Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:148, Did:0, useCase: 3

Tanakam plīst riepa, Portugāles rallija vadībā Rovanpera

Juris Grīns
Juris Grīns

Tanakam plīst riepa, Portugāles rallija vadībā Rovanpera
Kalle Rovanpera. Foto: wrc.com

Ota Tanaka pabūšana Portugālē notiekošā pasaules rallija čempionāta piektā posma vadībā bija īsa. Jau ceturtajā ātrumposmā igaunis pārplēsa riepu, bet vēlāk vadībā nostiprinājās Kalle Rovanpera, kurš pēc pirmās dienas ir līderis absolūtajā ieskaitē. WRC2 klasē tikmēr līderpozīcijā Olivers Solbergs.

Sacensību pirmā diena izvērsās notikumiem un pavērsieniem bagāta. Pirmajā ātrumposmā uzvarēja un par sacensību līderi kļuva Pjērs Luī Lubē, otro ātrumposmu franču pilots veica piesardzīgāk, atkrītot uz trešo pozīciju, bet vadībā izvirzījās otrs “M-Sport Ford” komandas pilots Ots Tanaks. Trešā dopa finišā Lubē iebrauca ar kūpošu mašīnu un uzreiz metās ārā no salona. Bija jāliek talkā ugunsdzēšamais aparāts. Rezultātā Lubē zaudēja pozīcijas un izkrita no pirmā trijnieka, taču vēlāk ralliju varēja turpināt.

Pēc pirmajiem trim ātrumposmiem, dodoties uz servisa parku, Tanakam bija trīs sekunžu pārsvars pār “Toyota” pilotu Kalli Rovanperu, vēl pēc nepilnas sekundes sekoja Danijs Sordo, kurš kopā ar “Hyundai” aizvada trešo WRC posmu šosezon. Pēc diviem ātrumposmiem ceturtajā pozīcijā atradās Takamoto Katsuta, taču ģeneratora problēmu dēļ viņam nācās izstāties.

Pēcpusdienā bija jāveic vēl pieci ātrumposmi. Diemžēl Tanaku jau SS4 piemeklēja nedienas, jo plīsa riepa, kā rezultātā pazaudēta nepilna minūte un sekoja atkrišana uz septīto pozīciju. Tikmēr cīņā par pirmo vietu vadību bija pārņēmis veterāns Sordo, bet 2022. gada WRC čempions Rovanpera jau pēc SS5 nonāca viņam priekšā, dienas atlikušajā daļā izveidojot desmit sekunžu pārsvaru. Dienas izskaņā no piektās pozīcijas uz trešo pacēlās Sordo komandas biedrs Tjerī Noivils. Lubē piektdienas izskaņā ieņem ceturto vietu, bet Esapeka Lapi pēdējā dopā no trešās vietas atkrita uz piekto. Abi zaudē Noivilam mazāk par sekundi. Tanaks pašlaik sestais.

Pieticīgi šo posmu uzsāka Horvātijā notikušā ceturtā WRC posma uzvarētājs Elfins Evanss, kurš, būdams arī čempionāta vadībā, trasē devās pirmais, cīnoties ar lieko grants kārtu. Pēc septiņiem ātrumposmiem brits atradās astotajā pozīcijā, bet SS8 piedzīvoja smagu avāriju. Negadījumā viņa “Toyota” tika pamatīgi sadauzīta, bet ekipāžas braucēji tika cauri sveikā.

Daudz notikumu arī WRC2 klasē, kur šajā posmā startē vairāk par 40 ekipāžām. Rallija sākumā par līderi kļuva Tēmu Suninens, pēc tam soms pozīcijas zaudēja, bet bija pacēlies uz otro vietu, pirms SS5 pārdūra riepu un zaudēja daudz laika. Līdz piektajam dopam vadībā bija Adrijēns Furmo, taču arī viņam plīsa riepa, turklāt ne tikai SS5, bet arī SS6. Tas vadību ļāva pārņemt Oliveram Solbergam. Dienas noslēgumā tuvākais sekotājs Gass Grīnsmits zaudē jau 50 sekundes, bet trešo vietu ieņem Joans Rosels, kurš saņēma 40 sekunžu sodu par nokavētu ierašanos laika kontrolē.

Jau pirmajā ātrumposmā avarēja Greguārs Munsters, bet ceturtajā dopā lēnā līkumā avarēja un vairākus kūleņus ar auto uzmeta Nikolajs Grjazins, kurš pirms tam atradās 13. vietā kopējā ieskaitē. Portugāles posmā viņš par WRC2 ieskaites punktiem necīnījās. Amortizatora defekta dēļ izstājās Kriss Mīke.

Rallijs turpināsies sestdien, kad tiks veikti setiņi ātrumposmi, bet noslēgsies ar četriem ātrumposmiem svētdien.

Portugāles rallija rezultāti pēc SS8:

Izmantotie resursi:
4rati.lv