Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:282, Did:0, useCase: 3

Somi atgriež florbolistus realitātē

Dāvis Dedumets
Dāvis Dedumets

Somi atgriež florbolistus realitātē
Latvijas izlase turnīru beidza ar zaudējumu somiem, foto: IFF Floorball

Ieguvuši ceļazīmi uz pasaules florbola čempionāta finālturnīru, pārliecinoši sagraujot rangā zemāk esošās izlases, Latvijas vīriešu valstsvienības florbolisti, šovakar aizvadīja pēdējo cīņu, tiekoties ar pasaules trešo spēcīgāko izlasi Somiju. Pēc pirmā perioda zaudējot ar minimālo 0:1, cīņā kopumā tomēr nācās atzīt pārliecinošu konkurentu pārsvaru, zaudējot ar rezultātu 3:11. Par labāko Latvijas izlasē atzina vārtsargu Pontu Zariņu.

Abas izlases pirms šīs spēles jau bija izpildījušas galveno uzdevumu, kvalificējoties finālturnīram, tiekot pie trim pārliecinošām uzvarām. Latvijas izlase spēli iesāka ar Pontusu Zariņu vārtos, bet pirmajā virknējumā tika iespēlēts Krišjānis Tiltiņš, jo mačā ar Islandi nelielā savainojumā iedzīvojās Daniels Jānis Anis.

Spēles sākumā vairāk ar bumbiņas kontroli iesāka somi, kuri arī sestajā minūtē atklāja rezultātu, kad ar tālu metienu atzīmējās Somijas čempionāta trešais rezultatīvākais florbolists Jona Rantala, kuram šajā spēlē tika uzticēta spēlēšana aizsarga pozīcijā. Mača devītajā minūtē, pārtvēris bumbiņu laukuma centrā, tīrā izgājienā pret vārtsargu aizskrēja Rolands Kovaļevskis, taču Somijas čempionu Oskari Faldenu pārspēt neizdevās. Latvijas izlase arvien vairāk iejutās spēlē un cīņas pirmā trešdaļa aizritēja kopumā līdzvērtīgā spēlē, rezultātam gan vairs nemainoties un Latvija pirmo reizi šajā kvalifikācijas turnīrā palika bez precīza metiena periodā.

Krietni rezultatīvāks izvērtās spēles otrais periods, kurā gan arvien vairāk izpaudās Somijas izlases pārākums. Vispirms ātrā pretuzbrukumā Justus Kainulainens apspēlēja Tomu Akmeņlauku, piespēlēja brālim Rasmum, kurš ātri nogādāja bumbiņu vārtu priekšā Oskari Heikilam - 0:2. Piecas minūtes vēlāk pēc asas piespēles gar vārtiem bumbiņa izripoja zem Zariņa kājas un Gustavs Griezītis neveiksmīgi ievirzīja bumbiņu savos vārtos. Perioda vidū savu vārtu priekšā bumbiņu pazaudēja Artis Raitums un brāļi Kainulaineni noorganizēja arī ceturto vārtu guvumu, pēc kura gan tiesnešiem bija jādodas vērot video atkārtojums, lai konstatētu, ka vārtos ir caurums, caur kuru bumbiņa izspurdza atpakaļ laukumā. Teju uzreiz pēc ceturtajiem ielaistajiem vārtiem varēja uzgavilēt arī lielākā daļa no sanākušajiem skatītājiem, kad Jānis Ragovskis veica reidu no savas laukuma puses līdz pretinieku vārtiem un ar nūjas neērto pusi pārspēja Faldenu, deficītu sadeldējot līdz 1:4. uzreiz pēc strīdus izspēles gan ar patālu metienu no kreisās malas viesiem pārsvaru atjaunoja Markus Salmi.

Kad līdz otrā perioda beigām atlika mazāk par piecām minūtēm, pēc tālas piespēles somi pārkāpa noteikumus pret Gustavu Griezīti un uz viņu vārtiem tika nozīmēts soda metiens, kuru gan neizdevās realizēt Raitumam. Kas nesanāca ilggadējam kapteinim, to paveica debitants no spēles. Kovaļevskis lieliski pamanīja brīvo Ralfu Matīsu Balodi, kurš, neapstrādājot bumbiņu, trieca to vārtos no distances - 2:5. Turpinājums gan nebija labs, jo 65 sekunžu laikā somi guva ne vien sestos, bet arī septītos vārtus, pārsvaru palielinot jau līdz 7:2. Ar tādu rezultātu arī noslēdzās spēles otrais periods.

