Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource644 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource644), Fid:2975, Did:0, useCase: 3

A.Hirano izrauj uzvaru rampā, leģendārais Vaits atvadās ar ceturto vietu

Kristaps Pildiņš
Kristaps Pildiņš

A.Hirano izrauj uzvaru rampā, leģendārais Vaits atvadās ar ceturto vietu
Ajumu Hirano. Foto: Reuters/Scanpix

Pekinas olimpiskajās spēlēs kronēts jaunais olimpiskais čempions snovborda rampas disciplīnā. Par to kļuva divu olimpisko sudrabu laureāts Ajumu Hirano no Japānas. Tikmēr savās pēdējās olimpiskajās spēlēs ceturto vietu izcīnīja snovborda leģenda Šons Vaits no ASV.

Pekinas olimpiskajās spēlēs šorīt snovbordisti dalīja medaļas rampas disciplīnā, kurā galvenā uzmanība tika pievērsta snovborda leģendai, trīskārtējam olimpiskajam čempionam, Šonam Vaitam no ASV, kurš pēc šīm olimpiskajām spēlēm noslēgs karjeru. Pirms divām dienām risinājās kvalifikācijas sacensības, kurās vajadzēja noskaidrot 12 labākos, kuri piedalīsies finālsacensībās. Vaits nopelnīja 86.25 punktus, kas bija ceturtais rezultāts, bet pirmās divas vietas ieņēma divi citi Phjončhanas olimpisko spēļu medaļnieki - Ajumu Hirano no Japānas un Skotijs Džeimss no Austrālijas, kuri vienīgie saņēma virs 90 punktiem.

• Snovbordisti pirmajā mēģinājumā startēja atbilstoši kvalifikācijā uzstādītajiem rezultātiem. Potenciāli vājākie sportisti spēja veikt gana iespaidīgus lēcienus un trikus salīdzinājumā ar vakardienas sieviešu sacensībām, bet arī novērtējums bija atbilstošs pārējo konkurentu sniegumam. Pat tiem, kuri nosēdināja visus savus lēcienus, par programmu piešķīra zem 80 punktiem. Ļoti svarīgi rampā ir uzņemt ātrumu, lai tiktu pie iespējas izpildīt trikus pēc iespējas lielākā augstumā.

• Pirmajam 80 punktu atzīmi izdevās pārkāpt Teiloram Goldam no ASV (81.75), bet viņu pārspēt neizdevās komandas biedram, Šonam Vaitam, kurš ar pāris nelielām kļūdām piezemējumos par savu lēcienu kombināciju saņēma 72 punktus. Labāk neklājās Skotijam Džeimsam, kurš nespēja piezemēt lēcienu un nokrita. Pēdējais mēģinājumu veica Ajumu Hirano, kurš lieliski sāka savu programmu, bet īsi pirms tās beigām piedzīvoja kritienu pēc lēciena, iespējams, izniekojot mēģinājumu, kas dotu medaļu.

• Par jauno sacensību līderi otrajā mēģinājumā kļuva šveicietis Jans Šīrers, kurš stabili veica visus savus lēcienus, nepieļāva kļūdas un tika atzinīgi par to novērtēts ar 87.25 punktiem. Pienācīgu atbildi nespēja veikt Teilors Golds, kļūdoties lēciena piezemējumā. Tikmēr savā otrajā mēģinājumā vairs tādas kļūdas nepieļāva Šons Vaits, kuram nedaudz pietrūka ātruma un augstuma pāris lēcienos, bet programma bija gana sarežģīta, par kuru viņš saņēma 85 punktus. Savu sniegumu būtiski uzlaboja arī Skotijs Džeimss, kura lēcieni arī varēja būt vēl augstāki, bet šoreiz svarīgi bija nostartēt stabili, lai būtu cīņā par medaļām. Džeimsam tas izdevās, pirmajam saņemot vairāk par 90 punktiem (92.50). Ar lēcienu augstumu nekādu problēmu nebija Ajumu Hirano, kurš trikus veica vairāk nekā piecu metru augstumā. Šoreiz viņš piezemēja visus lēcienus, parādot, ka var cīnīties par zeltu (91.75).

• Trešajā mēģinājumu kārtā jau pirmo lēcienu nepiezemēja Jans Šīrers, atstājot visu konkurentu ziņā, kuri centās izbīdīt viņu no labāko trijnieka. Kaut ko vismaz 90 punktu vērtē gaidīja no Šona Vaita, bet viņš tomēr nespēja parādīt gana pienācīgu sniegumu, lai izcīnītu medaļu. Viņš nepiezemēja otro lēcienu, finišējot aplausu pavadīts un piedzīvojot emocionālu brīdi savās pēdējās olimpiskajās spēlēs. Viņš ar 85 punktiem sacensības noslēdza ceturtajā vietā. Jans Šīrers varēja priecāties par nopelnīto bronzas medaļu, kamēr Skotijs Džeimss nespēja noturēt uzņemto tempu un visu atstāja Ajumu Hirano ziņā, kuram bija jāpārspēj 92.50 punkti, lai kļūtu par olimpisko čempionu. Hirano savu iespēju izmantoja, lieliskā augstumā izpildot trikus un tos perfekti piezemējot. Tas viennozīmīgi bija sacensību labākais mēģinājums, Hirano ar 96 punktiem kļūstot par olimpisko čempionu.

Pekinas olimpiskās spēles, snovbords, rampa vīriešiem

VietaSportistsPunkti
1.A.Hirano (JPN)96.00
2.S.Džeimss (AUS)92.50
3.J.Šīrers (SUI)87.25
4.Š.Vaits (USA)85.00
5.T.Golds (USA)81.75
6.V.Guzeli (AUS)79.75
7.Č.Džozijs (USA)79.50
8.A.Hefliks (GER)76.00

Pekinas olimpiskās spēles, snovbords, medaļnieki

DatumsDisciplīnaZSB
06.02Slopstails sievietēmSadovsk-Sinota (NZL)Marino (USA)Koadija (AUS)
07.02Slopstails vīriešiemParo (CAN)Su (CHN)Makmoriss (CAN)
08.02Paralēlais slaloms sievietēmLedecka (CZE)Ulbinga (AUT)Gotņika (SLO)
08.02Paralēlais slaloms vīriešiemKarls (AUT)Mastņaks (SLO)Vailds (ROC)
09.02Snovborda kross sievietēmDžeikobelisa (USA)Trespo (FRA)Odīna (CAN)
10.02Rampa sievietēmKima (USA)Kasatelē (ESP)S.Tomita (JPN)
10.02Snovborda kross vīriešiemHammerle (AUT)Grondāns (CAN)Visintīns (ITA)
11.02Rampa vīriešiemA.Hirano (JPN)Džeimss (AUS)Šīrers (SUI)
12.02Snovborda kross jauktajām komandām
15.02Big Air sievietēm
15.02Big Air vīriešiem

Noderīgas saites:

Pekinas OS ziņas
Latvijas olimpiskā komanda
Starti, rezultāti, tiešraides
Medaļu kopvērtējums