Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Sportacentrs.com redakcija izvēlas Virslīgas 2020. gada izcilniekus

Agris Suveizda

Sportacentrs.com redakcija izvēlas Virslīgas 2020. gada izcilniekus
Nemaņa Belakovičs, Stefans Paničs un Tolu Arokodare. Foto: Sanita Ieva Sparāne/Zigismunds Zālmanis/Jānis Līgats

Latvijas futbola čempionāta sezona noslēdzās pirms astoņām dienām, un portāla Sportacentrs.com redakcija, kā ieraksts, noteikusi Virslīgas izcilniekus – labākos spēlētājus, labākos trenerus un arī divas simboliskās izlases. Tā kā trešo gadu pēc kārtas par čempioni kļuva "Riga", nav liels pārsteigums, ka vairumu individuālo balvu savāca tieši galvaspilsētas klubs. Par labāko futbolistu atzinām serbu centra pussargu Stefanu Paniču, kurš "Riga" kreklu vilcis visos trijos zelta gados.

Labākie spēlētāji (maksimums – 52,0 punkti)

PozīcijaSpēlētājsKomandaPunkti
VārtsargsRoberts OzolsRiga40.5
AizsargsHerdi PrengaRiga28.5
PussargsStefans PaničsRiga44.0
UzbrucējsTolu ArokodareValmiera38.5

Labākie treneri (maksimums – 19,5 punkti)

VTrenerisKomandaPunkti
1.Tamazs PertijaValmiera12.0
2.Viktors MorozsRFS11.0
3.Mihails KoņevsRiga8.0
4.Oļegs KononovsRiga4.0
5.Dmitrijs MološsLiepāja2.0
6.Viorels FrunzeVentspils1.0
7.Jurģis KalnsTukums 2000/TSS0.5
Sergejs JerjomenkoSpartaks0.5

Balsošana

Balsojumā piedalījās rekordliels skaits Sportacentrs.com TV kanāla vai arī portāla pārstāvju – ja pirms gada simbolisko izlasi veidojām tikai sešatā, šoreiz pulku pat dubultojām un pirmoreiz sasniedzām divciparu skaitu (13): Edmunds Novickis, Emīls Ozerinskis, Jānis Cīrulis, Pēteris Neimanis, Arkādijs Birjuks, Jānis Celmiņš, Andrejs Siliņš, Agris Suveizda, Miķelis Osis, Almants Poikāns, Jurijs Žigajevs, Artūrs Barovskis un Andris Sudmalis. Gluži kā pirms gada, katram respondentam bija jānosaka A un B izlase, pa trim A un B izlašu rezervistiem (A izlases rezervisti būtībā bija trīs labākie B izlases laukuma spēlētāji) – kopumā 25 spēlētāji -, trīs labākie treneri, kā arī jānosaka gan pa diviem labākajiem individuāli katrā pozīcijā, gan divi labākie spēlētāji vispār.

Pirmkārt, katrs drīkstēja izvēlēties, kādu shēmu vien vēlas (izņemot mūsdienās absolūti neaktuālas). Otrkārt, abām simboliskajām izlasēm drīkstēja būt atšķirīgas shēmas. Treškārt, lai maksimizētu izlases kopējo spēku, drīkstēja izvēlēties, piemēram, divus labās malas aizsargus, nevis vienu kreisās un vienu labās malas. Tāpat, piemēram, drīkstēja izlasē iekļaut trīs uzbrūkošos pussargus un nevienu balsta pussargu, kā arī divus centra aizsargus un tikai vienu malējo u.tml.

Ceturtkārt, normas robežās drīkstēja pēc savas gaumes piekārtot spēlētāja pozīciju - piemēram, Ritvaru Ruginu drīkstēja uzskatīt gan par malējo aizsargu, gan centra pussargu. Piektkārt, nebija nekādu spēļu skaita ierobežojumu. Tomēr jāņem vērā, ka Virslīgas īpatnību dēļ - sezonas laikā iespējamas milzīgas izmaiņas komandu sastāvos - spēlētāju aizvadītais minūšu un maču skaits var ievērojami atšķirties, tāpēc kāds no autoriem varēja uzskatīt, ka, piemēram, spēlētājs A uz papīra ir vājāks nekā spēlētājs B, taču ir aizvadījis krietni vairāk spēļu un tādējādi šo starpību kompensējis sev par labu.

