Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:148, Did:0, useCase: 3

Korsikas rallijs: vai kronēsim 2016. gada WRC čempionu?

Juris Grīns
Juris Grīns

Korsikas rallijs: vai kronēsim 2016. gada WRC čempionu?
Sebastjēns Ožjē
Foto: wrc.com

Trīs dienu garumā Francijai piederošajā Korsikas salā norisināsies pasaules rallija čempionāta sezonas 11. posms "Tour de Corse - Rallye de France". Šīs sacīkstes būs īpašas vairāku iemeslu dēļ, viens no tiem - Sebastjēns Ožjē var nodrošināt savu jau ceturto WRC titulu karjerā.

Garākie ātrumposmi sezonā

Korsikas rallijā būs jāveic tikai desmit ātrumposmi, taču to kopējais garums sastādīs iespaidīgus 390 kilometrus, padarot šo par vienu no garākajiem posmiem visā WRC kalendārā. Šodien tiks veikti pirmie četri ātrumposmi, taču starp tiem nebūs iespējas apkopt mašīnas servisa parkā, būs ļauts vien nomainīt riepas. Sestdiena būs garākā diena šajā rallijā - atkal tiks veikti četri ātrumposmi, bet to kopējais garums sastādīs 169 km. Garākie no ātrumposmiem šajās trīs dienās pārsniegs 50 km. Turklāt, jāņem vērā, ka šajā asfalta rallijā ceļi ir ne vien raupji un nesaudzīgi pret riepām, bet arī bīstami - nereti vienā trases pusē stiepjas klints, bet otrā ir krauja. Ceļi turklāt ir šauri, tādad katra kļūda var maksāt īpaši dārgi. Turklāt, šogad aptuveni 70% no distances atšķiras no tās, kas tika izmantoti pirms gada.

Traģēdijas un triumfs Korsikas ceļos

Šogad Korsikas salā rallijs norisināsies 59. reizi. Tieši to pirmsākumos 20. gadsimta piecdesmitajos gados sacīkstes ieguva nosaukumu "Tour de Corse" - tas tādēļ, ka braukšana notika apkārt salai. Šobrīd rallijs risinās ātrumposmos kalnainā apvidū ap Napoleona Bonaparta dzimto pilsētu Ažaksjo, kas ir lielākā Korsikā. Savu unikālo kalnu ceļu dēļ gadu gaitā sacīkstes ieguvušas nosaukumu "desmit tūkstoš līkumu rallijs", taču līkumoto un bīstamo ceļu ēnas puse ir vairākas traģēdijas, kas šeit piedzīvotas. Tieši Korsikas salā 1986. gadā gāja bojā viens no tā laika ātrākajiem pilotiem, soms Henrijs Toivonens. Pasaules čempionāta kalendārā Korsikas rallijs bija no 1973. līdz 2008. gadam, bet atgriezās tajā pērn, kad uzvaru izcīnīja "Volkswagen" pilots Jari-Mati Latvala. Toreiz salu piemeklēja plūdi, kā dēļ notika vien septiņi ātrumposmi. Sebastjēnam Ožjē pirms gada rallijs izvērtās neveiksmīgs - plīsa riepa un gadījās arī tehniskas problēmas, kas lika izstāties.

Pēdējo desmit Korsikā notikušo WRC posmu uzvarētāji:

GadsUzvarētājsAuto
2015Jari-Mati LatvalaVolkswagen Polo R WRC
2008Sebastjēns LēbsCitroën C4 WRC
2007Sebastjēns LēbsCitroën C4 WRC
2006Sebastjēns LēbsCitroën Xsara WRC
2005Sebastjēns LēbsCitroën Xsara WRC
2004Marko MartinsFord Focus RS WRC 04
2003Peters SolbergsSubaru Impreza WRC2003
2002Žils PaniciPeugeot 206 WRC
2001Hesuss PurassCitroën Xsara WRC
2000Žils PaniciPeugeot 206 WRC

