Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:148, Did:0, useCase: 3

Loikss: "Skaidri pateicu, ka gribu startēt rallijā, bet nepiedalīšos nekādos testos"

Juris Grīns
Juris Grīns

Fredija Loiksa iziešana uz starta šonedēļ notiekošajā "Rallye de Monte-Carlo" iezīmē beļģu veterāna atgriešanos pasaules rallija čempionātā pēc aptuveni 18 gadu pārtraukuma. Sportists atklāj, kā nonācis līdz plānam atkal piedalīties sacīkstēs un atzīst, ka tagad viņu interesē vairs tikai piedalīšanās ātrumposmos un nekas cits.

Šobrīd Loikss ir jau 51 gadu vecs un pēdējo sezonu pasaules čempionātā aizvadīja 2004. gadā, kad “Peugeot” rūpnīcas komandas sastāvā piedalījās atsevišķos posmos. Savā WRC braucēja karjerā, kuras sākums datējams ar pirmo iziešanu uz starta 1993. gadā, beļģu sportists pārstāvējis arī “Toyota”, “Mitsubishi” un “Hyundai” rūpnīcu komandas, kopumā piedaloties 86 posmos. Uzvaras viņš nav guvis, bet trīs reizes kāpis uz pjedestāla un vairākkārt kopvērtējumā ieņēmis astoto vietu, kas ir Loiksa augstākais rezultāts.

Tikmēr jau pēc WRC karjeras beigšanas Loikss četras reizes kļuva par Beļģijas čempionu absolūtajā ieskaitē, pieplusojot šos titulus tiem četriem, kas jau iepriekš bija sasniegti atsevišķās klasēs. Tāpat viņš guvis septiņas uzvaras IRC seriālā, kā arī 11 reizes triumfējis Eiropas čempionāta posmos. Pēdējo reizi ERC sacīkstēs braucējs startēja 2016. gadā, kad piedalījās “Ypres Rally” un finišēja pirmais.

Montekarlo rallijā Loikss startē WRC2 klasē un pilotē “Škoda Fabia Rally2 evo” automašīnu. Viņš stāsta, ka uz šādu avantūru pierunājis stūrmanis.

“Pirms dažiem mēnešiem mēs rīkojām vakara pasēdēšanu ar Pīteru Cjoenu, kurš ir stūrmanis un arī PTR komandas īpašnieks,” stāsta Loikss. “Viņš man vaicāja, vai man būtu interese pēc ilga pārtraukuma aizvadīt kādu nelielu ralliju? Es teicu, “jā, kāpēc gan nē?” Tad decembra sākumā mēs kopā piedalījāmies nelielā rallijā Kortreikā. Toreiz skaidri sacīju viņam, ka gribu braukt, bet bez jebkāda spiediena. Negribu būt iesaistīts testos, vienkārši gribu paņemt mašīnu un doties uz pirmā ātrumposma startu. Un tieši tā mēs Beļģijā aizvadījām Kortreikas ralliju, un arī mūsu braukšana bija tīri laba. Es vairs neesmu tik ātrs, bet mēs finišējām otrie, pēc kā viņš teica, ka mums vajadzētu piedalīties Montekarlo rallijā. Mans nosacījums bija, ka viņš pieņem, ka arī uz Montekarlo gatavosimies tāpat kā uz šo ralliju, tad tā man nebūs problēma, bet, lai viņš neprasa man veikt daudz testus un sagatavošanos, jo man tam vairs nav ne laika, ne intereses. Braukšana pati par sevi, jā, tā ir aizraujoša. Viņš piekrita, un tāpēc mēs startējam Montekarlo.”

Loikss atzīstas, ka gluži bez aizvadītiem testiem uz Montekarlo ralliju nav devies, tomēr nekādus mērķus rezultātu ziņā nav sev uzstādījis.

“Tāds bija mans plāns, bet tad es redzēju, ka man ir pienācis e-pasts, kurā teikts, ka Pīters ir noorganizējis mums nelielus testus svētdienā,” atzīst Loikss. “Ikdienā esmu ļoti aizņemts, jo tirgoju “Aston Martin” automašīnas, bet sestdienā vai svētdienā testus varu aizvadīt, jo tad autosalons jebkurā gadījumā ir slēgts. Ziniet, pēdējo reizi, kad startēju pasaules čempionātā, redzēju kā Stigs Blomkvists vēl brauc ar N grupas mašīnu. Viņš ir pilots, kurš uzvarējis pasaules čempionātā, bet tad pēc daudziem gadiem atgriezās pie N grupas auto stūres un spēja ralliju izbaudīt. Tagad, 20 gadus vēlāk, es daru tāpat, tāpēc mans mērķis ir gūt prieku un sasniegt finišu. Tā man būs jauna veida pieredze.”

Izmantotie resursi:
4rati - 4rati

     [+] [-]

, 2022-01-21 12:16, pirms 2 gadiem
Redzēs, vai izgriezīs pogas tagadējiem top pilotiem. Ja tā būs, tad ko piloti dara testos?