Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Baltijas autošosejas čempionāts gatavības fāzē jaunajai sezonai

Juris Grīns
Juris Grīns

Baltijas autošosejas čempionāts gatavības fāzē jaunajai sezonai
Foto: batcc.eu

2024. gada Baltijas autošosejas čempionāta (BaTCC) sezonas atklāšanas sacensības paredzētas no 3. līdz 5. maijam Ziemeļeiropas modernākajā trasē "Porsche Ring" Igaunijā, bet Rīgā gaidāms nākamais sacensību posms no 14. līdz 15. jūnijam ar ikgadējām "DeWALT Grand Prix" sacīkstēm. Vairākas izmaiņas veiktas arī čempionāta sporta un sacensību klašu tehniskajos noteikumos, padarot automašīnu sagatavošanu sacensībām budžetam draudzīgāku.

“Ceram turpināt veiksmīgo attīstību Baltijas valstu trasēs, ko pierāda vairāk nekā 180 unikālu dalībnieku visas sezonas garumā 2023. gadā. Esam veikuši arī vairākas izmaiņas noteikumos, lai padarītu vieglāku un ekonomiskāku autošosejas gaitu uzsākšanu vairākās sacensību klasēs, kā arī esam pamainījuši formātu četru stundu izturības sacensībām, kur ļoti gaidām arī komandas no Latvijas. Gaidām aizraujošu un emocijām pilnu autošosejas sezonu,” saka BaTCC seriāla organizators Andis Meilands.

Rīgā, Biķernieku trasē sacīkstes pirmo un vienīgo reizi norisināsies jūnija vidū – 14. un 15. jūnijā, kad uz starta stāsies arī populārā BMW 325 CUP klase, kā arī ekskluzīvās GT automašīnas, “NEZ Porsche GT3 CUP” seriāls, vairākas salonautomobiļu klases, “ABC Race” un vēsturisko formulu sacensības. Pilna sacīkšu programma sestdienā, kad sagaidāms arī kāds sportiski īpašs pārsteigums skatītājiem.

Masveidīgajā “BMW 325 CUP” klasē gaidāmas izmaiņas gan pilotu sarakstos, gan arī tehniskajos noteikumos. Aizvadītās sezonas čempions, francūzis Leo Messenger gaidāmajā sezonā nestartēs, līdz ar to klasē gaidāms jauns čempions. Tāpat dalībnieku sastāvus papildinās jauni braucēji no visām Baltijas valstīm, Polijas un Somijas. No 2024. gada sezonas tehniskajos noteikumos atļauti vēl viena ražotāja amortizatori, kas radīti īpaši “BMW 325 CUP” klasei, visām automašīnām jābūt vienādai dzinēja vadības bloka programmai, ir brīvi bremžu diski, kā arī kā dzesēšanas šķidrumu var izmantot tikai ūdeni.

Lai nodrošinātu vienkāršāku un ekonomiskāku gaitu uzsākšanu autošosejā ir veiktas izmaiņas mazo salonautomašīnu klasē “V1600”, kur var piedalīties automašīnas ar motora tilpumu līdz 1,6l, bet ir sapārota motora jauda un automašīnas svars pēc aprēķināta koeficienta, kas nodrošinās aizraujošas cīņas trasē. Šīs automašīnas startēs vienā sacīkšu braucienā kopā ar “ABC Race” klasi, kam šogad būs arī Baltijas autošosejas čempionāta statuss, kas paver plašākas iespējas piedalīties arī ārvalstu sportistiem.

Četru stundu izturības sacensībās mainīts sacensību formāts, kas paredz, ka katrai komandai sacīkstes laikā jāveic vismaz piecas nomaiņas, kā arī boksu apmeklējumam noteikts laika limits – vismaz trīs minūtes no boksos došanās brīža līdz automobilis atkal dodas trasē. Šāds solis uzlabos drošību un prasīs mazākus resursus sekmīga pitstopa veikšanai. Izmainīts arī klašu sadalījums – jaudīgākās rūpnīcu mašīnas būs “GT PRO” ieskaitē, kādreizējās TCR klases, GT4 spēkrati un filozofiski līdzīgi auto sacentīsies “GT AM”, automašīnas līdz 4l motora tilpumam “BTC4” klasē. Šīm klasēm obligāti jāizmanto “Hankook” ražotāja sliku tipa riepas. Savukārt automašīnas ar motora tilpumu līdz 3l būs “BTC3” klasē, kur būs atļauts braukt arī ar pussliku tipa “Nankang” ražotāja riepām.

Baltic Touring Car Championship jeb Baltijas autošosejas čempionāts vienā sacensību seriālā apvieno visu Baltijas valstu un tuvāko kaimiņvalstu autošosejas pilotus un Latvijas, Lietuvas un Igaunijas nacionālos čempionātus, nodrošinot augstu organizatorisko un sportisko līmeni sacensībās. Tiek piedāvātas sacensību klases automašīnām ar dzinēja tilpumu līdz 1400 ccm, 1600 ccm, 2000 ccm, 3000 ccm, 4000 ccm, kā arī mono klase “BMW 325 CUP” un sacensību klases lieljaudas un rūpnīcu ražotiem spēkratiem. Var piedalīties gan sprinta sacensībās(10 apļu distance), gan divu vai četru stundu izturības sacensībās.

Baltijas autošosejas 2024. gada sezonas kalendārs:

PosmsNorises vietaDatumi
1.Pērnava3.-5. maijs
2.Rīga14-15. jūnijs
3.Kauņa6.-7. jūlijs
4.Pērnava16.-18. augusts
5.Poznaņa20.-22. septembris