Punktu skaitīšana

Par iekļūšanu A izlasē spēlētājs saņēma 2,0 punktus, par iekļūšanu B izlasē – 1,0 punktus, bet par atrašanos A vai B izlases rezervistu sarakstā varēja saņemt 0,5 punktus. Tādējādi A izlases trīs rezervisti tika pie 1,5 punktiem (0,5 punkti par rezervista statusu un 1,0 punkti par būšanu B izlasē). Par nomināciju kā labākajam vārtsargam/aizsargam/pussargam/uzbrucējam pienācās viens punkts. Par nomināciju kā otram labākajam vārtsargam/aizsargam/pussargam/uzbrucējam varēja iegūt puspunktu. Par izvirzīšanu kā līgas labākajam spēlētājam varēja saņemt vēl vienu punktu, par izvirzīšanu kā otram labākajam spēlētājam – vēl puspunktu. Treneru balsojumā par vietām varēja iegūt attiecīgi 1,5, 1,0 un 0,5 punktus.

A izlase


Grafisko attēlu izveidoja Emīls Ozerinskis. Foto: Zigismunds Zālmanis/Jānis Līgats/Toms Dreiblats/Elvis Žaldaris/Aiga Veisa/Sanita Ieva Sparāne.

B izlase


Grafisko attēlu izveidoja Emīls Ozerinskis. Foto: Toms Dreiblats/Zigismunds Zālmanis/Elvis Žaldaris/Jānis Līgats/FK Liepāja.

Ja pirms gada čempioni mūsu balsojumā palika gandrīz pilnībā bešā, šoreiz "Riga" tika pie četrām no sešām individuālajām balvām un nopelnīja lielāko pārstāvniecību A izlasē – Roberts Ozols visu 13 balsotāju skatījumā bija labākais vārtsargs čempionātā, par labāko aizsargu atzinām albāni Herdi Prengu, bet serbs Stefans Paničs kļuva par labāko pussargu un spēlētāju vispār. Paniču par sezonas labāko spēlētāju uzskatīja septiņi no trīspadsmit balsotājiem. Vienu no neiegūtajām balvām uzminēt nav grūti – par labāko uzbrucēju kļuva nigērietis Tolu Arokodore, kurš pirms pārcelšanās uz Bundeslīgu paguva 16 spēlēs sabērt 15 vārtus. Arī otra balva nokļuva Valmierā, jo ceturto reizi portāla balsojuma vēsturē par labāko treneri kļuva Tamazs Pertija, un tas notika daļēji ar pašu rīdzinieku dievpalīgu .

Balsojums par labākajiem spēlētājiem un treneriem

BalsotājsVārtsargsAizsargsPussargsUzbrucējsTrenerisSpēlētājs
Edmunds NovickisOzolsJagodinskisPaničsArokodarePertijaPaničs
RibkaČernomordijsBelakovičsKrollisMorozsArokodare
Emīls OzerinskisOzolsPrengaBelakovičsArokodareKononovsArokodare
KučersKārkliņšPaničsOforsMološsBelakovičs
Jānis CīrulisOzolsKārkliņšBelakovičsArokodareMorozsBelakovičs
MahnovskisE. StuglisPaničsDodoPertijaPaničs
Pēteris NeimanisOzolsSavaļnieksBelakovičsArokodareKoņevsBelakovičs
MahnovskisČernomordijsVillelaDodoPertijaArokodare
Arkādijs BirjuksOzolsE. StuglisPaničsArokodareMorozsPaničs
MahnovskisPrengaŠāričsDodoPertijaŠāričs
Jānis CelmiņšOzolsPrengaPaničsDodoKoņevsDodo
KučersSavaļnieksBelakovičsArokodarePertijaPaničs
Andrejs SiliņšOzolsSavaļnieksPaničsArokodareKoņevsPaničs
KučersPrengaBelakovičsDodoPertijaSavaļnieks
Agris SuveizdaOzolsKārkliņšPaničsArokodarePertijaPaničs
KučersPrengaBelakovičsDodoMorozsOzols
Miķelis OsisOzolsSavaļnieksPaničsArokodareKoņevsPaničs
KučersPrengaKarašausksDodoMorozsKarašausks
Almants PoikānsOzolsE. StuglisPaničsArokodareKoņevsPaničs
KučersSavaļnieksKarašausksDodoPertijaArokodare
Artūrs BarovskisOzolsPrengaPaničsKrollisPertijaPaničs
MahnovskisJurkovskisBelakovičsArokodareMorozsBelakovičs
Jurijs ŽigajevsOzolsLipuščeksBelakovičsKarašausksMorozsBelakovičs
KučersČernomordijsPaničsArokodarePertijaKarašausks
Andris SudmalisOzols PrengaŠāričsKarašausksKononovsOzols
KučersSavaļnieksPaničsBelakovičsMorozsKarašausks