Ieguvuši komfortablu pārsvaru, somi ļoti pārliecinoši kontrolēja spēles gaitu arī cīņas trešajā periodā. Turklāt jau pirmajā minūtē viņiem izdevās gūt ļoti kuriozus vārtus, kad Oskari Heikila raidīja bumbiņu vārtu virzienā, bet tā trāpīja pa kāju Moricam Krūmiņam un ar slaidu trajektoriju pārsteidza Zariņu. Trešdaļas turpinājumā pēc stūra izspēles trešos vārtus mačā guva Slami, bet perioda vidū Emeli Akola no tuvas distances vārtos raidīja Zariņa atsisto bumbiņu - 2:10.

Par atkārtotiem pārkāpumiem divu minūšu sodu nopelnīja Akmeņlauks, bet Latvijas valstsvienība sekmīgi nospēlēja mazākumā, turklāt tā izskaņā labi pacīnījās par bumbiņu pretinieku laukuma pusē. Atgriežoties no noraidīto soliņa, Akmeņlauks pārsteidza konkurentu, atņemot tam bumbiņu un piespēlējot Pēterim Trekšem. Somijas pērnās sezonas čempionus guva vārtus, tādējādi latviešiem tikai otro reizi vēsturē gūstot trīs vārtus spēlēs ar somiem. Sekoja vēl viens noraidījums, šoreiz Ralfam Polim un otrreiz tādu vaļību somi nepieļāva, vairākumā vārtus gūstot Somijas čempionāta otrajam rezultatīvākajam florbolistam Justum Kainulainenama – 3:11. Tie arī bija pēdējie vārti ne vien šajā spēlē, bet visā kvalifikācijas turnīrā kopumā.

Latvijas izlasē par labāko spēlētāju mačā atzina vārtsargu Pontu Zariņu, kurš tika galā ar 32 pretinieku metieniem. Savukārt par visa turnīra labāko spēlētāju mūsu valstsvienībā tika nosaukts Toms Bitmanis.

Pasaules čempionāta kvalifikācija florbolā vīriešiem

Latvija – Somija 3:11 (0:1; 2:6; 1:4)
Rezultatīvākie Latvijas izlasē: Jānis Ragovskis 1 (1+0), Ralfs Matīss Balodis 1 (1+0), Pēteris Trekše 1 (1+0), Gustavs Griezītis 1 (0+1), Rolands Kovaļevskis 1 (0+1), Toms Akmeņlauks 1 (0+1)

     [+] [-]

, 2024-02-03 21:05, pirms 3 mēnešiem
hehe

  +3 [+] [-]

, 2024-02-03 21:18, pirms 3 mēnešiem
Sakarīga, skatāma spēle, protams, somi ir citā, augstākā florbola līmenī, bet letiņi neslikti cīnījās! Ir prieks vērot jaunā trenera pienesumu izlasei, spēle ātra, tehniska, čaļi laukumā skrien ar redzamu jēgu, kvalitatīvām piespēlēm un zibenīgiem noslēgumiem - ir labi!!!
Pontus vārtos - pārliecinoši!
p.s. komentēšana zem katras kritikas, sausa statistika, kura ir pieejama jebkuram, kurš mazliet kko spēj internetā atrast, spēli, kā tādu, nekomentēja nemaz...

  +1 [+] [-]

, 2024-02-03 21:25, pirms 3 mēnešiem
tas ir tik POWER vārds Ponts

  +1 [+] [-]

, 2024-02-03 21:26, pirms 3 mēnešiem
Rezulāts pat nav slikts ,jo Somija un Zviedrija šajā sporta veidā ir ārpus konkurences.

  +2 [+] [-]

, 2024-02-03 22:02, pirms 3 mēnešiem
Tak vienalga

     [+] [-]

, 2024-02-03 22:16, pirms 3 mēnešiem
Sudraba medaļnieki - lepojamies!
https://pbs.twimg.com/media/GFb8Jiu...

  +1 [+] [-]

, 2024-02-03 22:20, pirms 3 mēnešiem
Neesmu apmierināts. Ja mums ir somu treneris jau kuro gadu, tad gribētu, ka arī mēs varam izspēlēt brīvus metienus no distances. Jāpiekrīt Dedumetam, ka kāpēc mums vajag somu treneri, ja tos pašus somus nevaram noķert? Pirmās spēles neradīja manī ilūziju par somu pieveikšanu, bet cerēju, ka esam tikuši soli tuvāk.

  +1 [+] [-]

, 2024-02-03 22:37, pirms 3 mēnešiem
pagalmapuika rakstīja: Sudraba medaļnieki - lepojamies!
https://pbs.twimg.com/media/GFb8JiuWsAAJTa4?format=jpg&name=medium
aizveries punkju tapa

     [+] [-]

, 2024-02-03 22:48, pirms 3 mēnešiem
tā tiek ievadīs pavasaris, kur būs vēl daudz pārsteigumu, kas neaizskatīsies pēc bronzas medaļām.

