Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

"Ferrari" boss: "Šobrīd F1 motoru cena ir sešas reizes lielāka nekā agrāk"

Juris Grīns
Juris Grīns

"Ferrari" boss: "Šobrīd F1 motoru cena ir sešas reizes lielāka nekā agrāk"
Foto: Scuderia Ferrari

"Formula 1" komandas "Ferrari" vadītājs Matija Binoto uzsvēris nepieciešamību turpināt samazināt izmaksas pasaules čempionātā, par piemēru minot faktu, ka šobrīd izmantotie turbo dzinēji ir sešas reizes dārgāki nekā atmosfēriskie motori, kas tika izmantoti pirms tam.

Jau desmitgadēm ilgi "Ferrari" bijusi viena no turīgākajām komandām F1 čempionātā, un pagātnē tā allaž nostājusies pret tēriņu ierobežošanu šajās sacīkstēs. Tikmēr Binoto, kurš komandu sāka vadīt 2019. gadā, ir cits redzējums un viņš atzīst, ka šobrīd izmantotie motori rada finansiālas problēmas.

"Ja vērtējam visu "Ferrari" kompāniju kopā, mēs esam veselīgs uzņēmums," saka Binoto. "Pat pandēmijas laikā un šogad mūsu finansiālie rādītāji par to liecina. Bet mēs arī apzināmies, ka "Formulā 1" izdevumi šobrīd ir pārmērīgi un nākotnē tādus tēriņus nevarēsim atļauties, jo tam vienkārši nebūs jēgas."

Binoto kā galveno piemēru min turbo motorus, kuri F1 čempionātā tika ieviesti 2014. gadā, radot ievērojamu tēriņu palielināšanos.

"Ja paskatāmies uz jaudas agregātiem, salīdzinot viens pret viens šo motoru ar atmosfērisko, kas tika izmantots pirms tam, izmaksas ir sešas reizes lielākas, kas ir bezjēdzīgi," viņš atzīst. "Agrāk mēs varējām veikt daudzus testus uz stenda, jo pats motors bija daudz lētāks. Šobrīd mēs vairs nevaram atļauties veikt tādu darba apjomu, jo dzinējs ir pārāk dārgs. Domāju, ka mums ir jāsamazina izmaksas, jo tikai to izdarot nākotnē mums būs iespējas attīstīties."

Tiesa, jau šobrīd ir noteikts maksimālais komandu budžets, kas šogad nedrīkst pārsniegt 120 miljonus eiro, kamēr nākamgad tie būs 115 miljoni, bet 2023. gadā vairs tikai 108 miljoni.

"Šobrīd, kad jau gandrīz ir vasara, gandrīz visai naudai jau jābūt iztērētai, jo normāli ir, ka visvairāk tiek iztērēts pirmajos mēnešus, kad jāiepērk materiāli un jābūvē jaunās mašīnas," skaidro Binoto. "Lai iekļautos budžetā, daudzi darbi tika izdarīti jau pagājušajā gadā. Neesmu drošs, ka šie ierobežojumi ierobežos inovāciju attīstību, jo "Formulā 1" vienmēr ir noteikumi, kurus komandas cenšas izmantot pilnībā, radot jauninājumus šo noteikumu ietvaros. Svarīgas inovācijas joprojām būs, bet tagad mums jābūt daudz efektīvākiem un jāizmanto katra iespēja."

Izmantotie resursi:
The latest Formula 1 and motorsport news |...