Oļega Kononova došanās prom dēļ balsis sadalījās starp diviem "Riga" treneriem: no vienas puses, lielāko sezonas daļu pie komandas stūres bija Kononovs, bet, no otras, izšķirošo izrāvienu galotnē veica tieši Mihails Koņevs, kurš sāka ar astoņām uzvarām pēc kārtas. Viņi divatā savāca tikpat daudz punktu, cik Pertija, un Koņevam pat bija vairāk pirmo vietu, tomēr stabilāk punktus krāja gruzīnu speciālists. Ja Kononovs vai Koņevs būtu nostrādājuši visu sezonu, nevis tikai tās daļu, var itin droši prognozēt, ka arī šajā nominācijā uzvarētu čempions. Arī aizsargu konkurencē balsojums izvērtās drusku savdabīgs, jo valmieriešu malējais aizsargs Krišs Kārkliņš tika 11 simboliskajās A izlasēs no 13, kas starp aizsargiem bija labākais rādītājs, taču pārāk maz punktu sakrāja labāko aizsargu nominācijā, kurā saimniekoja Prenga un kompensēja četras palikšanas ārpus A izlases.

Ja citus gadus A simboliskā izlase parasti sakrita ar 11 visvairāk punktus ieguvušajiem spēlētājiem, šoreiz nācās veikt dažas korekcijas, jo bija pārāk sīva un pārāk plaša centra aizsargu konkurence. Punktiem pārāk sadaloties savā starpā, labāko vienpadsmitniekā no centra aizsargiem iekļuva vienīgi Prenga, toties trīs – Elvis Stuglis, Antonijs Černomordijs un Žiga Lipuščeks – ierindojās uzreiz aiz robežšķirtnes. Savukārt "Top 22" tika arī Vitālijs Jagodinskis un Žiljēns Selestins jeb kopumā seši centra aizsargi. Tādēļ tika nolemts vietu A izlasē tomēr atņemt vienpadsmitās vietas īpašniekam Lukasam Villelam un viņu aizvietot ar vienu centra aizsargu – Elvim Stuglim un Antonijam Černomordijam bija vienāds punktu skaits, bet priekšroka bija Elvim, jo viņš biežāk tika uzskatīts par labāko aizsargu (divi pret nulli). Savukārt no B izlases tika izstumts valmieriešu centra aizsargs Selestins, kura vietā pozīciju līdzsvara dēļ tika pacelts ventspilnieks Jevgeņijs Kozlovs, nevis Raivis Andris Jurkovskis, kuram punktu bija vairāk.

Katrā pozīcijā izvirzītie spēlētāji

VārtsargiPunktiA/BAizsargiPunktiA/BPussargiPunktiA/BUzbrucējiPunktiA/B
Ozols40.513/0Prenga28.59/3Paničs44.013/0Arokodare38.512/1
Kučers12.00/8Kārkliņš27.011/2Belakovičs37.013/0Dodo28.09/4
Mahnovskis6.00/4Savaļnieks26.09/3Šāričs24.08/5Karašausks27.58/5
Ribka2.00/1E. Stuglis20.05/6Villela23.07/6Krollis14.02/7
Černomordijs20.06/5Ikaunieks13.01/8Ofors4.50/3
Lipuščeks15.55/4Strumija11.03/5M. Regža2.50/1
Jagodinskis10.02/4Emersons10.52/6Lemajičs1.00/1
Selestins9.00/7Tīdenbergs10.51/6Mbombo1.0
Jurkovskis8.01/5J. Kozlovs7.51/3Punculs0.5
Opara6.50/6Brizola7.01/4
Solovjovs3.00/3Ķigurs7.00/5
Keitā2.01/0Šimkovičs4.00/3
Sahnevičs1.50/1Zjuzins2.0
Sorokins1.00/1Kamešs1.50/1
Musolitins1.00/1Rožers1.00/1
Fjodorovs1.00/1Abdullāhi1.00/1
Rugins1.00/1Varslavāns1.00/1
Simičs0.5
Krautmanis0.5
D. Litvinskis0.5

