Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:120, Did:0, useCase: 3

138 gadus senais "Luton Town" aizcīnās līdz Premjerlīgai

Emils Ozerinskis

138 gadus senais "Luton Town" aizcīnās līdz Premjerlīgai
"Luton" aizsargs Daniels Potss. Foto: Reuters/Scanpix

Anglijas futbola otrās spēcīgākās līgas "Championship" turnīra izslēgšanas spēlēs līdz tiesībām doties uz Premjerlīgu aizcīnījusies 1885. gadā dibinātā "Luton Town", kas izšķirošajā spēlē saspringtā pendeļu sērijā ar 6:5 pieveica "Coventry City".

Šosezon no Premjerlīgas ārā krīt "Southampton" vienība, kas atrodas pārliecinošā pēdējā pozīcijā. Pirms pēdējās spēļu kārtas galvu virs ūdens vēl tur "Everton", kurai ir divu punktu pārsvars pār izkrišanas zonā esošajām "Leicester" un "Leeds".

No "Championship" turnīra soli uz augšu veiks pārliecinoši turnīrā uzvarējusī "Burnley", kas Premjerlīgu bija atstājusi tikai uz vienu gadu. Tikpat pārliecinošu otro pozīciju ieņēma "Sheffield United", kas spēcīgāko sabiedrībā atgriezīsies pēc divu gadu pārtraukuma.

Gaidāmi saspringta cīņa izslēgšanas spēlēs izvērtās starp trešās līdz sestās vietas īpašniecēm. Pusfinālu pārvarēt nespēja vēl pēdējo septiņu gadu laikā Premjerlīgā spēlējušās "Middlesbrough" un "Sunderland". Taču līdz finālam aizgāja pamatturnīra trešās vietas ieguvēja "Luton", kura no Anglijas labāko klubu vidus tika izslēgta 1992. gadā pirms Premjerlīgas izveidošanās (pazemināta uz piekto līgu), un "Coventry", kura Premjerlīgā pēdējoreiz spēlēja tūkstošgades mijā.

Finālspēles 23 minūtē "Luton" komandu vadībā izvirzīja Džordans Klārs. Priekšā Roba Edvardsa trenētā komanda noturējās līdz 66. minūtei, kad izlīdzinājumu "Coventry" labā panāca brazīlietis Gustavu Hammers. Tā kā komandas par uzvarētāju 90 minūtēs nespēja vienoties tad tika spēlēts papildlaiks. 117 spēles minūtē "Luton" spēlētāji iedabūja bumbu vārtos, tomēr pēc VAR izskatīšanas vārtu guvums netika ieskaitīs. Komandas devās nervu kutinošā pēcspēles 11 metru sitienu sērijuā, kurā ar 6:5 triumfu guva 1885. gadā dibitnātā komanda.

"Luton Town", kuras mājas stadiona ietilpība ir nedaudz lielāka par desmit tūkstošiem, atvērusi sev ceļu uz Premjerlīgas čempionātu. "Championship" turnīrā komanda spēlēja trīs sezonas, iepriekš esot krietni zemāku līgu klubs.

  +2 [+] [-]

, 2023-05-27 22:50, pirms 10 mēnešiem
Lūtonas apaļgalvju emocijas noteikti bija tikpat karstas kā ceturtdien vakarā Rīgas arēnā.

Google gan saka, ka Luton Town ir spēlējusi Anglijas augstākajā līgā, bet tad to vēl nesauca Premjerlīga:
"Luton Town technically have never played in the Premier League. They got relegated from the top division during the 1991-92 campaign, just the season before the Premier League was started."

  +5 [+] [-]

, 2023-05-27 23:17, pirms 10 mēnešiem
<rant on>
""Luton", kura nekad vēl Anglijas labāko klubu vidū nebija spēlējusi", var apgalvot tikai jaunieši, kuri uzskata, ka futbols sākās 1992.gadā. Viņi vēl savulaik bija (bēdīgi) slaveni ar mākslīgā seguma laukumu 1.divīzijā, kā arī to, ka nelaida uz spēlēm viesu fanus.

To, ka "Viaplay" rāda Football League man vēl tiem 2.5 cilvēkiem, kuri Latvijā par to interesējas ir forši (ok, ja viņi nerādītu FL, tad es "Viaplay" nelietotu), bet nu kā komentētāju varbūt varēja samklēt nevis kaut kādu Zahārovu, bet gan cilvēku, kurš kaut nedaudz rubī fišku - pēt apgalvot, ka Lesterai pietiek ar uzvaru un pofig par Everton rezultātu bija spēcīga negatavošanās pārraidē un neinteresēšanās par Anglijas futbolu. Tāpat apgalvojums, ka Luton nesen spēlēja amatieru līgā, parāda pilnīgu neizpratni par to, kas notiek Anglijas zemākajās līgās. National League ir tikai pāris part-time komandas, piedevām Wrexham, Notts County vai Chesterfield budžets bija šosezon lielāks kā lielai daļai League Two komandu, jo NL nav financial fair play kontroles, nu un full-time komandas ir arī vēl līmeni zemāk.
<rant off>

Pati spēle bija stāsts par diviem puslaikiem un 170miljonu pendeli un šī bija tā retā reize, kad bija praktiski vienalga, kura komanda uzvar, lai arī "Kenilworth Road" došanās uz viesu tribīni gandrīz caur blakus māju viesistabu, pretēji lielceļa malā esošajam mūsdienu sterilajam tipveida Koventrī stadionam, nedaudz vairāk lika gribēt Luton uzvaru.

  +1 [+] [-]

, 2023-05-27 23:23, pirms 10 mēnešiem
"Priekšā Neitana Džounsa trenētā komanda noturējās līdz 66. minūtei" - kamōn, to, ka Džounss jau paspējis rudenī aiziet uz Southampton un no turienes tikt atlaists, zināja pat Zahārovs.

     [+] [-]

, 2023-05-28 12:29, pirms 10 mēnešiem
Cerams, ka neizlidos pēc pirmās sezonas, kaut varbūtība ir 99,9%.

     [+] [-]

, 2023-05-28 20:47, pirms 10 mēnešiem
Pirms šīs sezonas arī visi teica, ka Bornemūta izlidos, bet re kā :-) Tāpat, cik palasīju pa perimetru, tad Luton fani un īpašnieki neuzskata, ka jāmēģina par katru cenu tur noturēties, laužot algu struktūru, bet jāizmanto piķis jaunajam stadionam un plānveidīgai kluba attīstībai. Protams, to, kas notiks dabā, redzēsim tikai tad, kad redzēsim un varbūt viss būs kā Forest pirms šīs sezonas :-D