Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3032, Did:0, useCase: 3

Vācu efektivitāte? Anglijas fani žēlojas par haosu sabiedriskajā transportā

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Vācu efektivitāte? Anglijas fani žēlojas par haosu sabiedriskajā transportā
Anglijas līdzjūtēji 2024. gada 16. jūnijā Gelzenkirhenē. Foto: imago/Scanpix

"Laipni lūdzam "Euro 2024" Vācijā, kur nekas nenotiek laikā un vienīgā drošā lieta ir kavējumi," Lielbritānijas laikraksts "Independent" pirmdien, 17. jūnijā, aprakstīja Anglijas fanu nepatīkamo pieredzi pēc Eiropas čempionāta pirmās spēles Gelzenkirhenē.

Anglija svētdienas vakarā uzvarēja sīksto Serbiju ar 1-0. Pirmās stundas pēc panākuma nebija tik patīkamas. Nokļūšana no “Veltins” arēnas līdz Gelzenkirhenes dzelzceļa stacijai sagādāja izaicinājumu, jo tramvajs ar diviem vagoniem kursēja reizi 15 minūtēs...

Parasti brauciens no stadiona līdz nepilnus 10 kilometrus attālajai dzelzceļa stacijai aizņem 20 minūtes. Pēc spēles arēnu reizē pameta 50 000 fanu, bet tramvaja pieturā izveidojās milzīgas rindas – līdzjūtēji gaidīja divas vai trīs stundas.

Kāds līdzjūtējs, kurš devīto reizi atbalsta Angliju starptautiskā turnīrā, aprakstīja organizāciju Gelzenkirhenē kā sliktāko 20 gados redzēto. Dienā, kurā pilsētas centrā izcēlās sadursmes ar tām sekojošiem arestiem, situāciju glāba fanu pacietība un pieklājīgā uzvedība.

Problēmas radās ne tikai pēc spēles. Turnīra rīkotāji svētdien aicināja Anglijas atbalstītājus uzturēties fanu zonā, nevis drūzmēties pilsētas centrā. Trīs stundas pirms spēles sākuma rindas uz tramvaju stiepās pusotras stundas garumā. Līnijā gluži vienkārši nebija pietiekami daudz sastāvu.

Līdzīgus stāstus var dzirdēt no citām vietām, raksta “Independent”. Ja kādreiz Vācija lepojās ar efektīvu sabiedrisko transportu, Eiropas čempionāta sākums uzrādīja tās trūkumus. Piektdien Minhenes metro bija pārslogots vairāk nekā trīs stundas pirms Vācijas un Skotijas spēles sākuma.

Sestdienas vakarā Dortmundē notika spēle starp Itāliju un Albāniju, taču daži vilcieni tika atsaukti bez paskaidrojuma – arī divos naktī. Pirms tam “Euro 2024” tika reklamēts kā turnīrs, kur visu ceļošanu iespējams veikt ar sliežu transportu (vilcieniem, metro, tramvajiem).

“Trīs stundas pēc spēles beigām redzēt, ka fani ir iestrēguši Gelzenkirhenes galvenajā dzelzceļa stacijā transporta problēmu dēļ, ir izsmiekls,” teikts Futbola līdzjūtēju asociācijas (FSA) paziņojumā.

“Pirms turnīra darījām zināmu UEFA un rīkotājiem, ka daudzi, daudzi tūkstoši angļu fanu no Ziemeļreinas-Vestfālenes pilsētām ceļos uz Gelzenkirheni. Uzsvērām, ka lielākajai prioritātei jābūt transportam no “Arena AufSchalke” uz Gelzenkirhenes dzelzceļa staciju.

Gelzenkirhenē dzīvo tikai nedaudz vairāk par 250 tūkstošiem iedzīvotāju. Izskatās, ka tā nav piemērota tāda mēroga spēlēm. Vairākums ceļojošo fanu apmetās citās Rūras apgabala pilsētās, piemēram, Esenē, Ķelnē un Diseldorfā, taču infrastruktūra netika galā.

Izmantotie resursi:
https://www.independent.co.uk/sport...
https://www.thetimes.com/sport/foot...
https://www.dailymail.co.uk/sport/f...
https://www.the-sun.com/sport/11648...

     [+] [-]

, 2024-06-18 11:48, pirms nedēļas
Ja 7 km nevari noiet ar kājām, tad tev nav ko meklēt tādā pasākumā. Normāli tas būtu 75 minūtes, un esi gultā.