Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource644 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource644), Fid:2975, Did:0, useCase: 3

Kērlinga lielvalstu duelī Zviedrijas kērlingistes par milimetru tiesu uzvar kanādietes

Kristaps Pildiņš
Kristaps Pildiņš

Kērlinga lielvalstu duelī Zviedrijas kērlingistes par milimetru tiesu uzvar kanādietes
Zviedrijas kērlingistes atzīmē uzvaru. Foto: Reuters/Scanpix

Pekinas olimpisko spēļu sieviešu kērlinga turnīrā spraigu cīņu aizvadījušas Zviedrijas un Kanādas komandas. Beigās Zviedrijai uzvaru garantēja vien pāris milimetru tuvāk centram esošs akmens, ko noteica ar mērierīces palīdzību.

Pekinas olimpisko spēļu kērlinga turnīri risinās 2008. gada vasaras spēļu peldēšanas sacensību norises vietā, kas pārveidota par ledus arēnu. Klasiskajās kērlinga sacensībās komandā ir četri spēlētāji, kur noskaidro labāko 10 endu garā spēlē. Katra komanda izspēlē astoņus akmeņus, kurus cenšas nogādāt laukuma (mājas) centrā. Jo vairāk vienas komandas akmeņu tuvāk centram, jo vairāk komanda iegūst punktus. Pirms četriem gadiem par olimpiskajām čempionēm kļuva Zviedrijas kērlingistes, kuras finālā pārspēja Dienvidkorejas kērlingistes.

• Zviedrijas komanda turnīra pirmajās divās spēlēs cīnījās ar mainīgām sekmēm. Līdzīgi nospēlēja arī Kanādas kērlingistes, nu abām komandām sacenšoties savā starpā spēlē, kas vēlāk var izrādīties svarīga cīņā par vietu pusfinālā. Pēc pirmajiem diviem endiem Kanādas komanda izvirzījās vadībā ar 1:0, bet trešajā endā zviedrietes atspēlējās. Zviedrijas komandai jau pirms pēdējo divu akmeņu izspēles bija laba iespēja iegūt vairāk nekā vienu punktu, bet ļoti labu pēdējo metienu veica Dženifera Džounsa, raidot akmeni mājas centrā. Precīzi nospēlēja arī Anna Haselborga, izsitot šo akmeni un paņemot divus punktus Zviedrijai.

• Negaidīti veiksmīgs Zviedrijas kokmandai izvērtās piektais ends. Kad komandām palika pa diviem akmeņiem, tikai viens Zviedrijas akmens atradās mājā. Džounsa arī to izsita, kas jau lika gaidīt bez punktiem aizvadītu endu, bet tas strauji mainījās. Zviedrijas komanda ielika akmeni mājā, ko neveiksmīgi centās izsist kanādietes. Potenciāli divi punkti zviedrietēm jau bija teju rokā, bet, pasitot vienu no akmeņiem, kas bija tuvu mājai, Zviedrijas komanda guva trīs punktus, izvirzoties vadībā ar 5:2. Nākamajos divos endos komandas apmainījās gūtiem punktiem, situācijai nemainoties.

• Kanādas komandai labākais bija astotais ends, kurā spīdoši pēdējos divus akmeņus izspēlēja Džounsa. Pirms tiem neviens no Kanādas komandas akmeņiem nebija mājā, kamēr pretiniecēm tādi bija četri. Ar pirmo metienu Džounsa nevienu no tiem neizsita, bet ar otro piegājienu divus, kas atradās tuvāk mājas centram. Tādējādi nu tuvāk centram bija divi Kanādas komandas akmeņi, rezultāta starpībai kļūstot minimālai (4:5). Kanādietes nākamajā endā centās nozagt kādu punktu, bet nesekmīgi. Pēdējā endā kanādietēm vajadzēja gūt vismaz divus punktus, bet šoreiz nedaudz pietrūka. Divi akmeņi bija ļoti tuvi, bet ar mērierīces palīdzību tika noteikts, ka Zviedrijas komandas akmens ir tuvāk centram, ļaujot Kanādas komandai saņemt tikai vienu punktu. Tādējādi Zviedrijas komanda svinēja otro uzvaru ar rezultātu 7:6.

• Pie pārliecinošas otrās uzvaras tika Dienvidkorejas komanda, kas ceturtajā un piekttajā endā nozaga trīs punktus krievietēm, gūstot panākumu ar 9:5. Tikmēr Japānas komanda pirms pēdējā enda bija iedzinējos ar 5:7 spēlē pret Dānijas kērlingistēm, bet ar nevainojamu metienu Sacuki Fudžisava izsita divus pretinieču akmeņus, atnesot savai komandai uzvaru ar 8:7.

Pēc lielas uzvaras pār Kanādas komandu piektajā kārtā zviedrietes ļāva mājiniecēm no Ķīnas nozagt trīs punktus, kas ķīnietēm ļāva tikt pie pirmās uzvaras turnīrā ar 9:6. Uzvaru sērija pārtrūka ASV komandai, kas visai pārliecinoši ar 5:10 atzina Lielbritānijas komandas pārākumu. Tikmēr vienīgā komanda, kas turpina turnīru bez zaudējumiem ir Šveice, kas piektajā kārtā ar 8:5 pārspēja Dānijas kērlingistes.

Pekinas olimpiskās spēles, kērlings, sieviešu turnīra 4. un 5 kārta

SpēleRezultāts
Zviedrija - Kanāda7:6
Dienvidkoreja - KOK9:5
Japāna - Dānija8:7
KOK - Japāna5:10
Dānija - Šveice5:8
Lielbritānija - ASV10:5
Zviedrija - Ķīna6:9

Pekinas olimpiskās spēles, kērlings, sieviešu turnīrs

VKomandaUZ
1.Šveice40
2.ASV31
2.Japāna31
4.Dienvidkoreja21
5.Zviedrija22
5.Lielbritānija22
7.Kanāda12
8.Dānija13
8.Ķīna13
10.KOK04

Noderīgas saites:

Pekinas OS ziņas
Latvijas olimpiskā komanda
Starti, rezultāti, tiešraides
Medaļu kopvērtējums