  +1 [+] [-]

, 2024-02-03 22:52, pirms 3 mēnešiem
Nu uzsauc kautko, uzbrucējam ( kādam), bet ne vartsargm kas ielaida 11 vārtus.

     [+] [-]

, 2024-02-03 22:59, pirms 3 mēnešiem
Nemaz nezināju, ka u19 florbolisti ir bijuši 1/2 pusfinālā(2001,2005), bet lielā izlase līdz pusfinālam nav tikusi!
u19 florbolistiem 2023 gadā(2-4 pret čehiem, 2-3 pret somiem) atceros, ka lielajiem bija uzvara pret čehiem, bet paši neizmantoja iespēju uzvarēt Vāciju!

  +1 [+] [-]

, 2024-02-03 23:04, pirms 3 mēnešiem
Pontum deva, lai džeks neuzmet lūpu uz izlasi. Kad tuvākā nākotnē mums būs top2 līgu vārtsargs? Bet šodien viņš pelnījis nebija. Pret Vāciju bija līmenī. Šodien neatceros, ka būtu ko glābis. Daudz tālos metienus laida iekšā. Neviens no izlases jau nenospēlēja mūža spēli.

  -1 [+] [-]

, 2024-02-04 00:47, pirms 3 mēnešiem
guntis86 rakstīja: Neesmu apmierināts. Ja mums ir somu treneris jau kuro gadu, tad gribētu, ka arī mēs varam izspēlēt brīvus metienus no distances. Jāpiekrīt Dedumetam, ka kāpēc mums vajag somu treneri, ja tos pašus somus nevaram noķert? Pirmās spēles neradīja manī ilūziju par somu pieveikšanu, bet cerēju, ka esam tikuši soli tuvāk.
Ir robežas, ko var dot treneris izlasē. Šajā brīdī tu prasi aptuveni, lai no OHL savāktai izlasei ar pāris Eiropas top līgu kadriem spētu ko nopietnu izdarīt pret izlasi, kur sastāvs ir no NHL.

  -1 [+] [-]

, 2024-02-04 09:40, pirms 3 mēnešiem
etame rakstīja: Sakarīga, skatāma spēle, protams, somi ir citā, augstākā florbola līmenī, bet letiņi neslikti cīnījās! Ir prieks vērot jaunā trenera pienesumu izlasei, spēle ātra, tehniska, čaļi laukumā skrien ar redzamu jēgu, kvalitatīvām piespēlēm un zibenīgiem noslēgumiem - ir labi!!!
Pontus vārtos - pārliecinoši!
p.s. komentēšana zem katras kritikas, sausa statistika, kura ir pieejama jebkuram, kurš mazliet kko spēj internetā atrast, spēli, kā tādu, nekomentēja nemaz...
Paldies par viedokli! Atzīšos, neesmu nevienā skolā mācījies, kāda ir pareiza vai nepareiza komentēšana. Bet domāju, ka te ir stāsts par māti, meitu un kleitu. Pašam vairāk patīk tādi komentētāji, kas iedot kādu papildus informāciju par un ap notikumu, nevis visu laiku tikai stāsta, ka bumba/ripa/vienalga kas tagad ir pie spēlētāja A, tad tā tiek piespēlēta spēlētājam B utt.

Un par teikto, ka statistika pieejama jebkuram, kurš spēj atrast internetā - jā, daļēji piekrītu, bet vai tad to, kas notiek laukumā, nav iespējams redzēt ikvienam, kuram nav problēmas ar redzi? Manuprāt, koks ar diviem galiem.

     [+] [-]

, 2024-02-04 09:54, pirms 3 mēnešiem
Paldies, Dāvi, par spēļu komentēšanu un dzīvošanu florbolā! Protams, gadās pārteikties, bet vienam runāt pusotru stundu - tas ir izaicinājums. Es teiktu, ka florbols ir pasaules ātrākā sporta spēle. Ja būtu tikai jāstāsta notikumi laukumā, tad tiem spēlētājiem vārdi ir garāki kā 2,3 piespēles, kuras tiek izdarītas nosaucot viena spēlētāja vārdu.

  +1 [+] [-]

, 2024-02-04 10:00, pirms 3 mēnešiem
Gribu oponēt GoR, ja izlases treneris nespēj kompensēt spēlētāju trūkstošo meistarību ar savu taktiku, tad kāpēc mums vajag ārzemju treneri? Dāvis pieminēja, ka federācija nezinātu, par kādu naudu abas izlases aizsūtītu uz pasaules spēlēm, tad ārzemju treneris ir greznība. Protams, nezinu, kādu algu saņem somu treneris par izlases trenēšanu, bet pieņemu, ka gadā tie ir pārdesmit tūkstoši. Varbūt tikai es neredzēju izlasei progresu spēlē pret Somiem, un mans jautājums ir lieks.

