Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2738, Did:0, useCase: 3

Novickis no "Euro 2016": angļi redzēti, 1/8 fināli tuvojas

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Novickis no "Euro 2016": angļi redzēti, 1/8 fināli tuvojas
Veins Rūnijs

Eifeļa torni savā mūžā tā arī joprojām neesmu redzējis, toties Anglijas izlasi tagad gan! Redzētais gan nelika palikt atvērtu muti.

Šodien beidzot kārtīgi izgulējos, jo nakšņoju Lionā, kura atrodas tikai dažu desmitu kilometru attālās Sentetjēnas, kur man šovakar bija jānokļūst. Uzsvars uz vārdu šovakar, jo paralēlās spēles sākās tikai plkst.21:00, kamēr pirmajās divās spēļu kārtās agrais mačs startēja jau plkst.15:00, un es allaž gribēju šajā laikā jau būt uz vietas, lai TV redzētu arī citas spēles. Tagad pa dienu tukšums un varēju nesteigties.

Tiesa, tik ļoti nesteidzos, ka gandrīz atkal pats sev sagādāju problēmas. Iepriekšējā dienā redzot, ka reisi ir ļoti bieži, neapgrūtināju sevi šoreiz ar biļetes iegādi internetā, bet gan plānoju to izdarīt stacijā. Nonākot tur pie automātiskā aparāta, konstatēju, ka vairāki tuvie reisi ir izpirkti un ir tikai pavisam tuvs un tad nākamais pieejamais jau par vēlu. Paldies Dievam, uz pavisam tuvo vēl paguvu - tas bija 10 minūšu jautājums, lai muļķīgi izgāztos.

Nopircis biļeti, devos uzzināt nepieciešamo peronu, bet priekšā jau bija angļu līdzjutēji. Perona burts uz ekrāna parādījās tikai piecas minūtes pirms paša reisa, un par šo Francijas dzelzceļa gausumu angļi bija sašutuši. Tomēr, ieraugot uz ekrāna burtu "C", prieks bija neaprakstāms, un angļi fani skandēja: "Sī-sī-sī!" (burta C angliskā izruna).

Sentetjēnas stacijā bija daudz gan angļu, gan slovāku. Lielais pūlis devās stadiona virzienā. Satiksmi dežurēja izskatīga franču policiste, un angļu līdzjutējam bija ko teikt: "Un ko viņa ar mani darīs, ja arestēs uz 3 dienām?" Pūlis devās pa ceļa zīmju "Stadions" norādēm, bet es uzticējos telefona aplikācijas izvēlētajam piedāvājumam un nekļūdījos - nebija jālaužas cauri pūlim (mana gaita ir ātrāka nekā nesteidzīgiem un jautriem faniem), un ietaupīju dažus simtus metru. Nospriedu, ka atmosfēru pagūšu sajust arī stadionā. Tā arī notika.

Tas ir kaut kāds fenomens, bet kārtējo reizi absolūti neloģiska man šķiet līdzjutēju attiecība pie stadiona un tribīnēs. Arī šodien. Aptuveni pusotru stundu pirms mača meklēju angļu līdzjutējus, ko nointervēt, bet visapkārt vieni vienīgi slovāki! Divreiz apgāju stadionam, kas prasa aptuveni piecas minūtes, un tikai tad ieraudzīju cerīgus "kadrus". Skaidrs, ka nebija tā, ka arī pirms tam nebūtu neviena, taču izvēle bija ļoti maza. Nezinu, kur bija pazuduši tie angļi, kurus redzēju pie stacijas.

Toties stadionā atkal otrādi - gan skaita, gan skaļuma ziņā angļi apspēlēja slovākus "vienos vārtos", tiesa, slovāki svarīgos brīžos, kad viņu izlasei klājās smagi, arī savu artavu neizšķirta nosargāšanā deva. Tiešām nesaprotu, kāpēc aina pie stadiona un tribīnēs tik ļoti nesakrīt. Līdzīgi bija ar Šveici-Albāniju un vēl pāris spēlēm. Vienīgie divi iespējamie skaidrojumi - vai nu angļi ļoti laicīgi ierodas tribīnēs vai arī ierodas tribīnēs pēdējā brīdī.

Kāds angļu līdzjutējs savai izlasei trofeju jau izcīnījis.