Ožjē dodas pēc ceturtā WRC titula

Šogad Ožjē atgriežas Korsikā, lai savai dzimtenei Francijai piederošajā salā ne vien uzvarētu, bet arī izcīnītu jau ceturto pasaules čempiona titulu pēc kārtas. "Volkswagen" komandas līderim šogad ar uzvarām nav veicies, jo daudzajos grants rallijos viņam pēc lieliskā sezonas sākuma bijis jāstartē no neizdevīgām pozīcijām, kas ietekmējušas rezultātus. Tomēr stabilitāte novedusi pie tā, ka pirmo vietu kopvērtējumā sportists nav zaudējis, gluži otrādi - spējis pakāpeniski atrauties no sekotājiem. Četrus posmus pirms sezonas izskaņas Ožjē ir 59 punktus priekšā "Volkswagen" trešajam pilotam Andreasam Mikelsenam. Ja Ožjē šajā posmā izcīna maksimāli pieejamos 28 punktus, Mikelsens nedrīkst gūt vairāk par trim punktiem, kamēr kopvērtējumā tālāk sekojošajiem "Hyundai" rūpnīcas braucējiem Heidenam Padonam un Tjerī Novilam jāgūst mazāk par 19 punktiem. Ožjē, protams, nepieciešama veiksme, lai jau Francijas posmā nodrošinātu titulu, taču viņš ir tuvu Juhas Kankunena un Tomija Makinena sasniegumu atkārtošanai, kuri arī WRC čempionātā uzvarējuši četras reizes.

WRC kopvērtējums pirms 11. posma:

VietaPilotsPunktiVietaKomandaPunkti
1.Sebastjēns Ožjē1691.Volkswagen Motorsport265
2.Andreass Mikelsens1102.Hyundai Motorsport217
3.Heidens Padons943.M-Sport World Rally Team130
4.Tjerī Noivils944.Hyundai Motorsport N96
5.Jari-Mati Latvala895.Volkswagen Motorsport II96
6.Danijs Sordo866.DMACK World Rally Team46
7.Madss Ostbergs787.Jipocar Czech National Team18
8.Ots Tanaks528.Yazeed Racing4
9.Kriss Mīke51
10.Kreigs Brīns25

"Korsikas posms ne tuvu nav viegls rallijs"

Sezonas līderis Ožjē par gaidāmajām sacensībām: "Korsikas posms ne tuvu nav viegls rallijs. Būs vairāki jauni ātrumposmi, citos savukārt būs veiktas izmaiņas. Man patīk šāda veida pārmaiņas, jo tas nozīmē pilnīgi jaunu izaicinājumu. Tāpat kā Vācijā, kur vēl sacensību beigās četras ekipāžas pretendēja uz uzvaru, paredzu, ka arī Korsikā cīņa būs tikpat sīva. Pēdējos gados Francijā man nav veicies, tāpēc personīgais mērķis ir beidzot nobraukt labi un cīnīties par uzvaru."

Bīstamie Korsikas ceļi:

Uz starta 77 ekipāžas

Šogad Korsikas rallijam dalību pieteikušas 77 ekipāžas no 17 dažādām valstīm. 12 no tām startēs ar WRC klases tehniku, vēl 11 mašīnas apstiprintas dalībai WRC2 pasaules čempionātā, bet 14 mašīnas izies uz starta WRC3 ieskaitē. Šis būs viens no tiem sezonas posmiem, kurā startēs arī "Citroen" rūpnīcas atbalstītā "Abu Dhabi Total World Rally Team" komanda ar diviem "Citroen DS3 WRC" spēkratiem - tos pilotēs Kriss Mīke, kurš uzvarējis iepriekšējos divos pasaules čempionāta posmos, kuros startējis, kā arī Kreigs Brīns. Ierindā, protams, būs visi pārējie vadošie WRC braucēji.

Prezentētas jaunās mašīnas un kalendārs

Šonedēļ pasaules rallija čempionāta aizkulisēs risinājās vairāki būtiski notikumi. Starptautiskā Automobiļu federācija (FIA) prezentēja provizorisko 2017. gada kalendāru, kurā pagaidām iekļauti 12 posmi, tie paši, kas ir sarakstā arī šogad, vien Ķīna un Polija ir izslēgtas no kalendāra. Tiek solīts, ka šiem posmiem vēl varētu būt iespēja atgriezties, tāpat klāt varētu nākt Turcija. Vai tā notiks, redzēsim pēc kāda laika. Tikmēr "Citroen", "Hyundai" un "Toyota" komandas Parīzes autošova laikā prezentējušas savus jaunajiem tehniskajiem noteikumiem atbilstoši veidotos 2017. gada WRC modeļus. Mašīnas skaistas, komandas cerību pilnas, bet rallija līdzjutējiem atliek cerēt, ka arī cīņas par uzvarām būs aizraujošākas nekā jebkad.

Izmantotie resursi:
WRC.com® |Official Website FIA World Rally...
ewrc.cz
Tour de Corse

Kurš kļūs par Korsikas rallija uzvarētāji?

  • 7

  • 2

  • 0

  • 1