Kaut arī no pagājušā gada simboliskās izlases šo sezonu Latvijā nesāka vienīgi Tosins Aijeguns, vietu A izlasē saglabāt spēja tikai divi futbolisti – Prenga un Nemaņa Belakovičs. Jau ceturto reizi mūsu A izlasē iekļuva Artūrs Karašausks (vēl arī 2013., 2015. un 2017. gada, kurā viņu atzinām par labāko spēlētāju), bet Ozolam, Prengam, Robertam Savaļniekam, Belakovičam un Tomislavam Šāričam šī bija otrā iekļūšana A izlasē. Jāpiebilst, ka šogad mūsu izlasē ir tikuši divi labās malas aizsargi (Savaļnieks un Kārkliņš) un divi kreisās malas uzbrūkošie spēlētāji Belakovičs un Karašausks – normas robežās bija ļauts izvēlēties arī vairākus vienas malas spēlētājus, lai maksimizētu sastāva nosacīto spēku. Kaut arī lielo krējumu nosmēla "Riga", mūsu B izlasē dominēja RFS - treneris Viktors Morozs un seši spēlētāji.

Spēlētāju sadalījums pa komandām

KomandaABKopā
Riga415
RFS268
Valmiera22
Ventspils22
Liepāja213
Spartaks11
Jelgava
Daugavpils
Metta11
Tukums 2000/TSS

eSports.lv vai Sportacentrs.com simboliskās izlases

IzlaseSpēlētājsTrenerisVārtsargsAizsargsPussargsUzbrucējs
2020. gada simboliskā izlasePaničsPertijaOzolsPrengaPaničsArokodare
2019. gada simboliskā izlaseŠimkovičsPertijaLazarevsČernomordijsŠimkovičsLemajičs
2018. gada simboliskā izlaseOzolsSkripņiksOzolsBajenkoAijegunsAkinjemi
2017. gada simboliskā izlaseKarašausksZubsNerugalsKeitāJ. KozlovsKarašausks
2016. gada simboliskā izlaseKazačoksKubarevsMāliņšBoranijaševičsKazačoksKarlsons
2015. gada simboliskā izlaseTorressDobrecovsIkstensOšsTorressD. Ikaunieks
2014. gada simboliskā izlaseDubraPertijaIkstensDubraJ. IkaunieksGauračs
2013. gada simboliskā izlaseGribausks
2012. gada simboliskā izlaseTabanovsUvarenko
2011. gada simboliskā izlasePertijaŠteinbors
2010. gada simboliskā izlaseStarkovsBogdanovs
2008. gada simboliskā izlaseVaņins
2007. gada simboliskā izlaseVaņins

Kurš, jūsuprāt, bija labākais futbolists Virslīgas 2020. gada sezonā?

  • 50

  • 22

  • 166

  • 24

  • 53


  +1 [+] [-]

, 2020-12-07 12:20, pirms 3 gadiem
Būtu interesanti redzēt katra eksperta simboliskos 11niekus..

Un atkal jautājums Dainim par Karašauski.. tiešām viņš viņu negrib redzēt izlasē... jo viņa vektors ir vairāk kā pozitīvs salīdzinot ar citiem LV spēlētājiem..

  +1 [+] [-]

, 2020-12-07 12:45, pirms 3 gadiem
Kārkliņš ir labais aizsargs! Eksperti!😅

  +2 [+] [-]

, 2020-12-07 12:54, pirms 3 gadiem
blondais18 rakstīja: Būtu interesanti redzēt katra eksperta simboliskos 11niekus..
Jā. Interesanti, kā izskatītos izlases, ja balsotu tikai futbola cilvēki. Elvis "Riga FC" treneriem ir trešā izvēle starp centra aizsargiem un te viņš pēkšņi ir A izlasē. Virslīgas labākais spēlētājs pēc Instat datiem Lipušček ir B izlasē. Vai kāds iedziļinājās kādā veidā Dodo ir ticis pie labākā snaipera titula? Ko tik izcilu Pertija ir paveicis šogad?