Pirms spēles Sentetjēnā esošajā stadionā neiztika bez konfliktiem. Pamanīju, ka specdienesti strauji dodas izejas virzienā - sākotnēji stereotipski nodomāju, ka varbūt kāds kautiņš ar angļu fanu līdzdalību, tomēr izrādījās, ka tiek reaģēts uz angļu fanu dusmīgajiem aizrādījumiem par bīstamas situācijas veidošanos. Proti, sakarā ar pārmērīgām līdzjutēju pārbaudēm pie ieejas veidojas "pudeles kakls" un cilvēki tiekot saspiesti. Kāds angļu fans pārliecināti paziņoja - ja pārbaudes nepaātrinās, noteikti kāds gūs traumas un starp barā esošajiem cilvēkiem ir arī bērni. Tobrīd līdz spēles sākumam bija atlikušas 40-50 minūtes.

Nezinu, vai palīdzēja specdienesti, bet, šķiet, viss beidzās labi. Atcerēsimies, ka tieši Sentetjēnā pirms dažām dienām horvātu līdzjutēji noorganizēja iespaidīgu uguņošanu stadiona iekšienē. Kāda ķīniešu žurnāliste man norādīja, ka tieši saistībā ar to notiekot pastiprinātas pārbaudes. Man gan vizuāli nelikās, ka šodien pārbaudes atšķirtos no citām dienām un stadioniem.

Piezīme: pirms stadiona teritorijas bruņoti vīri pārbauda līdzjutējus pirmo reizi. Video redzama pārbaudes "otrā līnija".

Būšu godīgs pret sevi - Anglijas un Slovākijas spēle laikam sagādāja vismazāk emociju no šai čempionātā apmeklētājām. Zem tabuliņas skaidrojums, kāpēc tā.

Mans vērtējums par spēli 10 ballu sistēmā (Anglija - Slovākija)

ParametrsAtzīme
Skatāmība7
Ažiotāža/spriedze6*
Atmosfēra8
Spēles līmenis7

"*" - rezultāts bija neizšķirts visu spēles gaitu, kas teorētiski nozīmē spriedzi, un arī slovāku sirdis noteikti bija lielā spriedzē, taču reālā spēles gaita par spriedzi neliecināja - slovāki izteikti cīnījās par punktu (0:0), bet angļi izskatījās apmierināti ar bumbas kontroli un teritoriju, uzbrūkot tikai "kad parādās iespēja", turklāt visai bezzobaini.

Diez vai kādu komandu var ļoti vainot - Anglija nodrošinājās pret zaudējumu un labi saprot, ka galvenās cīņas vēl ir priekšā, kamēr Slovākijai šis 0:0 bija zelta vērtē. Ja slovāki paliktu 3.vietā ar trim punktiem, tad ne tuvu nevarētu būt droši par 1/8 finālu. Tagad tas būs par 99%. Cita lieta, ka Anglija, grupā paliekot 2.vietā, sabojāja sev pozīciju sietā, bet no otras puses - izslēgšanas spēles būs izslēgšanas spēles, un jebkurš var uzvarēt jebkuru. Tikai jāspēlē labi.

Mačs tiešām lika vilties. Jā, beidzot dzīvajā redzēju slaveno Anglijas izlasi, priecājos redzēt laukumā Džeimiju Vārdiju, Veinu Rūniju, Džo Hārtu un citas angļu zvaigznes. Ķeksītis ievilkts. Tomēr kopumā par spēli iespaids palika bāls, un godīgi atzīšu, ka, neskatoties uz savu lielo iespēju būt klātienē tādā pasākumā, visai daudz ar vienu aci datorā vēroju Velsas lielo dienu un Krievijas pazemojumu.

Tad nu, aizejot prom no Anglijas izlases, aizdomājos, kuras Eiropas (UEFA) izlases no valstīm ar vismaz 10 miljonu iedzīvotāju spēlē pašvaki un neatbilst, teiksim, Eiropas TOP15 statusam. Valstu ar minēto iedzīvotāju skaitu ir 12 (Lielbritānija, kura ir starp tām, futbolā gan ir "sadalīta"), un stipras nav tikai Krievija (144 miljoni) un Kazahstāna (17.5 miljoni).

Iemesli Krievijas sakarā? Pārmaksāti spēlētāji, pārvērtēta vietējā līga. Pārmaksāšanas dēļ uz ārzemju līgām krievu spēlētāji nedodas (un diez vai arī tiek kāri gaidīti). Krievu portāls sovsport.ru dod vēl skarbāku vērtējumu: "Vaina nav spēlētājos, bet pavisam citos cilvēkos. Tādos, kuri sen pārveidojuši futbolu Krievijā par muļķību, zemiskumu, meliem, zagšanu. Kuri noveduši izlasi līdz grīdas līmenim."

