Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:148, Did:0, useCase: 3

Seska lielā iespēja Čīles WRC rallijā

Gatis Liepiņš
Gatis Liepiņš

Seska lielā iespēja Čīles WRC rallijā
Sesks/Francis treniņos

Nedēļas nogalē Čīlē tiks dots starts pasaules rallija čempionāta (WRC) 11.posmam, kurā uz starta ar Ford Puma Rally1 automašīnu izies arī liepājnieki Mārtiņš Sesks un Renārs Francis. Šis mūsu ekipāžai būs viens no svarīgākajiem rallijiem līdzšinējā karjerā.

Seskam trešais iznāciens uz WRC skatuves

Seskam/Francim šis būs trešais rallijs WRC prestižākajā klasē. Arī šoreiz ekipāžas rīcībā būs "M-Sport Ford" komandas sagatavotais "Ford Puma Rally1" spēkrats, tomēr tas nebūs aprīkots ar hibrīda dzinēju. Atgādināsim, ka Polijas WRC rallijā Sesks debitēja pie ''Ford Puma Rally1'', kas nebija aprīkots ar hibrīdu. Neskatoties uz to, Sesks spēja izcīnīt augsto piekto vietu, pārsteidzot rallija pasauli. Jūlijā Sesks jau ar "Ford Puma" hibrīda versiju, kas ļauj attīstīt maksimālo jaudu, savā mājas rallijā Latvijā līdz pat noslēdzošajam ātrumposmam cīnījās par goda pjedestālu, taču tehniskas problēmas noslēdzošajā dopā viņu no trešās vietas atsvieda uz septīto. Šī būs trešā reize, kad Sesks startēs ar "Ford Puma Rally1", taču, tāpat kā Polijā, nāksies iztikt bez hibrīda. Atgādināsim, ka bezhibrīda automašīnām ir par 135 Zs mazāk nekā Rally1 hibrīda automašīnām. Diemžēl tas Seskam nenāk par labu Čīlē, jo rallijs notiks apmēram 2000 metrus virs jūras līmeņa, kas nozīmē retinātāku skābekli, retinātāku gaisu, kas ir sarežģīti ne tikai cilvēkam, bet arī iekšdedzes dzinējam. Tikmēr ar elektrību darbināmiem auto tādām problēmām nevajadzētu būt.


Foto: Tet Rally Latvia

Rezultāts var izšķirt Seska nākotni WRC

Lai arī no Mārtiņa rezultāts šajā rallijā netiek prasīts, viņa galvenais uzdevums esot nobraukt līdz galam un nepieļaut kļūdas. Taču, protams, to nevar darīt vienkārši vizinoties, tāpēc, gribot negribot, Mārtiņam ar Renāru būs jācenšas braukt ātri, lai apliecinātu savu ātrumu. Tas, ka Mārtiņš (ne tikai ar savu braukšanu, bet arī ar savu harismu) ir pamanīts WRC, par to runā ne tikai WRC komandu vadītāji un braucēji, bet arī slaveni autosporta žurnālisti un daudzi fani visā pasaulē. Pateicoties savam lieliskajam sniegumam Latvijā, M-Sport kopā ar WRC rīkotājiem un Seska atbalstītājiem atrada vēl vienu iespēju Sesku iesēdināt Rally1 tehnikā. Savos pēdējos komentāros M-Sport atzīst, ka “Esmu priecīgs, ka Mārtiņš atkal ir kopā ar mums nehibrīda Puma automašīnā. Viņa sniegums agrāk šajā sezonā patiešām izcēlās, un es ar nepacietību gaidu, kā viņš izmantos šo iespēju," saka ''M-Sport Ford'' komandas vadītājs Ričards Milleners.