     [+] [-]

, 2024-02-04 10:23, pirms 3 mēnešiem
Dāvis Dedumets rakstīja: Paldies par viedokli! Atzīšos, neesmu nevienā skolā mācījies, kāda ir pareiza vai nepareiza komentēšana. Bet domāju, ka te ir stāsts par māti, meitu un kleitu. Pašam vairāk patīk tādi komentētāji, kas iedot kādu papildus informāciju par un ap notikumu, nevis visu laiku tikai stāsta, ka bumba/ripa/vienalga kas tagad ir pie spēlētāja A, tad tā tiek piespēlēta spēlētājam B utt.

Un par teikto, ka statistika pieejama jebkuram, kurš spēj atrast internetā - jā, daļēji piekrītu, bet vai tad to, kas notiek laukumā, nav iespējams redzēt ikvienam, kuram nav problēmas ar redzi? Manuprāt, koks ar diviem galiem.
Ko domā par komentēšanu kad komentētājs stāsta par notiekošo uz
laukumā taktiskajā ziņā. Vai pats esi mēģinājis, vai arī tas nav vajadzīgs (Latvijā, salīdzinu ar NBA, NHL komentēšanu, vairāk NHL).

     [+] [-]

, 2024-02-04 11:30, pirms 3 mēnešiem
Nav runa par pareizu vai nepareizu komentēšanu, bet brīdī, kad rit spēle, laba spēle, diez vai man, kā skatītājam, būtu jāzina, piem., sausu statistiku, komandu nosaukumi, kurās spēlē spēlētāji, neskaitāmās reizes jādzird rezultāti "senām" spēlēm un pārlieku liela informācija par paralēli notiekošām spēlēm utt...nu nav florbols Latvijā "zīdaiņu autiņos" tīts, mēs esam jau kādu laiku pasaules florbolā un šo to esam paveikuši, šaubos, vai katrā spēlē būtu jāiepazīstina skatītāji ar pagātni... Vairāk un ugunīgāk, pēc manām domām, būtu jākomentē spēle kā tāda, nianses, kļūdas, labas izspēles, taktiskie izkārtojumi abām komandām...un Dāvis to noteikti prot un pārzina.
Bet tas jau ir tā, kā Dāvis rakstīja, par māti, meitu un kleitu
Par MILZĪGO darbu florbola atspoguļošanā un popularizēšanā utt., protams, Dāvim - cepuri nost!!!
Veiksmi!!!

     [+] [-]

, 2024-02-04 11:31, pirms 3 mēnešiem
Mistique rakstīja: Ko domā par komentēšanu kad komentētājs stāsta par notiekošo uz
laukumā taktiskajā ziņā. Vai pats esi mēģinājis, vai arī tas nav vajadzīgs (Latvijā, salīdzinu ar NBA, NHL komentēšanu, vairāk NHL).
Es tikai par. Bet, par cik pats nopietnā līmenī neesmu nodarbojies, tad pašam pārāk dziļi šāda veida komentēšanā ir nedaudz bail iet dziļāk, ka nesapinos meistarībā

     [+] [-]

, 2024-02-04 14:30, pirms 3 mēnešiem
Kāda jēga ir vispār no ārzemju treneri tāda sporta veidā kā florbols?
Vai tā nauda ir tā vērta, lai iespējams, pavisam iespējams iegūtu 4 vietu, kas arī ir ļoooti tālu. Florbols nebūs nekad lielais sporta veids Latvijā un arī pasaulē, jo skatīties to nav tik interesanti kā citi sporta veidi. Parasts skatītājs uzslēdzot pa TV florbolu, jau izslēgs prom pēc 5 minūtēm, jo citus sporta veidi ir daudz interesantāki vērošanai. Florbolam vajadzētu mainīt noteikumus, kā jau bija baumas par to pirms kāda laika, lai padarītu to dinamiskāku, nevis visu laiku ir savilkšanas.

     [+] [-]

, 2024-02-04 14:38, pirms 3 mēnešiem
tautambols rakstīja: Kāda jēga ir vispār no ārzemju treneri tāda sporta veidā kā florbols?
Vai tā nauda ir tā vērta, lai iespējams, pavisam iespējams iegūtu 4 vietu, kas arī ir ļoooti tālu. Florbols nebūs nekad lielais sporta veids Latvijā un arī pasaulē, jo skatīties to nav tik interesanti kā citi sporta veidi. Parasts skatītājs uzslēdzot pa TV florbolu, jau izslēgs prom pēc 5 minūtēm, jo citus sporta veidi ir daudz interesantāki vērošanai. Florbolam vajadzētu mainīt noteikumus, kā jau bija baumas par to pirms kāda laika, lai padarītu to dinamiskāku, nevis visu laiku ir savilkšanas.
3x3 florbols būtu labāks kā pašreizējais formāts