Lai Krievija apdomā kārtējās izgāšanās iemeslus, bet es, kaut arī cīņas četrās no sešām grupām vēl nav beigušās, mēģinu uzminēt 1/8 finālu pārus, pamodelējot atlikušo maču cīņas. Tik ļoti taču gribas skriet notikumiem pa priekšu! Skaidrs, ka joprojām situāciju pamatīgi mežģī 3.vietu padarīšana.

Veicu sekojošus pieņēmumus:
- C grupā Vācija pārspēj Ziemeļīriju (bet ne vairāk kā ar trim vārtiem) un saglabā 1.vietu grupā (Polijai šobrīd tikpat punktu, bet sliktāka vārtu starpība)
- D grupā Spānija nezaudē Horvātijai, saglabājot 1.vietu, Čehija pārspēj Turciju
- E grupā Beļģija nezaudē Zviedrijai, saglabājot 2.vietu, kā arī Īrija nepārspēj Itāliju
- F grupā Portugāle pārspēj Ungāriju, bet Austrija pārspēj Islandi

Šādā modelī veidojas šādi 1/8 pāri:

Pāris
Šveice - Polija
Spānija - Slovākija
Velsa - Ziemeļīrija
Portugāle - Beļģija
Vācija - Austrija
Itālija - Horvātija
Francija - Čehija
Anglija - Ungārija

Skaidrs, ka daudz kas var notikt ne tā, un, piemēram, F grupa ir sevišķi samudžināta. Tomēr piedāvāšu vēl tikai vienu variantu - Čehija nepārspēj Turciju, un čehu vietā kā 3.vietas ieguvēja 1/8 finālā iekļūst Albānija (un joprojām pieņemu, ka uzvaru pēdējā kārtā negūst ne Īrija, ne Zviedrija, kas liek aiz apmales palikt šīs E grupas 3.vietai):

Pāris
Šveice - Polija
Spānija - Slovākija
Velsa - Albānija
Portugāle - Beļģija
Vācija - Austrija
Itālija - Horvātija
Francija - Ziemeļīrija
Anglija - Ungārija

Ar katru nākamo dienu šo pāru aprises veidosies aizvien skaidrāk.

Nu un vēl šai naktī nolēmu tikai tāpat vien intereses pēc parēķināt, kuru līgu pārstāvji līdz šim guvuši vārtus. Sanāca šāds rezultāts:

VLīgaSk
1.Anglijas Premjerlīga15
2.Spānijas La Liga9
3.Itālijas A Sērija6
4.Turcijas Superlīga4
5.-6.Vācijas Bundeslīga3
5.-6.Krievijas Premjerlīga3
7.Šveices Superlīga2
8.-14.Polijas Ekstraklase1
8.-14.Anglijas Čempionāts1
8.-14.Kataras Zvaigžņu līga1
8.-14.Nīderlandes Eredivisie1
8.-14.Skotijas Premjerlīga1
8.-14.Čehijas Superlīga1
8.-14.Vācijas 2.Bundeslīga1

Piezīmes:
(1) Atspoguļoti 49 vārti, kamēr kopā turnīrā gūti 51 vārti. Divreiz bumba ieraidīta savos vārtos.
(2) Gilvi Sīgurdsons (Islande) un Nīls Teilors (Velsa) pārstāv Velsas klubu "Swansea", kas spēlē Anglijas Premjerlīgā.
(3) Armando Sadiku (Albānija) pārstāv Lihtenšteinas klubu "Vaduz", kas spēlē Šveices Superlīgā.

Tāda ciparu mānija šai nakts stundā, bet rīt (otrdien, jau plkst.07:00 izbraukšana) došos ar "BlaBlaCar" piedāvātā servisa auto uz Parīzi. Tur man vakarā pēdējā spēle šai ceļojumā - Vācija pret Ziemeļīriju. Vācija mēģinās nosargāt 1.vietu grupā, bet Ziemeļīrijai pat minimāls zaudējums kā 3.vietas ieguvējai atstās labas cerības uz 1/8 finālu, jo atlikušajās grupās (gan D, gan E, gan F) ir reāla cerība atrast otru izlasi (pēc Albānijas), kuru pēc punktu/vārtu starpības rādītājiem apsteigt.

P.S. Daudzi jautā par mana ceļojuma finansiālo pusi un to, kāpēc Sportacentrs.com mani "nepaturēja finālturnīrā ilgāk". Ne vienmēr viss ir tā, kā no malas izskatās - savā noslēdzošajā blogā, visticamāk, parīt, došu ieskatu arī šajos jautājumos.

