endā pārāk vāju metienu veica Brūss Mouats, kurš mēģināja ieraidīt savu pēdējo akmeni mājas centrā. Zviedri jau bija garantējuši punktu, bet ar pēdējo akmeni varēja gūt vēl kādu. Pēc Edīna metiena zviedri beigās nevis ieguva, bet gandrīz zaudēja punktu, izsitot pašu akmeni no mājas centra. Viens akmens par nieka tiesu tomēr palika tuvāk mājas centram (2:4). Septītajā endā briti aiz sarga aizlika trīs akmeņus mājā. Edīnam ar pēdējo akmeni vajadzēja tos izsist, vai atrast ceļu uz mājas centru. Viņam izdevās gana precīzs metiens, lai neļautu pretiniekiem nozagt punktu (3:5).

• Astotajā endā briti bez lielām problēmām paņēma vēl divus punktus, pietuvojoties uzvarai. Devītajā endā zviedru uzdevums bija atspēlēt vismaz trīs punktus, lai būtu reāli pacīnīties par rezultāta izlīdzināšanu 10. endā. Briti šādu scenāriju nepieļāva, ļaujot pretiniekiem mājā nogādāt divus akmeņus. Ar pēdējo metienu zviedri izsita divus pretinieku akmeņus, atspēlējot divus zaudētos punktus. Desmitajā endā zviedriem vajadzēja nozagt vismaz divus punktus, lai panāktu izlīdzinājumu. Briti visu endu spēlēja no aizsardzības pozīcijām, lai saglabātu iegūto pārsvaru. Mouats izlēma lieki neriskēt, izsita vienu no diviem pretinieku akmeņiem no mājas un sagādāja zviedriem pirmo zaudējumu turnīrā ar 7:6.

• Pēc šīs kārtas Zviedrija un Lielbritānija jau garantēja vietu pusfinālā, bet šādu iespēju palaida garām Kanādas kērlingisti, kas spēja izcīnīt iespēju spēlēt ekstra endu pret Krievijas Olimpiskās komitejas komandu, bet tajā krievi ar pēdējo akmeni guva panākumu ar 7:6. Tāpat savas izredzes krietni pabojāja ASV kērlingisti, kas pamanījās ar 4:10 zaudēt Itālijas komandai, kurai tas bija tikai otrais panākums turnīrā.

Pekinas olimpiskās spēles, kērlings, vīriešu turnīra 9. un 10. kārta

SpēleRezultāts
KOK - Norvēģija5:12
Kanāda - Ķīna10:8
Šveice - ASV4:7
Zviedrija - Dānija8:3
Zviedrija - Lielbritānija6:7
Itālija - ASV10:4
Norvēģija - Ķīna6:8
KOK - Kanāda7:6

Pekinas olimpiskās spēles, kērlings, vīriešu turnīrs

VKomandaUZ
1.Zviedrija (Q)71
2.Lielbritānija (Q)61
3.Kanāda53
4.KOK44
4.ASV44
6.Šveice34
7.Ķīna35
7.Norvēģija35
9.Itālija25
10.Dānija16

Noderīgas saites:

Pekinas OS ziņas
Latvijas olimpiskā komanda
Starti, rezultāti, tiešraides
Medaļu kopvērtējums