Sesks un Ričards Milleners. Foto: M-Sport

Tāpat M-Sport lika noprast, ka Čīles rallijs varētu būt ''pēdējā iespēja'' Mārtiņam atstāt iespaidu uz M-Sport vadītāju Malkolmu Vilsonu un WRC komandas vadītāju Ričardu Mileneru cīņā par vietu komandā nākamajā sezonā. ''Sesks noteikti ir viens no tiem, uz kuru mēs skatīsimies. Neatkarīgi no tā, mēs meklēsim jaunākus braucējus un gatavosimies nākotnei. Ričs un pārējie ir centušies atrast veidu, kā Seskam ļaut startēt Čīlē, jo viņa sniegums Polijā un Latvijā bija neticams. Es zinu, ka Latvija bija viņa mājas sacīkstes, bet tas, kā viņš spēja divas dienas saglabāt piecu sekunžu attālumu no Ožjē, bija unikāli,” saka Malkolms Vilsons.


Foto: Foto pārpublicēt aizliegts

Arī WRC rīkotāja direktors Seskam velta atzinīgus vārdus. ''Esam lepni, ka Mārtiņš atgriežas Rally1 kategorijā un ka varam atbalstīt daudzsološo, jauno talantu,” prieku pauž WRC Promoter GMBH vecākais sporta direktors Peters Tūls. ''Mārtiņš jau Polijā un Latvijā visiem parādīja izcilu ātrumu un cīņassparu, un mēs uzskatām, ka viņa nākotne WRC ir ārkārtīgi spoža. Mūsu apņēmība atbalstīt jaunos talantus ir stiprāka kā jebkad agrāk, jo jauno talantu izaugsme ir ļoti būtiska WRC turpmākai attīstībai,” apliecina Tūls

Čīle ir tikai viens solis Seska karjerā. Bet, ja viss noritēs tā, kā šogad, kad viņš debitēja WRC, tas varētu būt arī ''pēdējais solis'' ceļā uz kļūšanu par pastāvīgu WRC dalībnieku 2025. gadā.


Foto: TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team

Skaistais, bet riepām nedraudzīgais Čīles rallijs

Čīles rallijs WRC čempionātā pirmo reizi tika aizvadīts 2019.gadā, tādējādi Čīlei kļūstot par 32. valsti, kas uzņēmusi WRC posmu. Taču nākamās divas reizes rallijs Čīlē nenotika – 2020.gadā rallijs tika atcelts politisko nemieru dēļ, bet 2021.gadā rallijs nenotika dēļ “Covid-19” ieviestajiem ierobežojumiem valstī. Čīles rallijs WRC kalendārā atgriezās 2023.gadā, kā arī notiks šogad un nākamgad.

Čīles plūstošie rallija ātrumposmi vedīs pa līdzeniem grants ceļiem, kur vairums šo ralliju pielīdzina Jaunzēlandes vai pat Somijas ātrajiem ceļiem. Taču vietām sportistiem sava meistarība būs jādemonstrē šauros un tehniskos ceļa posmos. ''Ceļi tur ir ātri un plūstoši, līdzīgi kā Somijā, taču grants un ceļa pamatnes īpašības ir pavisam atšķirīgas, tāpēc es teiktu, ka vissvarīgākais šeit būs riepu nodilums,'' saka Kalle Rovanpera.


Foto: wrc.com

Un Rovanperas teiktais apstiprinājās ceturtdienas treniņos, kuros Mārtiņš Sesks uzrādīja augsto otro vietu, kamēr vairums braucēju izvēlējās braukt ļoti lēnām un piesardzīgi, tādējādi taupot riepas rallijam (Rally1 klases braucējiem, kopā ar treniņiem, uz visu ralliju ir pieejamas 28 riepas). Tieši pareizā riepu izvēle un māka tās saudzēt būs viens no galvenajiem stūrakmeņiem labam rezultātam, jo ceļš vietām esot ļoti abrazīvs, kā rezultātā riepas ātri dils. "Visu ātrumposmu nobraucu pārbrauciena režīmā, jo man vajadzīgas riepas rallijam, tāpēc, diemžēl, mums tas bija diezgan bezjēdzīgs brauciens," pēc treniņiem teica WRC2 klases līderis Olivers Solbergs.


Foto: wrc.com

Vai igaunis Ots Tanaks Čīles WRC uzvarēs trešo reizi pēc kārtas?

