Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Verstapena tēvs: "Es viņam liku apdzīt vietās, kur citi to nedara"

Juris Grīns
Juris Grīns

Verstapena tēvs: "Es viņam liku apdzīt vietās, kur citi to nedara"
Foto: Motorsport.com

Ceturtdien, 30. septembrī Maksam Verstapenam apritēja 24 gadi. Lai gan sportists vēl ir pavisam jauns, šogad viņš aizvada savu jau septīto sezonu "Formulā 1", turklāt ir viens no diviem galvenajiem favorītiem uz titulu. Par to, ka tādā vecumā izdevies tikt tik tālu, viņš var pateikties savam tēvam Josam Verstapenam, kurš pats ne tik senā pagātnē startēja šajā čempionātā. "Red Bull" pilota tēvs stāsta, ka savulaik arī cītīgi mācījis dēlam, kā veikt apdzīšanas, tādēļ šobrīd viņš šajā jomā uzskatāms par vienu no labākajiem braucējiem.

F1 pasaules čempionātā Makss Verstapens debitēja vien 17 gadu vecumā, bet pa šo laiku jau uzvarējis 17 posmos un 53 reizes kāpis uz pjedestāla, savukārt iepriekšējās divas sezonas noslēdzis godalgotajā trešajā vietā. Tagad viņš spraigi cīnās par titulu ar septiņkārtējo pasaules čempionu Lūisu Hamiltonu no "Mercedes" komandas.

Viens no sportista raksturīgākajiem talantiem ir ne vien ātrums, bet arī prasme veikt apdzīšanas. Dažkārt apkārtējie viņa veiktos manevrus sauc par pārāk agresīviem, dažreiz tie beigušies ar sadursmēm, bet bieži vien holandietis spēj apdzīt labāk par jebkuru citu pilotu. Viņa tēvs skaidro, ka šī prasme ir trenēta jau kopš mazotnes.

"Jau kartinga laikos mēģināju viņam iemācīt pēc iespējas vairāk," stāsta Joss Verstapens. "Ir daudzi aspekti, kas jāņem vērā - pati braukšana, tas, kā tu veic apdzīšanas, kā stūrē līkumos. Apdzīšanas man bija liela problēma, jo tās veikt var arī nepareizi. Kad Makss zaudēja laiku apdzīšanas manevru laikā, centos viņam izskaidrot, kā būtu labāk darīt. Viss nonāca tik tālu, ka aizliedzu viņam uzbrukt saviem konkurentiem trases taisnēs vai vietās, kur apdzīt ir šķietami vienkārši. Teicu, ka viņš drīkst apdzīt tikai tur, tur vai tur, nekur citur. Un tie bija līkumi, kuros citi, iespējams, nemaz nemēģinātu apdzīt. Tas ir viens no iemesliem, kāpēc šobrīd "Formulā 1" ir šķietama sajūta, ka Makss ir spējīgs apdzīt jebkur. Viņš tajā ir trenējies gadiem un jau kartinga laikos to sāka darīt pa savam."

Tāpat viņš atzīst, ka Makss Verstapens ir ļoti aukstasinīgs pilots, kurš saspringtās situācijās spēj saglabāt nosvērtību. Šī īpašība gan esot viena no tām, ko nevar iemācīties.

"Tā vienmēr ir bijis," skaidro Joss Verstapens. "Viņam ir dažādas īpašības, par ko varam runāt, bet iekšējais miers ir saistīts ar viņa raksturu, to nevar uztrenēt. Zinu, ka neesmu vieglākā persona, ar ko kopā strādāt un esmu bijis pret Maksu prasīgs, bet viņš ir bijis spējīgs to visu izturēt. Psiholoģiski viņš vienmēr bijis ļoti spēcīgs. Izcīnot daudzas uzvaras, viņš soli pa solim ir milzīgos apmēros uzaudzējis pašpārliecinātību. Ja tu esi spējīgs sev tik ļoti ticēt, tas tā vienkārši nepazūd."

Izmantotie resursi:
The fastest and most complete Formula 1 news blog!