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2016-06-21 05:41, pirms 8 gadiem
HM-PAEDIS UN PADZERIS rakstīja: Edmund, kaada paika FRA?
Vai ta dīķos vardes trūkst ?
Visu cieņu autoram,es noteikti gulētu pēc tik garas un saspringtas dienas un sapņotu tikai kā top raksts
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2016-06-21 08:17, pirms 8 gadiem
Novicki, tu tikai uzraksti, cik jāsaziedo, lai tu paliktu turnīrā līdz beigām? Pa visiem savāksim un noziedosim!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2016-06-21 12:11, pirms 8 gadiem
Skudriniekss rakstīja: Novicki, tu tikai uzraksti, cik jāsaziedo, lai tu paliktu turnīrā līdz beigām? Pa visiem savāksim un noziedosim!
Paldies par šo, bet primārais šoreiz nav nauda, bet gan laiks - grozi kā gribi, taču rīt man jādodas mājās.

  +2 [+] [-]

, 2016-06-21 13:15, pirms 8 gadiem
Edmunds Novickis rakstīja: Paldies par šo, bet primārais šoreiz nav nauda, bet gan laiks - grozi kā gribi, taču rīt man jādodas mājās.
Nu tad- saku PALDIES par interesantajiem blogiem un novēlu ne tikai apskatīt mesjē Eifeļa torni, bet arī uzbraukt tajā augšā. Skats uz Parīzi no augšas ir brīnišķīgs.

     [+] [-]

, 2016-06-21 13:24, pirms 8 gadiem
Edmunds Novickis rakstīja: Paldies par šo, bet primārais šoreiz nav nauda, bet gan laiks - grozi kā gribi, taču rīt man jādodas mājās.
Samaini biļeti uz vēlāku laiku. Uz citu datumu, domāju līdz finālam.

     [+] [-]

, 2016-06-21 13:40, pirms 8 gadiem
Nu un vēl šai naktī nolēmu tikai tāpat vien intereses pēc parēķināt, kuru līgu pārstāvji līdz šim guvuši vārtus. Sanāca šāds rezultāts:
1. Anglijas Premjerlīga 15
2. Spānijas La Liga 9
3. Itālijas A Sērija 6
Itāļi parasti spēlē catanačo aizsardzību. 3. vieta rezultativitātē, tas ir objektīvs cipars uzbrukumā Itālijas līgai.

  +1 [+] [-]

, 2016-06-21 14:15, pirms 8 gadiem
Edmund,
kaut ko par meitenēm arī uzraksti.
Šai blogā jau viena dzirkstele bija : )

Eifeļa veikumu var Liepājas karostā aplūkot, ja kas : )
Labāk meitenes satikt!!!

  +1 [+] [-]

, 2016-06-21 14:21, pirms 8 gadiem
Skudriniekss rakstīja: Novicki, tu tikai uzraksti, cik jāsaziedo, lai tu paliktu turnīrā līdz beigām? Pa visiem savāksim un noziedosim!
50 EUR droši ziedotu - tikai, kurš brauks?
Vislabākais variants Bimbis. Futbola cilvēks un ar dieva dāvanām literatūrā!!!

  -4 [+] [-]

, 2016-06-21 16:01, pirms 8 gadiem
FK Jelgavai priecīga vēsts:
Gilvi Sīgurdsons (Islande) spēlē UK Swansea.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2016-06-21 16:30, pirms 8 gadiem
Daņa Fox rakstīja: kāpec suveizdam netika dota iespēja doties uz finalturnīru ?
tāpēc, ka Suveizda brīvi nepārvalda franču valodu, atšķirībā no skandināvu mēlēm, un bieži nepareizi atveido frankofonu personvārdus.

  +2 [+] [-]

, 2016-06-21 16:39, pirms 8 gadiem
Daņa Fox rakstīja: kāpec suveizdam netika dota iespēja doties uz finalturnīru ?
Noviks labāks, pa dienu futbolu skatās. Pa nakti rēķina tabulas. Kur tu atradīsi labāku reportieri no Francijas.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2016-06-21 16:52, pirms 8 gadiem
Daņa Fox rakstīja: tas gan bet zinot kads suveizda fracijas ligas fanāts un experts ,noteikti šim kremt
No francijas līgas neviens nav vārtus guvis. Ko dos viņa francijas līgas fanātisms un experta status?

  +1 [+] [-]

, 2016-06-21 21:04, pirms 8 gadiem
Patīkami lasīt. Pats esmu bijis dažreiz tikai Parīzē, un tad arī ne stadionos.
Forši, forši... lai turpmāk labas atskaites, lai priecīgi uzbrūkošie (nekur jau neizbēgt svētki!

     [+] [-]

, 2016-06-21 22:09, pirms 8 gadiem
Par finansiālo pusi - domāju visi jau nojaušam, ka pats droši vien pārsvarā arī finansē šo pasākumu (vismaz es tā darītu..)