Līdz šim Čīles WRC rallijs noticis divas reizes, kur abas reizes uzvarēja igaunis Ots Tanaks. Pirmo reizi viņš to paveica ar ''Toyota Yaris WRC'', bet 2022.gadā viņš ar ''Ford Puma Rally1 Hybrid'' par 42,1 sekundēm apsteidza Tjerī Noivilu. Šogad Tanaks atgriezies ''Hyundai'' komandā un startē ar ''Hyundai i20 N Rally1 Hybrid''. Ja Tanaks uzvarēs arī šogad, tad viņš vienā rallijā būs uzvarējis ar trīs dažādām automašīnām.


Foto: Hyundai Motorsport

Vai Tjerī Noivils un Olivers Solbergs pēc Čīles WRC kļūs par jaunajiem čempioniem?

Pilotu ieskaitē līderis šobrīd ir beļģis Tjerī Noivils (192), kurš tuvojas savam pirmajam WRC čempiontitulam. Viņam seko Ots Tanaks (158) un Sebastjans Ožjē (154). Ja Tanaks un Ožjē šajā rallijā paliks bez punktiem, bet Noivils uzvarēs (un izcīnīs vismaz divus punktus Power Stage ātrumposmā), tad viņš divus posmus pirms sezonas beigām nodrošinās sev čempiontitulu. Taču Noivils atzina, ka viņa galvenais uzdevums ir bez problēmām sasniegt finišu un izcīnīt pēc iespējas vairāk punktus. Tikmēr Tanakam un Ožjē nav variantu, un abiem braucējiem būs jābrauc maksimāli ātri, lai izcīnītu pēc iespējas vairāk punktus. Tikmēr WRC2 klasē līderis ir Olivers Solbergs (111), kuram seko Sami Pajari (108), kurš šajā rallijā otro reizi karjerā startēs ar Rally1 tehniku un par WRC2 klases punktiem šoreiz necīnīsies. Šeit matemātika ir vienkārša – ja Solbergs uzvar, tad tieši viņš kļūs par WRC2 čempionu.


Foto: Foto pārpublicēt aizliegts

Ražotāju ieskaitē līdere ar 445 punktiem ir ''Hyundai Shell Mobis WRT'' komanda, kurai seko ''Toyota Gazoo Racing WRT'' (410). Pēc diviem pēdējiem neveiksmīgajiem rallijiem Toyota komandas vadītājs Jari-Mati Latvala atzina, ka viņš necer uz titulu ražotāju ieskaitē, kamēr viņa piloti ir noskaņojušies kaujinieciski un gatavi darīt visu, lai samazinātu pārsvaru līdz Hyundai.


Foto: wrc.com

16 smagi un prasīgi ātrumposmi

''Rally Chile Bio Bío'' ekipāžām būs jāveic 16 ātrumposmi ar kopējo distanci 306,76 kilometru garumā. Čīles rallija starts paredzēts piektdien, plkst. 14.35 pēc Latvijas laika. Pirmajās divās rallija dienās ekipāžām būs jāveic pa sešiem ātrumposmiem katrā, savukārt svētdien paredzēti noslēdzošie četri ātrumposmi, tostarp arī izšķirošais Power Stage. Latvijas līdzjutējiem jāņem vērā, ka laika starpība ar Čīli ir sešas stundas, tādējādi Čīlē pēcpusdienas ātrumposmiem notiekot laikā, Latvijā jau būs vēls vakars.

Kur sekot Seskam un Francim?

Visu FIA pasaules rallija čempionāta kalendārā iekļauto ralliju ātrumposmu tiešraides translācijas Latvijā ir vērojamas Tet televīziju piedāvājumos – izklaides platformā Tet TV+, interaktīvajā Tet TV un virszemes Tet TV – kanālos Go3 Sport 1, Latvijas rallija līdzjutējiem nodrošinot iespēju sekot līdzi WRC čempionātam ar latviešu komentētājiem. Tāpat rallija interesenti WRC norisēm var sekot straumēšanas platformā RallyTV, kur tiešraidē un ierakstā skatāmas visu ātrumposmu translācijas, ko papildina arī on-board kameru ieraksti, reportāžas, sižeti un intervijas ar dalībniekiem no servisa parka.

