Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource644 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource644), Fid:2975, Did:0, useCase: 3

Āfrikai Pekinā sešu sportistu pārstāvniecība un iztrūkums ledus trasē

Emils Ozerinskis

Āfrikai Pekinā sešu sportistu pārstāvniecība un iztrūkums ledus trasē
Phjončhanā startējušās Nigērijas bobslejistes Pekinā neredzēsim. Foto: AP/Scanpix

Olimpisko spēļu simbols ir pieci olimpiskie apļi, kas apzīmē pasaules kontinentus. Viena no lielākajām zemes masām ir Āfrikas kontinents, taču ziemas olimpiskajās spēlēs to šogad pārstāv vien seši sportisti.

Neatņemama ziemas sporta sastāvdaļa ir sniegs un ledus, taču Āfrikā ūdens šajā formā dabīgā stāvoklī sastopams tikai pašās augstākajās kontinenta virsotnēs. Tostarp globālās sasilšanas rezultātā šie ledāji strauji kūst un diezgan drīz Āfrika varētu palikt pavisam bez saviem dabīgajiem ledus un sniega krājumiem. Āfriku par savām mājām sauc 16% pasaules iedzīvotāju.

Pekinas olimpiskajās spēlēs startēs piecas Āfrikas nācijas, kuras pārstāv kopumā seši sportisti. Nigērijas vienīgais pārstāvis šajās spēlēs ir Semjuels Ikperfans, kurš piedalīsies distanču slēpošanā. Viņš ir vienīgais Āfrikas kontinenta pārstāvis, kurš nestartēs kalnu slēpošanā, bet gan kādā citā disciplīnā. Ikperfans ir dzimis Francijā, bet viņa tēvs ir nigērietis. Nigērijas pilsonību slēpotājs ieguva 2016. gadā un kļuvis par pirmo vīriešu kārtas pārstāvi Nigērijas vēsturē ziemas spēlēs.

Ganas vienīgais pārstāvis būs Šveicē uzaugušais 43 gadus vecais slalomists Karloss Moders. Ganas karognesējs būs vecākais sportists kalnu slēpošanas disciplīnā šajās olimpiskajās spēlēs.

25 gadus vecajam Eritrejas kalnu slēpotājam Šenonam Abedam šīs būs jau otrās olimpiskās spēlēs. Pirms četriem gadiem Phjončhanā milzu slalomā Abedams ierindojās 61. vietā, apsteidzot 14 finišējušos dalībniekus kopumā vairāk nekā simts sportistu konkurencē. Taču pēc ievērojamas kritikas saņemšanas socialajos medijis, Abedams slēpes ielika šķūnītī. Covid-19 pandēmijas laikā slēpotājs nolēma vēlreiz mēģināt nokļūt olimpiskajās spēlēs. Abedams dzimis Kanādā. Viņa tēvs kļavu lapu zemē nonāca 1980. gadā trīs gadu vecumā, viņa ģimenei bēgot no Eritrejā notiekošā kara.

Madagaskara ir vienīgā Āfrikas valsts ar vairāk nekā vienu sportistu šajās spēlēs. Komandas sastāvā ir vienīgā dāma no Āfrikas kontinenta. Mialitatiana Klerka dzimusi uz Āfrikas kontinentam pieguļošās lielās salas, tomēr adopcijas rezultātā Klerka kā zīdainis nonāca Francijā, kur arī uzaugusi un agrā jaunībā nonākusi uz slēpēm. Šobrīd vien 20 gadus vecajai slalomistei šīs būs otrās spēles. Debiju olimpiādē viņa piedzīvoja vien 16 gadu vecumā, kad slalomā ieguva 47. vietu un milzu slalomā 48. vietu. Arī 18 gadus vecais Metjū Nīmullers tāpat kā Klerka uzaudzis Francijā. Viņa mērķis esot kļūt par kalnu slēpošanas instruktoru.

Sestais Āfrikas valstu pārstāvis Pekinas spēlēs būs marokānis Jasins Auičs. 31 gadu vecajam kalnu slēpotājam šī būs debija oilmpiskajās spēlēs. Kopumā Maroka startējusi astoņās ziemas olimpiskajās spēlēs.

Kopumā Āfrikas valstu pārstāvniecība Pekinā salīdzinoši ar iepriekšējām ziemas spēlēm ir strauji kritusies. Melno kontinentu nepārstāvēs neviens sportists ledus trasē. Pirms četriem gadiem Nigēriju pārstāvēja skeletoniste Simidele Adeagbo (Phjončhanā 20. vieta), kura šīm spēlēm centās kvalificēties sieviešu monobobos. Tomēr Nigērijas sportistei pietrūka viena vieta, lai tiktu pie olimpiskās kvotas. Tāpat Pekinā nebūs Nigērijas sieviešu bobsleja ekipāža. Pirms četriem gadiem Seuna Adiguna, Akuoma Omeoga un Ngozi Onvumare bobsleja sacensībās ieņēma 19. vietu, tiekot garām diskvalificētajai Krievijas sieviešu bobsleja ekipāžai.

Bez savas pārstāvniecības ledus trasē ir palikusi Gana, kuras skeletonists Akvasi Frimpongs Āfrikas kvotu neesamības dēļ startam Pekinā nekvalificējās. Ganieša cerības startēt otrajās olimpiskajās spēlēs pēc kārtas sabojāja saslimšana ar Covid-19, kas lika izlaist svarīgus posmus, lai iegūtu vajadzīgos punktus nāciju vērtējumā.

Bez dalībniekiem šajās spēlēs palikušas vēl divas nācijas, kuras pirms četriem gadiem olimpiskajās spēlēs bija redzamas. Dienvidāfrikas kalnu slēpotājs Konors Vilsons Pekinas spēlēm nekvalificējās, bet Kenijas kalnu slēpotājai Sabrinai Simaerei pietrūka finansējuma, lai cīnītos par dalību četrgades lielākajā ziemas sporta forumā. Arī Togo, atšķirībā no Phjončhanas spēlēm, Pekinā nav pārstāvēta, jo pirms četriem gadiem distanču slēpošanā startējusī Matilde Petitjena šogad nav olimpiešu rindās.

Izmantotie resursi:
https://www.espn.com/espn/story/_/i...