Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Toro Rosso" boss nāk klajā ar ierosinājumu F1 šova uzlabošanai

Juris Grīns
Juris Grīns

Toro Rosso" boss nāk klajā ar ierosinājumu F1 šova uzlabošanai
Foto: Scuderia Toro Rosso

F1 komandas "Toro Rosso" vadītājs Francs Tosts ierosinājis uz pusi samazināt sacīkšu spēkratu pieļaujamo piespiedējspēka līmeni, tādā veidā panākot aizraujošāku cīņu starp braucējiem.

Arī šogad F1 noteikumos ir ieviestas izmaiņas, kā rezultātā mašīnas tiks apgādātas ar vienkāršākiem priekšējiem antispārniem un sānos esošajiem aerodinamikas elementiem, kā arī tiks īstenotas citas nianses, kuru mērķis ir uzlabot spēju pilotiem ciešāk braukt vienam aiz otra.

Tosts stāsta, ka 2017. gadā ieviestās pārmaiņas nozīmēja piespiedējspēka līmeņa palielināšanos, kas arī palīdzēja radīt līdz šim ātrākos F1 spēkratus, taču tas nenāk par labu šovam.

"Piespiedējspēks ir par lielu," viņš uzskata. "Tas nozīmē, ka mums ir lielāks ātrums līkumos, bet formulu radītajā netīrajā gaisā piloti viens otram nespēj brauktu tuvu aizmugurē. Tāpat mums ir asas bremzēšanas zonas. Kā gan būtu iespējams pie šādas situācijas veikt apdzīšanas?"

Tosts iesaka Starptautisko Automobiļu federāciju (FIA) un F1 menedžmentu (FOM) rīkoties, samazinot pieļaujamo piespiedējspēka līmeni.

"FIA un FOM apkārt ir pieredzējuši cilvēki, tādi kā Ross Brauns un Pets Saimondss, un viņi zina, kas būtu jādara - jāsamazina aerodinamikas ietekme, kas rada piespiedējspēku," skaidro "Toro Rosso" boss. "Es to samazinātu par 40 vai pat 50 procentiem. Līkumos mašīnas tad būtu daudz nestabilākas, un cilvēki redzētu, ka pilotam mašīna ir jāsavalda. Taisnēs tikmēr tās būtu vēl ātrākas un būtu vairāk iespēju apdzīt, jo jābremzē būtu no vēl lielāka ātruma, bet līkumos būtu iespējams cieši sekot priekšā braucošajam. Šādas noteikumu izmaiņas būtu viegli realizējamas, viņiem tikai ir jāgrib to izdarīt."

Izmantotie resursi:
Motorsport.com: F1 News, MotoGP, NASCAR,...

     [+] [-]

, 2019-01-09 16:06, pirms 6 gadiem
Diez vai iegūtais paātrinājums būtu tik liels, lai ar zemāku izejas ātrumu no līkuma un īsāku taisni (jo jāsāk ātrāk bremzēt) formulas sasniegtu lielāku ātrumu.

Drošība tagad ir ļoti augstā līmenī, mierīgi varētu atteikties no visām elektroniskajām lietiņām, kas daudz ko padara pilota vietā.