Lai vai kā, mūs šonedēļ sagaida ļoti interesants un aizraujošs Čīles WRC rallijs. Jācer, ka veiksme būs Seska un Franča sabiedrotā, un Mārtiņš vēlreiz mums un pārējai pasaulei liks lepoties ar savu sniegumu.

Lai izdodas!

Kopvērtējums:

V.PilotsPunkti
1.Neuville Thierry192
2.Tänak Ott158
3.Ogier Sébastien154
4.Evans Elfyn140
5.Fourmaux Adrien130
6.Rovanperä Kalle86
7.Katsuta Takamoto80
8.Dani Sordo44

Kopvērtējums ražotāju ieskaitē:

V.KomandaPunkti
1.Hyundai Shell Mobis WRT445
2.Toyota Gazoo Racing WRT410
3.M-Sport Ford WRT226

Maršruta karte (pēc Latvijas laika)
Piektdiena:
SS1, 19.72 km,14:35
SS2, 13.34 km, 15:30
SS3, 23.32 km, 16:21
...
SS4, 19.72 km, 20:46
SS5, 13.34 km, 21:41
SS6, 23.32 km, 22:32

Sestdiena:
SS7, 15.65 km, 15:07
SS8, 25.64 km, 16:01
SS9, 28.31 km, 17:05
...
SS10, 15.65 km, 21:07
SS11, 25.64 km, 22:01
SS12, 28.31 km, 23:05

Svētdiena:
SS13, 18.62 km, 14:23
SS14, 8.78 km, 15:35
SS15, 18.62 km, 16:35
SS16, 8.78 km, 19:15

     [+] [-]

, 2024-09-26 22:01, vakar
No kurienes info par 2000m virs jùras lìmeņa, es redzu, ka nebùs augstàk par 700m

  +1 [+] [-]

, 00:45, pirms 16 stundām
"Ja Tanaks uzvarēs arī šogad, tad viņš būs pirmais braucējs WRC vēsturē, kurš vienā rallijā uzvarējis ar trīs dažādām automašīnām." - Ožjē Meksiku: 2018 ar Ford. 2019 ar Citroen, 2020 ar Toyota. Vēl 2013., 2014. un 2015. gadā ar Volkswagen paņēma. Lēbs to pašu Meksiku ar Xsara, C4, un DS3 ņēma...gan jau ir vēl.

     [+] [-]

, 09:14, pirms 7 stundām
VVValdis rakstīja: No kurienes info par 2000m virs jùras lìmeņa, es redzu, ka nebùs augstàk par 700m
Arī altitude map neatrodu dopu vietas augstāk par ~ 800m ... tricky pasākums katrā ziņā, ja jau sāk taupīt riepas shakedown ... iespējams pārējiem hibrīds var tieši pretēji nospēlēt un noplosīt tās daudz ātrāk ... ja nebūs neliels lietus, tad segums būs īpaši nesaudzīgs ... iepriekšējais gads jau to parādija ...

  +1 [+] [-]

, 13:21, pirms 3 stundām
"Foto: Foto pārpublicēt aizliegts"

     [+] [-]

, 15:43, pirms 38 minūtēm
Kārtējo reizi pierādās,ka gēnā dienvidamerikāņi savā būtībā un uzvedībā nekur no iezemiešiem nav evolucionējuši,un izglītojušies! neandertālieši lien uz trases arī 21 gadsimtā!!! šitā varētu katrā ātrumposmā,un redzētu nebijušu precendentu WRC vēsturē...

     [+] [-]

, 16:09, pirms 12 minūtēm
Karoče...bez hibrīda ir līdzīgi,kā ielaist F2 starp F1 un cerēt,ka kaut kas būs...nesaprotu,kāpēc FORD piedalās tajā Āzijas fabriku cirkā,ja nevar nodrošināt rūpnīcas komandu!!!