Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Hamiltons atzinīgi vērtē Brazīlijas tiesas spriedumu pret Pikē par rasistiskiem komentāriem

Gatis Liepiņš
Gatis Liepiņš

Hamiltons atzinīgi vērtē Brazīlijas tiesas spriedumu pret Pikē par rasistiskiem komentāriem
Luiss Hamiltons. Foto: Simon Galloway / Motorsport Images

Luiss Hamiltons uzslavējis Brazīlijas varas iestādes par to, ka tās vērsās pret Nelsonu Pikē un sodīja viņu par rasistiskiem un homofobiskiem komentāriem.

Jau ziņojām, ka 2021. gada novembrī intervijā brazīliešu podkastā trīskārtējais F1 čempions Nelsons Pikē, atbildot uz jautājumu par viņa viedokli par Hamiltona Lielbritānijas Lielās balvas izcīņas sadursmi ar Maksu Verstapenu, lietoja rasu aizvainojumu.

Lai arī Pikē drīz vien atvainojās par savām piezīmēm, paziņojot, ka viņa izteiciens "bija nepārdomāts", kā arī viņš apgalvoja, ka esot kļūdaini pārtulkots, vēlāk četras cilvēktiesību grupas, tostarp Brazīlijas Nacionālā LGBT+ alianse, vērsās tiesā, iesūdzot Pikē tiesā par morālo kaitējumu 10 miljonu Brazīlijas reālu apmērā. Nesen Brazīlijas civiltiesa piesprieda Pikē samaksāt pusi no pieprasītās summas - 5 miljonus reālu, kas ir līdzvērtīgi 950 000 dolāru.

Attiecīgais tiesnesis lēmumā norādīja, ka naudas soda apmērs atspoguļo ne tikai "civiltiesiskās atbildības reparatīvo funkciju, bet arī (un, iespējams, galvenokārt) sodīšanas funkciju, tieši tādēļ, lai mēs kā sabiedrība kādu dienu varētu atbrīvoties no kaitīgajām darbībām, kas ir rasisms un homofobija".

Ceturtdien notikušajā preses konferencē Hamiltons atzinīgi novērtēja šo tiesas spriedumu. "Esmu jau komentējis šo lietu," iesāk Luiss Hamiltons. "Uzskatu, ka mums kopumā nevajadzētu dot platformu cilvēkiem, kuri ir vienkārši naida pilni.''

"Gribētu izteikt atzinību Brazīlijas varas iestādēm. Manuprāt, tas ir diezgan pārsteidzoši, ko viņi izdarījuši, saucot kādu pie atbildības, tādējādi parādot cilvēkiem, ka tas netiks pieļauts.''

"Rasisms un homofobija nav pieņemami, un mūsu sabiedrībā tam nav vietas. Tāpēc man patīk, ka Brazīlijas varas iestādes ir parādījušas, ka tās kaut ko aizstāv. Vēlos, lai tā rīkotos arī citas valdības, piemēram, Ugandā kas pieņēma likumprojektu par nāvessoda piemērošanu homoseksualitātei. Daudzi var mācīties no Brazīlijas varas iestādēm,'' nobeidz Hamiltons.

Izmantotie resursi:
Motorsport.com: F1 News, MotoGP, NASCAR,...