  +1 [+] [-]

, 2020-12-07 12:55, pirms 3 gadiem
CR9thebest rakstīja: Kārkliņš ir labais aizsargs! Eksperti!😅
Ieteiktu izlasīt rakstu, tur viss ir paskaidrots.

  +2 [+] [-]

, 2020-12-07 13:23, pirms 3 gadiem
Bet tie speci kas balsoja tādi paši speci kā mēs visi, te no faniem ne viens vien ir zinošāks!

  +1 [+] [-]

, 2020-12-07 13:27, pirms 3 gadiem
Interesanti, cik Virslīgas spēles šosezon redzēja Celmiņš un Siliņš?

  +1 [+] [-]

, 2020-12-07 13:43, pirms 3 gadiem
Viens vēl varslavānu ielicis B izlasē Viņš vienu pilnu spēli aizvadījis sezonā. Mī un žē.

  -2 [+] [-]

, 2020-12-07 13:54, pirms 3 gadiem
Lielākoties tie "speci " paši nekur nav spēlējuši, izņemot klases izlasi, un tāpēc viņu vērtējums man izsauc smaidu , un pa lielam pofig.

     [+] [-]

, 2020-12-07 13:57, pirms 3 gadiem
Latfootball rakstīja: Jā. Interesanti, kā izskatītos izlases, ja balsotu tikai futbola cilvēki. Elvis "Riga FC" treneriem ir trešā izvēle starp centra aizsargiem un te viņš pēkšņi ir A izlasē. Virslīgas labākais spēlētājs pēc Instat datiem Lipušček ir B izlasē. Vai kāds iedziļinājās kādā veidā Dodo ir ticis pie labākā snaipera titula? Ko tik izcilu Pertija ir paveicis šogad?
Tāpat skaidrs, ka šajā aptaujā viss -patīk vai nepatīk.
Nekāda nopietna statistikas un citu rādītāju analīze nav notikusi.

     [+] [-]

, 2020-12-07 16:09, pirms 3 gadiem
ATGRIEZIET MUMS PERTIU! ATGRIEZIET MUMS PERTIU! ATGRIEZIET MUMS PERTIU! ATGRIEZIET MUMS PERTIU! ATGRIEZIET MUMS PERTIU! ATGRIEZIET MUMS PERTIU! ATGRIEZIET MUMS PERTIU!

     [+] [-]

, 2020-12-07 16:31, pirms 3 gadiem
Šī nu gan nav tēma par ko te cepties.Gluži vienkārši SC com versija.Var piekrist var nepiekrist.Katrs var taisīt savu A un B izlasi un katra no tām atšķirsies.Personīgi es pagaidīšu LFF vērtējumu.

     [+] [-]

, 2020-12-07 17:36, pirms 3 gadiem
Man nav ko slēpt

A izlase:
Ozols, Prenga, Elvis Stuglis, Krišs Kārkliņš, Šarič, Panič, Villela, Belakovic, Brisola, Dodo, Tolu

A rezerve:
Ķigurs, Šimkovič, Karašausks

B izlase:
Makhnovskyi, Savaļnieks, Jurkovskis, Černomordijs, Lipušček, Emerson, Ikaunieks, Šimkovič, Ķigurs, Karašausks, Krollis

B rezerve:
Kozlovs, Tīdenbergs, Regža

Treneri: 1. Morozs 2. Pertija 3. Mološs
Aizsargi: Kārkliņš, Stuglis
Pussargi: Belakovič, Panič
Uzbrucēji: Tolu, Dodo
Overall: Belakovič, Panič

     [+] [-]

, 2020-12-07 17:53, pirms 3 gadiem
Mana izvēle ar komentāru ir apskatāma šeit: https://twitter.com/EdmundsN/status...

     [+] [-]

, 2020-12-07 17:57, pirms 3 gadiem
Bez paslēpēm. Ja publika prasa: https://twitter.com/Emils_Ozers/sta...